Afecțiuni dentareBOLI

Parodontoza – cauze, tratament și legături cu alte boli

Parodontoza este o afecțiune cronică a gingiei care apare, în general, pe fondul unei igiene dentare defectuoase. Netratată, poate distruge țesutul moale și osul care susține dinții, ceea ce este echivalent cu pierderea dinților. Tratamentul se face în funcție de cât de avansată este boala și se poate ajunge și la intervenții chirurgicale. În cadrul studiilor recente, cercetătorii au făcut diverse legături între parodontoză și alte afecțiuni grave, precum boala Alzheimer și accidentul vascular cerebral.

Gingivita este un prim semn că există riscul de apariție a parodontozei. În acest stadiu, dacă nu se aplică un tratament corespunzător, gingia devine moale și își schimbă culoarea, transformându-se din roz, în roșu-violet. În acest moment, parodontoza este deja instalată. Gingia începe să se retragă de pe dinți, iar pungile gingivale pot începe să găzduiască microorganisme dăunătoare. De asemenea, se formează și pungile parodontale, în care se înmagazinează tartru, bacterii, bucăți de os necrozat. Dinții pot începe să migreze, iar în ultimul stadiu nu mai pot fi salvați de la cădere.

Cauze

O igienă dentară necorespunzătoare duce la apariția plăcii dentare, care se formează din interacțiunea bacteriilor prezente în gură în mod normal cu zaharurile și amidonul din alimente. Dacă acest strat, format în principal din bacterii, nu e înlăturat, apare tartrul, care nu mai poate fi înlăturat doar prin periaj. Dincolo de igienă, care este principala cauză a apariției parodontozei, există diverse alte boli care predispun la apariția ei: diabetul, sindromul Down, leucemia, boala Crohn, sindromul deficienței de adeziune leucocitară, sindromul Papillon-Lefevre, hipogamaglobulinemia, glicogenoza, deficitul de vitamina C etc. În plus, există și alți factori care favorizează apariția bolii: fumatul, cariile, tartrul, folosirea anticoncepționalelor, tratamentele pentru epilepsie.

Tratament

Așa cum este menționat mai sus, în funcție de stadiul bolii, se stabilește și tratamentul care trebuie urmat. În principiu, ceea ce-și propune tratamentul este să încetinească avansarea bolii. Unul dintre cele mai importante aspecte este înțelegerea de către pacient a necesității vizitelor regulate la cabinetul stomatologic.

În stadii incipiente, se folosesc metode non-invazive: apă de gură și diverse geluri cu antibiotic pentru aplicare interdentară, detartraj, se nivelează suprafețele de la baza dinților pentru a reduce depunerea de tartru.

În stadii avansate, se trece la metode invazive: grefă de os, grefă de țesut moale, intervenție chirurgicală cu lambou (incizii pentru reducerea pungilor gingivale în care se află bacterii).

Studii recente au încercat să arate legătura dintre parodontoză și accidentul vascular cerebral. Până acum, se credea că parodotoza favorizează apariția unui accident vascular, însă două studii prezentate în luna februarie, la conferința internațională anuală organizată de Asociația Americană pentru Accidente Vasculare, au demonstrat că tratarea parodontozei ar putea diminua posibilitatea producerii unui accident vascular. Explicația ar sta în faptul că anumite bacterii gingivale au fost identificate în arterele carotide și în vasele de sânge ale creierului.

Un alt studiu, din 2019, publicat în Science Advances, s-ar putea dovedi o descoperire extrem de importantă pentru medicină. Într-un efort comun, cercetători din mai multe state ale lumii au descoperit că există o legătură clară între parodontoză și boala Alzheimer. Oamenii de știință susțin că una dintre bacteriile care provoacă parodontoză favorizează și apariția acestei boli. Descoperirea ar putea conduce către dezvoltarea unor noi metode de tratament ale acestei afecțiuni neurologice. În cadrul studiului, unul dintre principalii agenți care provoacă afecțiuni ale gingiei a fost detectat și în lichidul spinal al pacienților cu Alzheimer.

Prevenție

Parodontoza poate fi cu ușurință prevenită printr-o igienă corectă (periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare, vizita la medicul stomatolog pentru periaj profesional și detartraj), începută din timp și urmată cu rigurozitate de-a lungul vieții.

Articole recomandate
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologie

Leucoplazia și riscul de cancer oral. Cauze și simptome

2 Minute
Leucoplazia este o afecțiune în care interiorul gurii se formează una sau mai multe pete albe sau leziuni. Leucoplazia este…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Halitoza (Halena): Ce este și care sunt cauzele acesteia?

3 Minute
Respirația urât mirositoare, denumită și halenă (halenă fetidă) sau halitoză, poate fi jenantă și, în unele cazuri, poate provoca anxietate…
Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTESFATURI MEDICALE

Dinți sensibili: Remedii alternative pentru sensibilitatea dentară

4 Minute
Dacă ai dinți sensibili e posibil să fi dezvoltat obiceiul de a evita anumite băuturi sau alimente de teama durerii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *