Afecțiuni ale ochilorBOLI

Miopie

Miopie: Viciile de refracție reprezintă afecțiuni oculare în care refracția luminii se produce anormal la trecerea prin zonele transparente ale ochiului. Dacă în cazul unui ochi normal, imaginea este proiectată pe retină, în cazul unuia cu vicii de refracție, imaginea e neclară, focalizând, în funcție de afecțiunea în cauză, în spatele retinei sau în mai multe puncte ale acesteia. Viciile de refracție sunt: miopia, astigmatismul și hipermetropia.

Miopia reprezintă cel mai întâlnit viciu de refracție și afectează un procent situat între 25 și 30% din populația lumii. În unele zone de pe glob, numărul celor afectați este mult mai ridicat, în jur de 80% la asiatici.

Persoanele care au miopie nu disting clar obiectele aflate la depărtare, din cauza razelor de lumină care focalizează înaintea retinei și fac posibilă distingerea clară doar în cazul obiectelor situate în apropiere. Pentru a corecta acest defect, pacientul va primi lentile divergente, care să ajute ochiul să realizeze focusul direct pe retină.

Boala poate debuta în jurul vârstei de șapte ani și evolua până înspre 25 de ani. Ceea ce favorizează apariția bolii este lucrul la calculator timp îndelungat.

Cauze miopie

 • Este principala cauză a apariției miopiei. În jur de 85% dintre persoanele cu miopie vor avea copii cu aceeași afecțiune.
 • influența negativă a mediului asupra mușchilor de la nivelul globului ocular;
 • boli: retinopatia de prematuritate, sindromul Cornelia de Lange, sindromul Turner, boli de colagen (sindromul Marfan).
 • modificarea calitativă a corneei sau a cristalinului (mediile transparente ale ochiului), care poate apărea în diferite afecțiuni: cataractă, diabet, distrofii corneene.

Simptome miopie

Cel mai întâlnit simptom este dificultatea de a vedea clar la distanță, situație în care pacientul strânge ochii pentru a reuși să vadă cât mai bine. Astfel, pot apărea dureri la nivel ocular sau dureri de cap din cauza concentrării. De asemenea, cei cu miopie vor tinde să clipească foarte des.

Dintre alte simptome posibile, amintim:

 • miopie nocturnă – dificultate la condus, în special în timpul nopții;
 • vedere încețoșată în încercarea de a privi aflate de depărtare;
 • bolnavul se freacă des la ochi.

Vizita la oftamolog este necesară de îndată ce constatați că nu puteți vedea clar obiectele aflate la depărtare (nu puteți citi la televizor). De asemenea, mergeți la medicul specialist atunci când în câmpul vizual apar pete minuscule deplasându-se sau, atunci când, peste câmpul vizual, apare un efect de perdea (vedere ca prin ceață).

Tratament

Miopia nu se vindecă de la sine, din contră, dioptriile tind să crească până spre 25 de ani, mai ales dacă  afecțiunea nu e tratată. Cel mai probabil, oftalmogoul va recomanda purtarea ochelarilor pentru corecție. Aceștia vor fi purtați tot timpul, nu doar atunci când se folosește vederea la distanță: pe stradă, la televizor, la volan etc).

De asemenea, pot fi recomandate lentilele de contact cu durata de folosință diferită de la caz la caz: pot fi de unică folosință, lunare (se dau jos în timpul nopții) sau care pot fi purtate în permanență timp de una, două săptămâni.

Există și varianta intervenției chirurgicale pentru corectarea miopiei, prin care se corectează refracția anormală a luminii.

Prevenția

Miopia nu se poate preveni, însă se poate încetini creșterea dioptriilor:

 • protejați-vă ochii de eventuale răni (de produse care conțin substanțe toxice);
 • purtați ochelari de soare cu protecție;
 • alegeți alimentația bazată pe fructe și legume;
 • nu privți la calculator mai mult de 20 de minute dintr-o dată (e indicată o pauză de câteva secunde la fiecare 20 de minute, în care să se privească în depărtare).
Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilor

Școala online și efectele oftalmologice

4 Minute
Pandemia de coronavirus a provocat schimbări majore în toate domeniile, inclusiv în învățământ. Școlile și-au modificat programul și modul de…
Afecțiuni ale ochilor

Astigmatismul - cauze, tipuri și simptome

4 Minute
Cauza cea mai probabilă pentru apariția astigmatismului este reprezentată de ereditate, iar printre factorii predispozanți se numără preexistența altor vicii…
Afecțiuni ale ochilor

Masca de protecție și protecția ochilor

4 Minute
Încă de la debutul pandemiei, specialiștii în sănătate publică au recomandat purtarea măștilor de protecție, alături de distanțare socială și…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *