Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea vederii. Articolul prezintă mai multe informații despre ce este adenomul hipofizar, ce este hipofiza și care este rolul său în organism, care sunt categoriile și tipurile de adenom hipofizar, cauzele și simptomele, dar și ce se poate face pentru a preveni apariția unui adenom hipofizar. De asemenea, în conținutul articolului vei găsi informații despre adenomul hipofizar malign.
Adenom hipofizar: ce este
Adenomul hipofizar este cel mai comun tip de tumoare a hipofizei și este de natură benignă. Deși acest tip de tumoare este benignă, ea poate provoca probleme de sănătate importante din cauza hipo sau hiper secreției hormonale, sau prin efectul de masă: creșterea în volum a tumoarei ce duce la compresia structurilor adiacente.
Un adenom hipofizar este printre cele mai comune afecțiuni ale glandei hipofize și pe locul patru în topul celor mai frecvente tumori intracraniene.
Acest tip de tumoare apare, de regulă, la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, dar au fost înregistrate cazuri și în rândul copiilor.
Pentru că sunt mai expuse dezechilibrelor hormonale, acest tip de adenom hipofizar apare, cu precădere, în cazul femeilor.
Un adenom hipofizar poate cauza:
- Pierderi de memorie
- Dureri de cap
- Pierderea vederii
Ce este hipofiza?
Hipofiza este o un organ mic, în formă de fasole, situat la baza creierului, în spatele punții nazale și sub o altă structură importantă și cu care este înrudită, numită hipotalamus.
Hipofiza mai este cunoscută și sub denumirea de „glandă principală” pentru că hormonii secretați de aceasta reglează echilibrul hormonilor secretați de majoritatea celorlalte glande din organism. Prin urmare, hipofiza controlează multe procese de bază ale organismului, precum creșterea, dezvoltarea și reproducerea. De asemenea, hipofiza mai controlează și funcția anumitor organe cum ar fi rinichii, glandele mamare și uterul.
Hipofiza este alcătuită din trei lobi, fiecare cu propriul rol și propria funcție.
Lobul anterior (care reprezintă circa 80% din volumul total al glandei) are rolul de a elibera așa-numiții „hormoni de semnalizare” care ajung prin sânge la diferite glande și organe, semnalizându-le când să înceapă sau să înceteze să funcționeze.
Lobul intermediar secretă un singur hormon, responsabil cu pigmentarea pielii.
Lobul posterior nu secretă niciun hormon, dar conține terminații nervoase ale celulelor cerebrale care provin din hipotalamus și care produc hormonii ce apoi sunt depozitați în hipofiza posterioară pentru a fi utilizați ulterior.
Hipotalamusul și hipofiza lucrează mână în mână în sensul că hipotalamusul produce hormoni care, la rândul lor, semnalează hipofizei să elibereze proprii hormoni.
Tipuri de adenom hipofizar
Tumorile de tip adenom hipofizar sunt împărțite în două categorii principale:
- adenom hipofizar funcțional (care produce hormoni)
- adenom hipofizar nefuncțional (care nu produce hormoni)
În funcție de dimensiune, adenomul hipofizar mai poate fi împărțit și în:
- micro adenom (cu dimensiuni de până la 1 cm)
- macro adenom (cu dimensiuni de peste 1 cm)
Adenom hipofizar: cauze
Cauzele ce duc la apariția unui adenom hipofizar sunt necunoscute. Conform unor teorii, unele modificări ale ADN-ului suferite pe parcursul vieții pot duce la apariția adenomului hipofizar. În unele cazuri, aceste modificări pot fi transmise și pe cale genetică. Aceste modificări determină ca celulele din hipofiză să crească necontrolat ducând la apariția unui adenom hipofizar.
Există, de asemenea, studii care indică faptul că obezitatea poate constitui un factor de risc în apariția unui adenom hipofizar.
Simptomatologie adenom hipofizar
O tumoare de tip adenom hipofizar poate fi, de cele mai multe ori, asimptomatică, mai ales în cazul tumorilor foarte mici sau în cazul celor nefuncționale.
Atunci când apar, simptomele unui adenom hipofizar, variază în funcție de tipul de hormon secretat de tumoare sau de efectul de masă al acesteia asupra structurilor adiacente. Producția de hormoni în exces poate duce la diverse afecțiuni precum: gigantismul la copii și acromegalia la adulți, hipertiroidism, sindromul cushing, infertilitate, probleme de vedere.
Unele dintre simptomele generale care pot indica prezența unui adenom hipofizar sunt:
- Dureri de cap
- Probleme de vedere
- Greață și vărsături
- Modificări ale comportamentului (ostilitate, depresie, anxietate)
- Disfuncții sexuale
- Infertilitate
- Oboseală extremă
- Creșterea sau scăderea inexplicabilă în greutate
- Dureri articulare sau slăbiciune musculară
- Menopauză precoce
- Modificări ale ciclului menstrual
Prevenție
Nu există metode de a preveni apariția unui adenom hipofizar, dar există anumite modalități prin care se poate reduce riscul apariției acestuia. Acestea presupun:
- renunțarea la fumat
- menținerea unei greutăți normale
- un regim alimentar sănătos
- diminuarea stresului și odihna
Adenom hipofizar malign
Adenomul hipofizar este aproape întotdeauna o tumoare de tip benign. Din păcate, una dintre problemele cheie legate de tumorile hipofizare este faptul că, în prezent, nu există nicio modalitate de a ști dacă un adenom hipofizar benign va deveni cancer, va crește și se va răspândi la alte celule ale corpului. Este cunoscut faptul că mai puțin de 1% din tumorile de acest tip evoluează către tumori maligne. În 90% din cazuri, adenomul hipofizar este lipsit de simptome și nu conduce la complicații.