Afecțiuni ale ochilorBOLI

Blefarita

Blefarita este o afecțiune oculară frecvent întâlnită, dar puțin periculoasă, care se manifestă prin înroșirea și inflamarea marginilor libere ale pleoapelor (superioare și inferioare), precum și prin formarea de scuame în zona genelor. Pacientul acuză în special mâncărime locală, senzație de arsură și senzație de corp străin în ochi.

Cauze și factori de risc

Cauzele care produc blefarita nu sunt cunoscute încă în totalitate. Dintre cauzele identificate și factorii care favorizează apariția acestei afecțiuni, amintim:

 • infecție cu Stafilococ auriu;
 • acneea rozacee;
 • dermatita seboreică;
 • astigmatism necorectat;
 • diabet;
 • poluare;
 • uscăciune la nivelul ochiului;
 • frig;
 • umiditate.

Tipuri de blefarită

În funcție de zona pe care o afectează, blefarita poate fi:

anterioară – afectează exteriorul pleoapelor, exact la baza genelor, iar cauza pentru care apare afecțiunea este fie o infecție cu stafilococ auriu, fie o dermatită seboreică;

posterioară – apare în zona interioară a pleoapelor din cauza disfuncției glandelor sebacee. Adesea, blefarita posterioară este asociată cu acneea rozacee, cu dermatita apărută pe fondul existenței virusului varicelo-zosterian sau infecției cu herpes simplu.

Simptome

În afară de principalele manifestări, înroșire a zonei de la baza genelor, mâncărime și senzație de arsură, mai pot apărea următoarele simptome:

 • senzație de corp străin în ochi;
 • lăcrimare;
 • scuame la nivelul genelor;
 • vase de sânge pronunțate în zona pleoapelor;
 • durere oculară;
 • ochi lipiți dimineața.

Pot apărea și complicații ale blefaritei, care includ: sindrom de ochi uscat (cea mai simplă dintre complicațiii), pierderea genelor, conjunctivită, keratită, chalazion.

Diagnostic

Pentru a evita complicațiile, mergeți la medicul oftalmolog atunci când aveți unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Specialistul va examina ochiul și va analiza istoricul bolii. În funcție de acestea va putea cere și teste suplimentare: examen de secreție conjunctivală și antibiogramă. Astfel, se va cunoaște și cauza care a produs afecțiunea și se poate aplica tratamentul adecvat.

Tratament

În funcție de cauzele care au dus la apariția blefaritei și în funcție de simptome, tratamentul diferă de la caz la caz. În toate situațiile, igiena de la nivelul ochiului este extrem de importantă. Astfel, de două ori pe zi, timp de cinci minute, se vor aplica comprese calde, care vor stimula evacuarea secrețiilor.

În plus, cu ajutorul unei dischete pentru demachiat, înmuiate într-un șampon special, pleoapele se vor spăla delicat pentru îndepărtarea crustei. Timp de un minut pe zi, se recomandă și masaj al zonelei palpebrale pentru a ajuta eliminarea sebumului.

În cazul în care boala are o evoluție cronică, se poate recomanda folosirea unui unguent cu antibiotic/ a unui unguent cu antibiotic și cortizol (pentru eventuale simptome de conjunctivită)/ a unui antibiotic oral. Disfuncția asociată canalului lacrimal se tratează cu lacrimi artificiale.

Nu sunt indicate compresele cu diverse ceaiuri, întrucât pot provoca alergii.

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineOncologie

Adenom hipofizar. Tipuri, cauze si simptome

3 Minute
Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea…
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Migrenă - simptome, cauze, tratament

4 Minute
Migrena este o afecțiune pe care cei mai mulți oameni au experimentat-o cel puțin o dată în viață. Durerea severă…
Afecțiuni ale ochilorIstoria medicinei

File din istoria medicinei. Prima pereche de ochelari, purtată în Evul Mediu

3 Minute
Conform unei statistici oficiale a Consiliului European de Optometrie și Optică, aproximativ 48% din populația Europei poartă ochelari, din cauza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *