Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Durere de cap – când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare?

Durerile de cap sunt resimțite aproape de toată lumea. Adesea, acestea sunt de durată scurtă și ușoare, dar unele pot fi severe și pot afecta viața de zi cu zi. Există multe tipuri de durere de cap și factorii declanșatori pot fi diverși.

Articolul prezintă cauzele ce provoacă durere de cap, precum și tipurile de dureri de cap și modalitățile de diagnosticare și tratament.

Ce este durerea de cap?

Durerile de cap reprezintă disconfortul resimțit la nivelul capului și, uneori, la nivelul gâtului și chiar al umerilor (de la disconfortul minor până la durere de cap insuportabilă, în unele cazuri). Durerile de cap pot fi clasificate în:

  • Durere de cap primară

O durere de cap primară este cauzată de o hiperactivitate sau de probleme cu structurile sensibile la durere de cap. O durere de cap primară nu este un simptom al unei boli subadiacente.

Activitatea chimică a creierului, a nervilor sau a vaselor de sânge care înconjoară craniul sau a mușchilor capului și gâtului (sau o combinație a acestor factori) poate juca un rol în durerile de cap primare.

De asemenea, unii oameni pot fi purtători ai unor gene care îi fac mai predispuși să dezvolte astfel de dureri de cap.

  • Durere de cap secundară

O durere de cap secundară este un simptom al unei boli care poate activa nervii sensibili la durere ai capului. Un număr mare de afecțiuni (de gravitate diferită) poate provoca o durere de cap secundară.

Cauzele durerii de cap

Durerea de cap este rezultatul unui amestec de semnale între creier, vasele de sânge și nervii din apropiere. Nervii specifici din vasele de sânge și mușchii capului se activează și transmit semnale de durere către creier.

Cauzele comune ale durerilor de cap includ:

  • Diverse afecțiuni cum ar fi: infecții, răceli sau febra. Durerea de cap este, de asemenea, frecventă în cazul unor afecțiuni precum sinuzita și sinuzita acută, infecții la nivelul gâtului sau al urechii. În unele cazuri poate apărea durere de cap în urma unei lovituri la nivelul capului.
  • Stresul emoțional și depresia, precum și consumul de alcool sau săritul peste mese, modificări ale tiparului de somn și consumul de medicamente.
  • Încordarea gâtului sau a spatelui din cauza unei posturi neadecvate
  • Mediul înconjurător, inclusiv fumatul pasiv, mirosurile puternice, alergenii și anumite alimente
  • Poluarea fonică sau luminoasă și schimbările meteorologice
  • Durerile de cap, în special migrenele, tind să se moștenească genetic.
  • Excesul de activitate fizică

Tipuri de dureri de cap

Există peste 150 de tipuri de durere de cap, dar cele mai frecvente includ:

  • Durere de cap de tensiune

Durerea de cap de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap în rândul adulților și adolescenților. Acest tip de durere este slab până la moderat și apare și dispare în timp. De obicei, nu sunt alte simptome asociate.

  • Durere de cap de tip migrenă

Durerea de cap de tip migrenă este adesea descrisă ca fiind puternică și pulsatilă. Acest tip de durere poate dura de la 4 ore la 3 zile și apare, de obicei, de una până la patru ori pe lună. Greața și durerea de cap, sau durerea de cap și stările de vomă sunt deseori asociate cu migrena. De asemenea, alte simptome asociate cu migrena includ: sensibilitate la lumină, zgomot sau mirosuri, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac sau de burtă.

  • Durere de cap de tip ciorchine (sau cefalee de tip cluster)

Acest tip de durere de cap este printre cele mai severe. Este caracterizată prin durere de cap frontală, sau senzație de arsură sau străpungere în spatele sau în jurul unui ochi. Acest tip de durere de cap poate fi pulsatilă sau constantă. Durerea de cap poate fi atât de intensă încât majoritatea persoanelor cu durere de cap de tip ciorchine nu pot sta locului și vor merge adesea în pas alert în timpul unei crize.

Cefaleea de tip cluster poate dispărea complet timp de luni sau ani, pentru a reveni mai târziu.

  • Dureri de cap cronice zilnice

Acest tip de durere de cap se manifestă 15 zile pe lună timp de mai mult de 3 luni. Unele sunt scurte, altele durează mai mult de 4 ore.

De obicei, acest tip de durere de cap este inclus în unul din următoarele tipuri de cefalee: migrenă cronică, durere de cap cronică de tensiune, hemicranie continuă, cefalee sinusală

  • Dureri de cap posttraumatice.

Durerile de cap posttraumatice încep de obicei la 2-3 zile după un traumatism cranian. După un astfel de traumatism pot apărea amețeli și durere de cap. Alte simptome includ: durere surdă care se înrăutățește din când în când, vertij, dificultăți de concentrare, probleme de memorie, oboseală.

Durerile de cap mai puțin frecvente includ:

  • Dureri de cap cauzate de exerciții fizice
  • Hemicrania continua (durere de cap cronică, continuă, care afectează aproape întotdeauna aceeași parte a feței și a capului)

Diagnosticarea durerilor de cap

Primul pas pentru diagnosticarea durerilor de cap este o discuție cu medicul curant referitoare la simptomele de care suferiți.

Majoritatea persoanelor nu au nevoie de teste speciale de diagnosticare, examenul fizic și discuția cu medicul curant este suficientă, dar în unele cazuri acesta poate solicita o tomografie computerizată sau un RMN.

Remediile în cazul durerilor de cap

În funcție de cauza și de tipul durerii de cap, medicul poate prescrie diverse tratamente.

Unele persoane nu au nevoie de tratament, iar cele care au nevoie vor primi tratament medicamentos, sau li se va recomanda consiliere sau o schimbare a modului de viață.

Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.healthline.com/
https://www.mayoclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *