Leucoplazia este o afecțiune în care interiorul gurii se formează una sau mai multe pete albe sau leziuni.
Leucoplazia este diferită de alte cauze ale petelor albe, precum aftele, deoarece poate evolua, în cele din urmă, în cancer oral. În termen de 15 ani, circa 3% până la 17,5% dintre persoanele cu leucoplazie vor dezvolta carcinom cu celule scuamoase, un tip comun de cancer de piele.
Articolul prezintă ce este leucoplazia, care sunt cauzele și simptomele, dar și riscurile și posibilele complicații, precum și metodele de prevenție.
Cuprins:
- Ce este leucoplazia?
- Leucoplazia: simptome
- Leucoplazia păroasă orală
- Leucoplazia: cauze
- Riscuri și complicații
- Prevenție
Ce este leucoplazia?
Leucoplazia înseamnă o pată albă sau cenușie care apare pe limbă (leucoplazia limbii), în interiorul obrazului sau în interiorul gâtului (leucoplazia bucală sau leucoplazia orală), ori pe buze (leucoplazia buzelor). Leucoplazia este reacția gurii la iritarea continuă (cronică) a membranelor mucoase ale gurii. Petele de leucoplazie se pot dezvolta, de asemenea, pe zona genitală feminină, dar cauza acestora este necunoscută.
Petele de leucoplazie pot apărea în orice moment al vieții, dar sunt cel mai frecvent întâlnite la adulții în vârstă.
Leucoplazia: simptome
Simptomele leucoplaziei sunt una sau mai multe pete albe pe suprafața limbii, sub limbă sau pe partea interioară a obrajilor. Petele nu pot fi îndepărtate prin frecare și nu pot fi atribuite niciunei alte cauze. Nu sunt prezente dureri sau alte simptome.
Unele cercetări au arătat că petele de pe fundul gurii și de pe partea inferioară sau laterală a limbii sunt mai susceptibile de a fi canceroase. Cu toate acestea, nu toate studiile sunt de acord că localizarea este un factor important. Mărimea unei pete nu are nicio legătură cu posibilitatea ca aceasta să devină canceroasă.
Factorii care sunt indicatori puternici de transformare a leucoplaziei în cancer includ apariția de:
- Noduli
- Mase albe sau roșii
- Ulcerații
- Fermitate crescută a țesutului
- Sângerare
Leucoplazia păroasă orală
Leucoloplazia păroasă orală este o formă neobișnuită de leucoplazie (cauzată de virusul Epstein-Barr) care apare doar la persoanele cu HIV-SIDA. Pete albe și pufoase apar uneori pe limbă sau în alte părți ale gurii. Acestea pot semăna cu aftele și sunt o infecție cauzată de ciuperca numită Candida care, la adulți, apare de obicei dacă sistemul imunitar nu funcționează corespunzător.
Leucoplazia: cauze
Leucoplazia este deseori asociată cu următoarele:
- Fumatul excesiv
- Utilizarea tutunului de mestecat
- Consumul intensiv de alcool
Unele cazuri de leucoplazie nu au o cauză cunoscută, acest tip se numește leucoplazie idiopatică.
Majoritatea cazurilor apar la bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani. Mai puțin de 1% din cazuri se întâlnesc la pacienții cu vârsta de sub 30 de ani.
Riscuri și complicații
Chiar dacă leucoplazia nu provoacă, de obicei, disconfort, uneori poate indica o afecțiune mai gravă și în numeroase cazuri, netratată, poate duce la dezvoltarea cancerului oral.
Este important să consultați medicul de familie sau medicul specialist dacă prezentați oricare dintre următoarele:
- Plăgi sau răni albe în gură care nu se vindecă de la sine în decurs de două săptămâni
- Umflături sau pete albe, roșii sau întunecate în gură
- Modificări persistente ale mucoasei gurii
- Dureri de ureche la înghițire
- Reducerea progresivă a capacității de a deschide maxilarul
Prevenție
Cel mai bun mod de a preveni leucoplazia este de a evita posibilii factori declanșatori și puteți face acest lucru recurgând la câteva schimbări în stilul de viață. Printre acestea se numără:
- Renunțarea la fumat sau la tutunul de mestecat
- Evitarea consumului de alcool
- O dietă sănătoasă cu un crescut consum de fructe și legume
- Suplimentele pe bază de vitamina A și beta-caroten s-a demonstrat că ar putea fi de ajutor