Contuzia cerebrală este o leziune serioasă la cap și poate avea consecințe grave, în unele cazuri poate conduce chiar la deces. Articolul prezintă ce este contuzia cerebrală, cum se poate produce, ce simptome pot să apară în urma contuziei cerebrale, cum se diagnostichează, care este diferența dintre contuzia cerebrală și comoția cerebrală, dar și care este prognosticul pacientului în caz de contuzie cerebrală, precum și modalități de prevenire, recomandări atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Ce este contuzia cerebrală?
Contuzia cerebrală este o leziune a creierului cauzată de un impact puternic la cap. Acesta este un tip de traumatism cranio-cerebral, alături de contuzie cerebrală și de hematom subdural (colecție sanguină cu sediul între dura mater și creier, sursa aici).
Contuzia cerebrală apare atunci când o forță puternică lovește capul și provoacă leziuni directe ale creierului. Aceste leziuni pot cauza modificări ale funcției cerebrale și, în unele cazuri, chiar moartea. Contuzia cerebrală este o urgență medicală și necesită îngrijiri imediate.
Contuzia cerebrală este diferită de comoție
Sunt adeseori confundate, dar contuzia cerebrală este o afecțiune diferită de comoția cerebrală. Termenul de contuzie ar putea fi considerat un sinonim pentru cuvântul vânătaie. O contuzie se produce în urma unui traumatism localizat în orice zonă a corpului. Contuzia cerebrală este o “vânătaie” la nivelul creierului. Contuziile se mai numesc și hematoame.
Pe de cealaltă parte, comoția la referă la o traumă cerebrală mai răspândită ca urmare a unei lovituri la cap, scuturări sau în urma unei alte leziuni. Comoțiile sunt specifice leziunilor care afectează creierul. Comoțiile pot să nu implice vânătăi.
Cum se poate produce o contuzie cerebrală?
O contuzie cerebrală rezultă în urma unui impact la cap care lezează direct țesutul cerebral. Aceste leziuni pot fi produse de:
- un obiect care lovește capul, cum ar fi o minge sau un pumn
- un impact puternic la cap în urma unei căderi
- un accident auto
Ce simptome pot să apară cu o contuzie cerebrală?
Simptomele contuziei cerebrale pot să apară imediat după leziune sau să înceapă să se manifeste în orele și zilele următoare.
Simptomele pot include:
- durere de cap;
- vărsături
- greată
- amețeală
- confuzie
- somnolență
- pierderea cunoștinței (în unele cazuri)
- dificultăți la vorbire
- dificultăți în mers
- paralizie (în unele cazuri)
Contuzia cerebrală difuză
După o leziune cerebrală, țesutul lezat poate elibera “o cascadă de substanțe chimice neurotoxice, ceea ce conduce la alte leziuni cerebrale” (sursa aici). Pe lângă leziunile difuze, în țesutul cerebral pot apărea contuzii focale și hemoragii.
Cum se diagnostichează contuzia cerebrală?
Contuzia cerebrală este o urgență medicală și se diagnostichează prin examinarea clinică, imagini RMN și tomografia CT ale capului. Imaginile RMN pot arăta leziunile cauzate de contuzie, cum ar fi hematomul cerebral.
Tratamentul contuziei cerebrale
Tratamentul contuziei cerebrale se concentrează pe reducerea simptomelor și a complicațiilor. Tratamentul poate include:
- analgezice pentru a ameliora durerea;
- anticonvulsivante pentru a preveni convulsiile;
- diuretice pentru a trata edemul cerebral (acumularea de lichid în țesuturile cerebrale);
- terapia cu oxigen pentru a menține funcția respiratorie;
- ventilația mecanică în cazul insuficienței respiratorii
În unele cazuri, chirurgia este necesară pentru a drena hematomul cerebral și a reduce presiunea intracraniană.
Contuzia cerebrală – prevenire
Pentru a preveni contuzia cerebrală, este important să purtați echipament de protecție atunci când participați la activități sportive sau alte activități care prezintă un risc crescut de traumatism cranio-cerebral. De asemenea, este important să respectați regulile de circulație și să conduceți cu atenție pentru a preveni accidentele auto.
Contuzia cerebrală la copii – măsuri de prevenire
Leziunile cerebrale la copii pot produce efecte care pot include afectarea mușchilor, vorbirii, vederii, auzului, gustului și altor funcții. De asemenea, în cazul leziunii cerebrale la copii există riscul unor modificări ale personalității și comportamentului, pe termen lung sau scurt. În funcție de zona afectată și de gravitatea leziunii, gradul de recuperare poate varia.
Pentru prevenirea contuziilor cerebrale la copii este recomandată, în general, crearea unui spațiu sigur pentru joacă. Specialiștii recomandă utilizarea căștilor de protecție, purtate corespunzător, pentru activități precum mersul pe bicicletă, patinaj, skateboarding și alte sporturi. În cazul transportului în autovehicule, este întotdeauna recomandată utilizarea centurii de siguranță pe copii.
Prognosticul contuziei cerebrale
Prognosticul contuziei cerebrale depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta pacientului, gravitatea leziunilor și prezența complicațiilor. În general, cu îngrijiri adecvate, majoritatea pacienților se pot recupera în câteva săptămâni sau luni. Complicațiile grave, cum ar fi paralizia și pierderea cunoștinței, pot să apară în unele cazuri și pot avea un prognostic mai puțin favorabil.
În continuare, poți să afli mai multe despre descoperirea cercetătorilor: 14% din toate cazurile de paralizie cerebrală pot fi legate de genele pacientului.
Surse:
romedic.ro
spinalcord.com
sciencedirect.com
www.hopkinsmedicine.org