Gingivita. Principalele cauze, simptome și tratament

Gingivita. Principalele cauze, simptome și tratament

De sănătatea gingiei depinde, într-o mare măsură, și sănătatea dinților. Inflamația gingiei, provocată de placa bacteriană, poate să evolueze către parodontoză, afecțiune care poate conduce inclusiv la pierderea dinților sănătoși și la afectarea întregului organism. Gingivita este cea mai des întâlnită afecțiune a cavității bucale, după vârsta de 35 de ani. 80% din populația mondială se confruntă cu o afecțiune a gingiei, odată cu înaintarea în vârstă.

Cauze

Principalul „vinovat” este placa bacteriană care, pe măsură ce se acumulează, se transformă în tartru. Acesta se depune pe dinți, dar mai ales se interpune între dinte și gingie, în locurile mai greu accesibile. Tartrul poate să afecteze și structura de rezistență a dintelui care, chiar dacă nu are carii, poate fi pierdut din această cauză, pentru că nu va mai putea fi susținut corespunzător. Procesele inflamatorii ale gingiei sunt favorizate de o igienă precară, fumat, moștenirea genetică, schimbări hormonale, anumite medicamente, carența de vitamina C etc.

Simptome

Primul semnal de alarmă este sângerarea gingiei. Aceasta se umflă, se tumefiază și generează disconfort. Inflamația cronică a gingiei a fost asociată, în urma unor studii clinice, cu favorizarea apariției unor afecțiuni cardiovasculare, digestive, respiratorii, cu artrita reumatoidă și diabetul. Sensibilitatea gingiilor, schimbarea culorii în roșu închis, mirosul neplăcut și retracția gingivală reprezintă tot atâtea semne de îngrijorare.

Prevenție

Igiena dentară strictă, care include periajul dentar timp de minimum două minute, de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură este cea mai la îndemână metodă de prevenție. Vizita la medicul stomatolog, o dată la 6 luni este, de asemenea, importantă, pentru că în cadrul acestor ședințe vor fi observate potențialele probleme și se va putea face o igienizare profesională a dinților. Alimentația care să asigure necesarul de nutrienți de care are nevoie organismul nu este deloc de neglijat. Persoanele care suferă de diabet sunt mai expuse dezvoltării de afecțiuni gingivale.

Mai multe informații despre importanța menținerii sănătății gingiei și abordări terapeutice în cazul în care suntem deja afectați de inflamații la nivelul acesteia, aflați în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook și canalul de YouTube PortalMed.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH