Afecțiuni ale ochilor

Școala online și efectele oftalmologice

Pandemia de coronavirus a provocat schimbări majore în toate domeniile, inclusiv în învățământ. Școlile și-au modificat programul și modul de funcționare, iar elevii au fost nevoiți să se familiarizeze cu termenul de “școală online și cu tot ceea ce implică învățatul de acasă. Tabla a fost înlocuită de tabletă, iar profesorii au părăsit catedra și apar în fața elevilor cu ajutorul camerei, în mediul online. Pe lângă dificultățile de predare, „școala online aduce, pe termen lung, probleme la nivel oftalmologic pentru elevi și, de asemenea, pentru profesori.

Pe lângă orele petrecute în fața monitorului, indiferent dacă vorbim de calculator, laptop, tabletă sau telefon, pentru a lua parte la orele de la școală, copiii sunt tentați să petreacă alte ore în plus în fața acelorași dispozitive și din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei în ceea ce privește ieșitul în aer liber. Astfel, oboseala ochilor se va accentua, iar riscul apariției diferitelor probleme oftalmologice este foarte mare.

Cât timp pot sta copiii cu ochii în dispozitive digitale?

Părinții trebuie să știe că statul peste măsură în fața dispozitivelor digitale va afecta, pe termen mediu sau lung, sănătatea copiilor. Din această cauză, Organizația Mondială a Sănătății a oferit câteva sfaturi, în funcție de vârsta copiilor, în ceea ce privește durata maximă recomandată pentru utilizarea televizorului, a calculatorului, a telefonului sau a altor dispozitive digitale:

  • copiii sub 1 an nu trebuie expuși deloc la dispozitive digitale;
  • copiii între 2 și 4 ani pot petrece în jur de o oră pe zi la televizor, la o distanță corespunzătoare, pe programe specifice vârstei;
  • copiii de 4-5 ani au voie să utilizeze aceste dispozitive maximum o oră pe zi ;
  • copiii care depășesc vârsta de 6-7 ani pot petrece două sau chiar trei ore la televizor, pe telefon sau tabletă, de preferat sub stricta supraveghere a adulț

Din păcate, normele recomandate de OMS nu sunt respectate de toată lumea. De exemplu, într-un studiu realizat în 2017, în România, de D&D Research, copiii cu vârste între 2 și 5 ani petreceau mai bine de trei ore în fața ecranului, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani ajungeau să stea chiar și patru ore cu ochii în monitoare sau telefoane.

Care sunt efectele utilizării ecranelor peste timpul recomandat?

Ochii fixați asupra unui ecran pentru o perioadă îndelungată provoacă probleme de vedere importante, în special în rândul copiilor. Dacă utilizarea dispozitivelor digitale devine excesivă și nu se aplică pauzele recomandate, atunci se produc dezechilibre oftalmologice:

  • oboseala ochilor – ochii au fost proiectați pentru o vedere la distanță, ceea ce înseamnă o vedere relaxată. Cu cât activitatea este una care implică vederea de aproape și, mai mult, privirea fixă, cu atât mușchii din jurul ochiului vor obosi. Această oboseală poate provoca, la rândul ei, dureri de cap și dureri în zona tâmplelor;
  • ochiul uscat – sindromul ochiului uscat apare atunci când se clipește rar. De obicei, copiii și adulții clipesc mai puțin în momentul în care sunt concentrați asupra unui lucru;
  • vedere încețoșată – privirea către un ecran pentru o perioadă lungă de timp va produce vedere încețoșată în momentul în care copilul își va muta atenția de la ecran spre alte obiecte.

minimartienii

Ce trebuie să faci pentru a-ți proteja cât mai bine vederea?

Ținând cont că traversăm o perioadă specială și că învățatul de acasă, din fața monitoarelor, va mai continua, este bine de știut că se pot aplica anumite ”trucuri” pentru a ajuta ochii și corpul să depășească mai bine orele multe petrecute la calculator.

  • monitoare mai mari, ochi mai puțin solicitați – specialiștii recomandă ca orele online să fie efectuate din fața unui monitor de calculator de dimensiuni cât mai mari pentru a ajuta ochii să facă față mai bine stresului digital;
  • distanță mare față de monitor – desigur, este clar că distanța dintre ochi și monitor nu poate fi la fel de mare ca privitul la televizor, dar se recomandă minimum de 40-50 de centimetri între ochi și ecran;
  • ecranul să fie sub nivelul ochilor;
  • spatele să fie mereu drept, la fel și gâtul;
  • la fiecare 35-45 de minute se recomandă o pauză de 15 minute;
  • la distanță de 10 minute, copilul trebuie să-și mute privirea din ecran către obiecte de pe birou sau din cameră pentru a nu-și obișnui ochii doar cu pixelii din monitor.

Cum îți dai seama dacă au intervenit probleme oftalmologice la copii?

În momentele de suprasolicitare, ochii oferă câteva mesaje prin care anunță starea de epuizare, cum ar fi:

  • ochi înroșiți;
  • senzația de usturime a ochilor;
  • clipit foarte des;
  • nevoia de a freca ochii (în speranța eliminării privirii încețoșate);
  • apariția durerilor de cap și tâmple;
  • dureri la nivelul umerilor;
  • față încruntată (în încercarea de a obține o mai mare concentrare);
  • stare de somnolență.

Ținând cont de noua situație provocată de pandemie, nu mai trebuie neglijat mersul la medicul oftalmolog. Cu cât problemele de vedere vor fi diagnosticate mai rapid, cu atât șansele de vindecare totală vor fi mai ridicate, astfel că specialiștii recomandă vizita la oftalmologie la fiecare șase luni.

Tot mai mulți copii poartă ochelari

Un studiu realizat în Marea Britanie a demonstrat faptul că procentajul copiilor cu vârste între 13 și 16 ani care au avut nevoie de ochelari pentru a corecta probleme de vedere s-a dublat în ultimii 10 ani. Cel mai comun diagnostic este acela de miopie, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia petrec mai bine de 26 de ore pe săptămână în fața unui ecran (televizor, PC, laptop, tabletă sau telefon).

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineOncologie

Adenom hipofizar. Tipuri, cauze si simptome

3 Minute
Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea…
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Migrenă - simptome, cauze, tratament

4 Minute
Migrena este o afecțiune pe care cei mai mulți oameni au experimentat-o cel puțin o dată în viață. Durerea severă…
Afecțiuni ale ochilorIstoria medicinei

File din istoria medicinei. Prima pereche de ochelari, purtată în Evul Mediu

3 Minute
Conform unei statistici oficiale a Consiliului European de Optometrie și Optică, aproximativ 48% din populația Europei poartă ochelari, din cauza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *