Se estimează că glaucomul reprezintă a doua cauză de orbire la nivel mondial (prima fiind cataracta). În anul 2010, de exemplu, la 8% dintre persoanele care și-au pierdut vederea, cauza a fost glaucomul. Statisticile arată că în țara noastră suferă de glaucom mai mult de 150 000 de persoane.
Glaucomul este una dintre cele mai grave boli ale ochiului, caracterizată prin atrofierea nervului optic, îngustarea câmpului vizual și pierderea progresivă a vederii. Din păcate, această boală nu prezintă simptome decât atunci când este prea târziu, după ce vederea a fost afectată iremediabil. Din acest motiv sunt recomandate controalele periodice la medicul oftalmolog.
Glaucomul poate fi acut, atunci când se instalează brusc din cauza creșterii presiunii intraoculare, și cronic, dacă se instalează treptat, fără să prezinte simptome.
Glaucomul se clasifică în:
- glaucom primitiv cu unghi deschis;
- glaucom primitiv cu unghi închis;
- glaucom congenital;
- glaucom infantil;
- glaucom juvenil;
- glaucom secundar.
Cauze
Principalele cauze ale apariției glaucomului sunt:
- îmbătrânirea; persoanele trecute de vârsta de 60 de ani sunt mai supuse riscului de a dezvolta această boală;
- moștenirea ereditară; dacă o persoană din familie a avut/are glaucom, riscul ca și urmașii săi să dezvolte boala este foarte mare;
- hipertensiune arterială;
- hipotensiune arterială;
- diabet;
- boli cardio-vasculare;
- miopie;
- traume la nivelul ochiului;
- anumite medicamente, așa cum sunt corticosteroizii existenți în picăturile pentru ochi.
Simptome
Evoluția glaucomului este, în cele mai multe dintre cazuri, foarte lentă, motiv pentru care oamenii nici măcar nu știu că suferă de această boală până când nu apar simptomele care afectează ireversibil ochiul/ochii.
- vedere încețoșată
- ochi înroșiți
- dureri ale ochiului sau în jurul ochiului
- sensibilitate la lumină
- dureri de cap
- senzație de greață
- vomă.
Riscuri și complicații
Glaucomul este o boală care nu poate fi prevenită, însă controlul medical periodic o poate descoperi la timp pentru a încetini sau chiar stopa efectele.
Netratat, glaucomul duce la orbire.
Abordări terapeutice
În cazul depistării glaucomului, medicul va propune o schemă de tratament în funcție de tipul bolii și de stadiul în care aceasta se află.
Trebuie menționat faptul că nici un tratament nu poate restabili funcțiile deja pierdute din cauza glaucomului.
Recomandări
Controlul periodic, mai ales după vârsta de 50 de ani sau în cazul în care aveți în familie cazuri de persoane care au glaucom este absolut necesar.
Pentru a încetini evoluția bolii, este necesar să urmați întocmai recomandările medicului.