Afecțiuni ale ochilorBOLI

Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină reprezintă o afecțiune oculară care se manifestă prin separarea celulelor retinei de  vasele de sânge care oferă oxigen. Netratată pe o perioadă lungă, dezlipirea de retină va duce la scăderea treptată a vederii și chiar la pierderea permanentă a acesteia.

Retina se află în partea din spate a ochiului și e formată din celule nervoase care prezintă sensibilitate la lumină. Atunci când, în urma separării, celulele nu mai primesc hrană de la vasele de sânge, ochiul începe să nu mai vadă clar. Dezlipirea de retină reprezintă, așadar, o urgență medicală, care, din fericire, dă primele semnale încă dinaintea instalării ei.

Simptome

 • vedere în ceață;
 • mici pete în mișcare în câmpul vizual;
 • fotopsie (efect de bliț la unul sau la ambii ochi);
 • scăderea vederii periferice sau a celei centrale.

Factori de risc

 • diabet;
 • vârsta înaintată;
 • operația de cataractă în istoric;
 • miopie degenerativă;
 • traumatisme la nivelul ochiului;
 • istoricul familial.

Tipuri de dezlipire de retină

În funcție de modul în care se produce separarea dintre celule și stratul de vase de sânge, afecțiunea poate fi de mai multe tipuri:

 • regmatogenă – o ruptură la nivelul retinei cauzează dezlipirea. Sângele nu mai e prezent în zona în care se produce dezlipirea, iar vederea se pierde. Pentru dezlipirea regmatogenă, cea mai frecventă cauză este aceea a vârstei înaintate.
 • tracțională – apare atunci când pe retină se dezvoltă țesut cicatricial, astfel retina se îndepărtează de partea din spate a ochiului. Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse acestui tip de dezlipire de retină.
 • exudativă – nu apar rupturi la nivelul retinei, însă lichidul se acumulează sub ea. Traumatismele oculare sau eventuale tumori pot favoriza apariția dezlipirii exudative.

Tratament

Imediat cum identificați simptome dintre cele enunțate mai sus, în special dacă observați scăderea vederii centrale, mergeți la medicul oftalmolog. De reținut este însă că, dacă a fost afectată vederea centrală, indiferent de tratament, vederea ar putea să nu mai fie la fel de clară cum era atunci când ochiul era sănătos.

De obicei, dezlipirea nu se produce la nivelul întregii retine, însă fenomenul poate apărea în situația în care nu este tratată corespunzător.

Există mai multe tipuri de tratament care pot fi aplicate:

Crioterapie – printr-o intervenție chirurgicală se îndepărtează țesutul bolnav. Ulterior, retina se reconectează la partea din spate a ochiului.

Flambaj scleral – tot prin intervenție chirurgicală, în zona de desprindere a retinei se cos benzi subțiri de burete sau cauciuc siliconic.

Fotocoagulare cu laser – la aproximativ trei săptămâni de la terapia cu laser, retina aderă la straturile de care s-a desprins.

Intervenția chirurgicală este în cele mai multe cazuri (în jur de 90%) suficientă pentru vindecare; în restul cazurilor este nevoie de tratament suplimentar.

 

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilor

Astigmatismul - cauze, tipuri și simptome

4 Minute
Cauza cea mai probabilă pentru apariția astigmatismului este reprezentată de ereditate, iar printre factorii predispozanți se numără preexistența altor vicii…
Afecțiuni ale ochilor

Masca de protecție și protecția ochilor

4 Minute
Încă de la debutul pandemiei, specialiștii în sănătate publică au recomandat purtarea măștilor de protecție, alături de distanțare socială și…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *