Afecțiuni neurologice

Eficiența injecțiilor cu botox în tratarea migrenei cronice

Botoxul a devenit cunoscut în special datorită popularității tratamentelor cosmetice în cadrul cărora este utilizat. Această substanță are însă o istorie de peste două secole. A fost descoperită întâmplător la mijlocul secolului al XIX-lea, iar de atunci oamenii de știință au realizat numeroase studii pentru a-i cerceta beneficiile. În anul 2010, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a aprobat tratamentele cu botox împotriva migrenei cronice. Specialiștii au descoperit acest efect în urma discuțiilor cu mai multe femei care au declarat că, după ce le-au fost administrate injecții cu botox pentru a scăpa de riduri, au avut tot mai puține dureri de cap.

Există însă și câteva efecte adverse raportate de unele paciente care au apelat la injecțiile cu botox, arată healthline.com. Este vorba despre mici umflături în zonele înțepăturilor, roșeață a pielii sau dureri la locul administrării. Efectele adverse sunt însă temporare.

Ce sunt migrenele cronice?

După o perioadă aglomerată la birou, simți cum începe să te doară capul și parcă puterea de concentrare începe să-ți scadă. Află că migrenele sunt o afecțiune frecventă, de care suferă 12% din populația globului. Statistica a fost realizată de Fundația Americană pentru Tratamentul Migrenei, care a realizat un studiu cu privire la cauzele și tratamentul migrenei cronice.

Nu intensitatea durerilor transformă o migrenă obișnuită într-una cronică, ci durata sa. Astfel, dacă te confrunți cu dureri de cap mai mult de 15 zile pe lună, înseamnă că suferi de migrenă cronică. Atunci când mergi la medic, trebuie să acorzi o importanță deosebită numărului de zile în care durerea se manifestă, pentru ca specialistul să poată diagnostica boala corespunzător. Există mai mulți factori de risc ce determină apariția migrenelor cronice, potrivit specialiștilor:

  • Depresia
  • Anxietatea
  • Obezitatea
  • Stresul
  • Abuzul de medicamente

Botox pentru migrene vs botox cosmetic

De regulă, atunci când ai dureri de cap, medicul îți prescrie medicamente cu efect analgezic. Din 2010, în Statele Unite ale Americii s-a aprobat utilizarea injecțiilor cu botox pentru tratarea migrenelor cronice. Descoperirea efectului calmant al substanței folosite în cabinetele cosmetice pentru corectarea ridurilor a fost pur întâmplătoare.

Pacientele medicilor esteticieni cunoscute cu istoric de migrene cronice le-au explicat medicilor că, după tratamentele cosmetice cu botox, durerile de cap s-au diminuat și chiar au dispărut în câteva zile. După o serie de studii, oamenii de știință din cadrul Fundației Americane pentru Tratamentul Migrenei au ajuns la concluzia că, într-adevăr, injecțiile cu botox pot reprezenta un tratament eficient împotriva migrenelor cronice.

În industria cosmetică, botoxul este folosit pentru tratamentul ridurilor, fiind o procedură minim invazivă. Substanța reduce ridurile prin relaxarea mușchilor, iar efectele sunt vizibile după primele secunde de la administrarea injecțiilor cu botox. Medicii esteticieni administrează injecții cu botox în zona frunții, între sprâncene, în jurul ochilor sau în zona buzei superioare.

Cum funcționează și cât de eficient este botoxul?

Botoxul reprezintă, de fapt, denumirea comercială dată toxinei botulinice. Aceasta este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum, microorganism responsabil de apariția bolii denumite „botulism”. De la descoperirea substanței și până în prezent, oamenii de știință au realizat numeroase studii pentru a descoperi ce efecte poate avea botoxul asupra corpului uman. Astăzi, substanța este folosită la scară largă în medicină, fiind administrată pentru tratarea  mai multe afecțiuni precum:

  • Strabism
  • Spasme faciale
  • Distonii
  • Tremur
  • Ticuri
  • Hipersalivație (secretarea de salivă în mod excesiv)
  • Hiperhidroză (transpirația excesivă)

Modul de acțiune al substanței este simplu. Botoxul împiedică mușchii să se contracte în locul unde este injectat, prin blocarea transmiterii impulsurilor nervoase, de la nervi către musculatură. În tratamentele cosmetice, odată injectată, substanța relaxează foarte mult pielea, care se întinde, de aici și efectul de umplere a ridurilor. Același principiu de acțiune este utilizat și în cazul migrenelor cronice. Persoanelor care suferă de această afecțiune le este administrat botox la nivelul musculaturii capului și gâtului.

Articole recomandate
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Amiotrofia spinală: de ce apare și cum o recunoaștem

3 Minute
Amiotrofia spinală (sau atrofia musculară spinală) este o afecțiune ereditară care afectează nervii și mușchii făcând ca mușchii să devină…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Convulsiile febrile: ce sunt și cum se manifestă?

3 Minute
O criză de convulsii febrile apare la copiii mici și este declanșată de febra mai mare de 38℃. Convulsiile durează,…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Durere de cap – când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare?

4 Minute
Durerile de cap sunt resimțite aproape de toată lumea. Adesea, acestea sunt de durată scurtă și ușoare, dar unele pot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *