Afecțiuni dentareBOLI

Gingivita. Principalele cauze, simptome și tratament

De sănătatea gingiei depinde, într-o mare măsură, și sănătatea dinților. Inflamația gingiei, provocată de placa bacteriană, poate să evolueze către parodontoză, afecțiune care poate conduce inclusiv la pierderea dinților sănătoși și la afectarea întregului organism. Gingivita este cea mai des întâlnită afecțiune a cavității bucale, după vârsta de 35 de ani. 80% din populația mondială se confruntă cu o afecțiune a gingiei, odată cu înaintarea în vârstă.

Cauze

Principalul „vinovat” este placa bacteriană care, pe măsură ce se acumulează, se transformă în tartru. Acesta se depune pe dinți, dar mai ales se interpune între dinte și gingie, în locurile mai greu accesibile. Tartrul poate să afecteze și structura de rezistență a dintelui care, chiar dacă nu are carii, poate fi pierdut din această cauză, pentru că nu va mai putea fi susținut corespunzător. Procesele inflamatorii ale gingiei sunt favorizate de o igienă precară, fumat, moștenirea genetică, schimbări hormonale, anumite medicamente, carența de vitamina C etc.

Simptome

Primul semnal de alarmă este sângerarea gingiei. Aceasta se umflă, se tumefiază și generează disconfort. Inflamația cronică a gingiei a fost asociată, în urma unor studii clinice, cu favorizarea apariției unor afecțiuni cardiovasculare, digestive, respiratorii, cu artrita reumatoidă și diabetul. Sensibilitatea gingiilor, schimbarea culorii în roșu închis, mirosul neplăcut și retracția gingivală reprezintă tot atâtea semne de îngrijorare.

Prevenție

Igiena dentară strictă, care include periajul dentar timp de minimum două minute, de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură este cea mai la îndemână metodă de prevenție. Vizita la medicul stomatolog, o dată la 6 luni este, de asemenea, importantă, pentru că în cadrul acestor ședințe vor fi observate potențialele probleme și se va putea face o igienizare profesională a dinților. Alimentația care să asigure necesarul de nutrienți de care are nevoie organismul nu este deloc de neglijat. Persoanele care suferă de diabet sunt mai expuse dezvoltării de afecțiuni gingivale.

Articole recomandate
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Leucoplazia și riscul de cancer oral. Cauze și simptome

2 Minute
Leucoplazia este o afecțiune în care interiorul gurii se formează una sau mai multe pete albe sau leziuni. Leucoplazia este…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Halitoza (Halena): Ce este și care sunt cauzele acesteia?

3 Minute
Respirația urât mirositoare, denumită și halenă (halenă fetidă) sau halitoză, poate fi jenantă și, în unele cazuri, poate provoca anxietate…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTESFATURI MEDICALE

Dinți sensibili: Remedii alternative pentru sensibilitatea dentară

4 Minute
Dacă ai dinți sensibili e posibil să fi dezvoltat obiceiul de a evita anumite băuturi sau alimente de teama durerii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *