Afecțiuni dentareBOLI

Importanța sănătății dinților pentru întregul organism

Sănătătea dinților. Cariile dentare afectează peste 90% din populația de pe glob. Igiena precară, sărăcia, lipsa unor programe naționale coerente și susținute, dar și teama de stomatolog îi fac pe mulți să amâne vizitele regulate la specialistpână când devine prea târziu. Amânările repetate conduc către situații în care dinții nu mai pot fi recuperați și infecțiile netratate la timp ajung să afecteze sănătatea întregului organism.

Afecțiunile dentare netratate la timp pot să afecteze buna funcționare a inimii, rinichilor și articulațiilor. Abcesul dentar, care este un semn clar de infecție, este considerat o urgență medicală. Printre complicațiile acestuia se numără angina Ludwig și septicemia, declanșată atunci când bacteriile se înmulțesc necontrolat și se propagă în circuitul sanguin.

Cariile – factor de risc pentru afecțiuni grave

Specialiștii au concluzionat că Streptococus mutans, un microorganism prezent în cavitatea bucală, considerat una dintre cauzele principale ale cariilor dentare, este direct implicat în anumite afecțiuni ale inimii, printre care endocardita infecțioasă. În literatura de specialitate, cariile și paradontopatiile sunt asociate cu acromegalia, hipofuncţia hipofizară, hiper- şi hipofuncţia tiroidiană, hiperfuncţia glandelor paratiroide, diabet, afecţiuni hematologice (leucemie), boli cardiovasculare(ateroscleroza) și deficienţe de nutriţie. Alte studii științifice au arătat că o anumită bacterie asociată cu gingivita (Fusobacterium nucleatum) este implicată și în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer digestiv sau de colon.

Sinuzita maxilară acută

O altă complicație a infecțiilor dentare netratate la timp este sinuzita maxilară, care se manifestă prin scurgeri nazale alb-galbui sau maronii, afectarea simțului olfactiv, dureri de cap, amețeli și febră. În cazurile grave, această afecțiune poate pune în pericol chiar și viața pacientului.

Prevenție

Cel puțin o dată la 6 luni, fiecare persoană ar trebui să meargă la stomatolog pentru un control, chiar dacă nu are simptome. Acesta va decide dacă este necesar să facă o igienizare profesională, detartraj, periaj, fluorizare etc. De asemenea, în cadrul controalelor periodice pot fi descoperite și tratate cariile incipiente, ceea ce conduce la prelungirea duratei de viață a dintelui afectat.

Folosirea pastei de dinți, de cel puțin două ori pe zi, împreună cu ața dentară și apa de gură nu sunt deloc de neglijat. Acestea împiedică depunerea plăcii bacteriene, elimină resturile alimentare, contribuie la menținerea sănătății dinților și activează circulația sanguină la nivelul gingiei.

Articole recomandate
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Leucoplazia și riscul de cancer oral. Cauze și simptome

2 Minute
Leucoplazia este o afecțiune în care interiorul gurii se formează una sau mai multe pete albe sau leziuni. Leucoplazia este…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Halitoza (Halena): Ce este și care sunt cauzele acesteia?

3 Minute
Respirația urât mirositoare, denumită și halenă (halenă fetidă) sau halitoză, poate fi jenantă și, în unele cazuri, poate provoca anxietate…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTESFATURI MEDICALE

Dinți sensibili: Remedii alternative pentru sensibilitatea dentară

4 Minute
Dacă ai dinți sensibili e posibil să fi dezvoltat obiceiul de a evita anumite băuturi sau alimente de teama durerii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *