Afecțiuni ale prostateiBOLI

Adenomul de prostată

Afecțiunile la prostată sunt extrem de comune pentru bărbații de peste 50 de ani, iar printre cele mai cunoscute sunt: prostatita, adenomul de prostată (hipertrofia benignă a prostatei) și cancerul de prostată (se află pe locul trei în lume la bărbați, în topul cancerelor care duc la deces).

Adenomul de prostată este cea mai întâlnită tumoră benignă în rândul bărbaților. În România, situația în privința acestei boli este îngrijorătoare din cauza faptului că bărbații, deși prezintă simptome, în general, nu merg la doctor. Statisticile arată că dintre cele 3 milioane de bărbați de peste 50 de ani, aproximativ 900.000 au simptomatologie specifică adenomului de prostată, dar peste două treimi dintre aceștia nu urmează un tratament constant.

Rolul prostatei

Pentru început, e important de înțeles care este rolul prostatei și unde este poziționată aceasta.

Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin și la nivelul căreia se produce cea mai mare parte a fluidului seminal. Ca localizare, prostata se află sub vezica urinară și înconjoară prima parte a uretrei. Prin prisma poziționării prostatei, mușchii acestei glande sunt esențiali atât pentru eliminarea urinei, cât și a lichidului seminal.

Cum se manifestă adenomul de prostată

Adenomul de prostată se manifestă prin inflamarea lobului central al prostatei, care, în timp, ștrangulează uretra și, astfel, apar dificultăți în eliminatea urinei. Pot apărea și complicații: infecții urinare, pietre la rinichi, incontinență urinară, hematuria, insuficiență renală progresivă.

Primele semne ale prezenței bolii

Cu toate că adenomul de prostată nu duce la cancer, poate provoca simptome care vor afecta calitatea vieții pacientului. Odată cu trecerea la timpului și înaintarea în vârstă, după 40-45 de ani, e nevoie ca bărbații să fie atenți la ce se întâmplă și să meargă la medicul urolog pentru un control periodic, mai ales dacă apar anumite modificări:

  • urinezi cu dificultate;
  • aștepți mult mai mult decât în mod normal să urinezi;
  • te trezești noaptea de două ori sau mai des pentru a merge la toaletă;
  • ai senzație de arsură în momentul în care urinezi;
  • remarci că există urme de sânge în lichidul seminal și în urină;
  • te abții cu dificultate atunci când apare senzația de a merge la toaletă;
  • nevoia de a urina apare brusc;
  • ți se întâmplă frecvent ca imediat după ce urinezi să ai senzația că nu s-a golit complet vezica.

Factori de risc

Vârsta este cel mai important factor de risc și unul dintre puținii care nu pot fi controlați. În plus, notăm:

  • fumatul;
  • consumul de alcool;
  • obezitatea;
  • hipertensiunea arterială;
  • diabetul zaharat;

tratamentele antidepresive și administrarea de antihistaminice.

Tratament

În primă fază, atunci când simptomele sunt reduse ca manifestare, nu se impune un tratament medicamentos, dar pe măsură ce boala avansează va fi nevoie de tratament. Dacă nu există complicații, se recomandă administrarea medicamentelor fitoterapice (ex: Prostamol), alfa blocante și inhibitori de 5 alfa reductază (blochează secreția de dihidrotestosteron, hormon care provoacă apariția adenomului de prostată).

Atunci când apar complicații, hipertrofia benignă de prostată necesită intervenție chirurgicală. Este necesară excizia țesutului de țesut glandular în exces. Acest lucru se poate realiza prin mai multe modalități, două dintre acestea fiind uzuale:

  • endoscopic (excizia țesutului se face transuretral);
  • adenomectomie transvezicală.

După excizie se realizează examenul histopatologic al țesutului îndepărtat, pentru a putea confirma diagnosticul de adenom de prostată (și a exclude varianta cancerului de prostată).

Prevenție

Este foarte important de reținut că, netratat, adenomul de prostată poate provoca un blocaj al fluxului urinar, iar amânarea tratamentului pentru mai mulți ani poate duce chiar la deces. De aceea, nu amânați vizita la medicul specialist. Dacă ați depășit vârsta de 40 de ani, chiar și în absența simptomelor, este indicată vizita la urolog de două ori pe an, pentru investigații.

Articole recomandate
Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologieSFATURI MEDICALE

Dr. Sorin Conachiu despre cancerul de prostată – factori de risc, metode de diagnostic și tratament

5 Minute
1. Ce este cancerul de prostată? Din ce cauze apare? Cancerul de prostată reprezintă o boală neoplazică întâlnită din ce…
Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Palmierul pitic, eficient împotriva bolilor de prostată

4 Minute
Palmierul pitic este folosit cu succes ca remediu natural pentru diverse afecțiuni. Află care sunt efectele sale! Vârsta, moștenirea genetică…
Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Afecțiunile prostatei: care sunt cele mai întâlnite și cum pot fi tratate

6 Minute
Afecțiunile prostatei pot apărea la orice vârstă. Este importat să cunoști simptomele și să te adresezi medicului cât mai rapid…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *