Conjunctivita este cea mai frecventă afecțiune oftalmologică. Dacă te mănâncă ochii, iar o parte din albul ochiului a căpătat o culoare roșie sau roz și te mănâncă, e posibil să ai conjunctivită. Această boala poate fi provocată de o infecție bacteriană sau de una virală sau poate fi cauzată de o reacție alergică. Conjunctivita poate apărea concomitent cu alte infecții din corp, iar cele mai multe cazuri sunt contagioase.
Există trei tipuri ale bolii în funcție de natura cauzei:
- conjunctivită bacteriană;
- conjunctivită virală;
- conjunctivită alergică – singurul tip care nu e contagios.
Așadar, primele două tipuri se pot transmite de la o persoană infectată la alta prin sărut, prin îmbrățișare sau printr-o simplă strângere de mână. De asemenea, dacă cineva bolnav, strănută sau tușește, poate împrăștia infecția.
Fie că este vorba de o bacterie sau de un virus, microorganismele supraviețuiesc și pe diferite suprafețe, deci boala poate fi luată și prin contact cu obiecte contaminate. Bacteriile rezistă, în general, până la opt ore, dar pot exista cazuri în care trăiesc și câteva zile pe diverse suprafețe. În cazul virușilor, majoritatea supraviețuiesc până la două zile, iar rar, până la două săptămâni. Perioada de incubație pentru conjunctivita virală și cea bacteriană variază între 24 și 72 de ore.
Cei care poartă lentile de contact au mai multe șanse ca, la un moment dat, să aibă conjunctivită, bacteriile supraviețuind mai mult pe suprafața lentilei.
Pentru a evita răspândirea conjunctivitei (bacteriene sau virale), rămâneți acasă și evitați contactul cu alți oameni până când simptomele dispar complet.
Simptome
Primul simptom care apare este transformarea de culoare la nivelul ochiului – acesta se înroșește sau după caz, devine roz, din cauza inflamației vaselor de sânge.
Dacă ai doar acest simptom, nu înseamnă în mod obligatoriu că ai conjunctivită. Existe semne suplimentare care indică prezența bolii:
- mâncărime;
- sensibilitate la lumină;
- ochi în permanență umezi;
- senzația existenței unui obiect străin în ochi.
Boala se poate manifesta la unul sau la ambii ochi – infectarea unui ochi este mai frecventă în cazul conjunctivitei bacteriene (și se poate manifesta concomitent cu o infecție a urechii), iar în cazul celei virale, vor fi afectați ambii (în unele situații e posibil să apară în același timp cu o infecție respiratorie).
Diagnostic
Descoperirea cât mai rapidă a acestei boli va reduce într-un timp scurt simptomele și va scădea riscul de contaminare a altor persoane. Așadar, este important să mergeți la medicul oftalmolog imediat după declanșarea simptomelor. Medicul va examina ochii, va analiza simptomele și istoricul medical al pacientului și va pune diagnosticul. În cazuri rare, va avea nevoie de investigații suplimentare pentru a stabili dacă e sau nu un caz de conjunctivită.
În anumite cazuri, conjunctivita poate prezenta forme mai grave, care se manifestă prin inflamarea ganglionilor limfatici și se simt la nivelul gâtului ca niște mici noduli. Odată cu trecerea infecției, se va reduce și inflamația.
Tratament
În cazul conjunctivitei virale e posibil să nu fie nevoie de tratament, iar aceasta să dispară de la sine. Totuși, dacă a fost cauzată de virusul herpes simplex sau de cel varicelo-zosterian, pot fi prescrise medicamente antivirale.
Pentru conjunctivita bacteriană se administrează picături de ochi cu antibiotic, care ajută la scurtarea timpului în care o persoană e contagioasă, dar și pentru reducerea simptomelor.
În cazul conjunctivitei alergice, medicul specialist va prescrie medicamente antihistaminice.
Prevenție
Cel mai simplu și important lucru pe care îl puteți face este să nu vă atingeți zona ochilor, mai ales dacă nu v-ați spălat pe mâini. De asemenea, țineți cont de următoarele:
- nu împărțiți prosoapele cu alții;
- folosiți mereu prosoape curate;
- schimbați des fețele de pernă;
- nu împrumutați produse cosmetice.