Afecțiuni ale ochilorBOLI

Orjeletul

Orjeletul sau, în limbaj popular, ulciorul, este una dintre cele întâlnite afecțiuni ale ochiului, care se manifestă printr-o inflamație dureroasă la nivelul pleoapei și care poate apărea la orice vârstă. Această afecțiune este infecțioasă și se poate transmite cu destul de multă ușurință.

Orjeletul apare atunci când la marginea pleoapei, una dintre glandele sebacee de la baza unei gene se infectează. De obicei, afecțiunea se dezvoltă în exteriorul pleoapei, dar există și cazuri în care apare în interiorul acesteia (orjelet extern sau intern).

În prima fază, apare o inflamație de mici dimensiuni, ușor dureroasă și de culoare roșie, care într-un interval de trei zile va acumula puroi, va drena și, ulterior, în aproximativ șapte zile, se vindeca în totalitate.

Cauze

Așa cum este menționat și anterior, orjeletul este o afecțiune infecțioasă, iar ceea ce provoacă infecția este, în cele mai multe cazuri, stafilococul auriu. Această bacterie este prezentă, în mod natural, la nivelul pielii, dar în anumite situații poate provoca diverse afecțiuni, inclusiv orjelet:

  • dacă igiena este precară;
  • dacă imunitatea este scăzută;
  • în cazul expunerii prelungite la poluare;
  • prin frecarea ochilor cu mâinile murdare.

Cum se transmite

  • prin folosirea acelorași picături oftalmice cu o persoană bolnavă;
  • în cazul folosirii acelorași produse cosmetice cu o persoană care are infecția;
  • în cazul înotului în bazine și piscine murdare;
  • prin atingerea ochilor cu mâinile nespălate;
  • prin folosirea unui prosop utilizat și de o persoană care are orjelet.

Simptome

Orjeletul poate apărea fie la nivelul pleoapei inferioare, fie la nivelul celei inferioare. În ambele situații, inflamația apărută se va sparge după trei zile și, odată cu ea, se vor diminua și simptomele: durerea și umflătura. În unele cazuri, persoanele care au orjelet pot manifesta și alte simtome:

  • arsură în zona inflamației;
  • febră;
  • ochi umezi;
  • secreții nazale;

Tratament

În cele mai multe situații, orjeletul poate trece de la sine, într-un interval de șapte zile. Pentru a-l ajuta să se vindece mai rapid, în prima fază, până să se acumuleze puroi, se pot folosi comprese cu apă rece, aplicate local. Ulterior, după ce apare inflamația, se recomandă comprese calde pentru a ajuta corpul în lupta cu infecția.

Dacă infecția persistă, se pot folosi unguente și picături oftalmice pe bază de antibiotic și substanțe antiinflamatoare. Există cazuri de orjelet intern, care nu cedează nici la tratamentul local și atunci este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a „goli” acumularea de puroi.

Specialiștii avertizează că nu este de dorit ca acumularea de puroi să fie spartă forțat, ci lăsată să se vindece în propriul ritm, întrucât pot apărea complicații.

Complicații

Dacă ați avut orjelet, există șanse ridicate ca infecția să se manifeste, din nou, la un moment dat. Dacă apare în repetate rânduri, este indicată vizita la medicul oftalmolog pentru recomandări și tratament de lungă durată.

Față de cineva care nu a avut orjelet, persoanele care au dezvoltat infecția sunt mai predispuse la șalazion, o inflamație cronică ce apare în interiorul pleoapei și e cauzată de blocarea unor glande.

În același timp cu orjeletul se pot manifesta conjunctivita și cheratita (infecția corneei).

În cazul diabeticilor și al pacienților vulnerabili la infecții (imunodepresivi), infecția s-ar putea extinde și către alte zone de la nivelul feței. În acest caz se impune tratament general cu antibiotice.

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineOncologie

Adenom hipofizar. Tipuri, cauze si simptome

3 Minute
Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea…
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Migrenă - simptome, cauze, tratament

4 Minute
Migrena este o afecțiune pe care cei mai mulți oameni au experimentat-o cel puțin o dată în viață. Durerea severă…
Afecțiuni ale ochilorIstoria medicinei

File din istoria medicinei. Prima pereche de ochelari, purtată în Evul Mediu

3 Minute
Conform unei statistici oficiale a Consiliului European de Optometrie și Optică, aproximativ 48% din populația Europei poartă ochelari, din cauza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *