Afecțiuni neurologiceBOLI

Meningita – cauze, simptome și tratament

Meningita este o inflamație a meningelor, membranele de protecție care învelesc creierul și măduva spinării, ce poate fi provocată de anumite infecții cu virusuri, bacterii sau alte tipuri de microorganisme dăunătoare. Poate apărea la orice vârstă, dar este frecventă în rândul copiilor și adolescenților, iar dacă nu este tratată la timp poate afecta în mod ireversibil creierul sau poate duce la septicemie.

Există trei tipuri de meningită, în funcție de cauzele care au declanșat afecțiunea:

Meningita bacteriană

Meningita bacteriană este cauzată de anumite bacterii, precum meningococul, pneumococul sau Listeria monocytogenes și se instalează în momentul în care bacteria se transferă, prin sânge, de la nivelul sinusurilor, urechilor sau al sistemului respirator, direct către creier. Meningita bacteriană este cea mai gravă formă de meningită, iar bolnavul va avea nevoie de tratament medical de urgență, în caz contrar decesul poate surveni în decurs de câteva ore din momentul în care bacteria a ajuns la creier.

Un lucru extrem de important este acela că bacteria care provoacă meningita bacteriană este contagioasă și se răspândește de la bolnav la omul sănătos prin tuse sau prin strănut.

Meningita virală

Meningita virală este cea mai întâlnită formă de meningită, dar, în comparație cu meningita bacteriană, aceasta prezintă simptome mai ușoare și nu reprezintă un pericol atât de mare pentru viața pacientului. Este provocată de mai multe tipuri de virusuri, iar în unele cazuri bolnavii se pot vindeca fără tratament medicamentos, sistemul imunitar reușind să elimine virusul prin propriile mecanisme.

Meningita fungică

Meningita fungică este cel mai rar tip de meningită și se instalează în mod special la persoanele care au sistemul imunitar slăbit. Bolnavii de diferite tipuri de cancer sau purtătorii virusului HIV sunt cei mai predispuși la a dezvolta meningita fungică. Această afecțiune nu este contagioasă.

Cauze și factori de risc

Așa cum este menționat și anterior, de cele mai multe ori, meningita este cauzată de o infecție bacteriană sau virală, ce poate apărea în orice parte a corpului, care ajunge, prin sânge, să afecteze meningele. De cele mai multe ori, nu putem controla infectarea cu un virus sau cu o bacterie, însă există factori de risc de care trebuie să ținem cont pentru a ne proteja împotriva apariției meningitei:

  • Nevaccinarea: nerespectarea schemei complete de vaccin recomandate copiilor sau chiar adulților poate crește riscul de apariție a meningitei;
  • Sarcina: femeile însărcinate au un risc crescut de a dezvolta meningita din cauza posibilei apariții a listeriozei, infectarea cu bacteriile Listeria. Acestea pot provoca atât meningita, cât și naștere prematură sau chiar avort.
  • Sistem imunitar slăbit: în momentul în care sistemul imunitar este deja afectat de o boală gravă, șansele ca pacientul să dezvolte și meningită sunt extrem de ridicate. Diferite tipuri de cancer, SIDA sau diabetul pot ajunge să provoace afecțiunea meningelor.

Simptome

Simptomele meningitei diferă de tipul afecțiunii și de vârsta pacientului, dar pot fi reperate destul de ușor la copii și adulți prin apariția:

  • Durerilor puternice de cap;
  • Dificultăților severe de concentrare;
  • Febrei;
  • Stării de somnolență;
  • Lipsei apetitului;
  • Iritațiilor importante la nivelul pielii;
  • Sensibilității ridicate la lumină.

În cazul bebelușilor, simptomele meningitei se vor manifesta printr-o febră ridicată a micuțului, plâns isteric, gât încordat sau refuzul laptelui mamar.

Tratament

În momentul în care sunt constatate simptomele menționate mai sus, este obligatoriu ca bolnavul să meargă de urgență la medic pentru consult, stabilirea diagnosticului și urmarea tratamentului corespunzător. Cu cât este descoperită mai repede, cu atât meningita are șanse mai mari de a fi tratată.

În funcție de tipul de meningită și de cauza care a provocat afecțiunea meningelor se prescriu diferite tipuri de tratament medicamentos. Meningita bacteriană include internarea de urgență a pacientului și tratarea cu antibiotice puternice, în timp ce meningita virală, în formele ei simple, nu are nevoie de o schemă de tratament și se va vindeca, de multe ori fără ajutor de specialitate, în maximum două sau trei săpătmâni. Atunci când vorbim despre meningita fungică, aceasta se tratează cu aplicarea unor agenți antifungici.

Articole recomandate
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Amiotrofia spinală: de ce apare și cum o recunoaștem

3 Minute
Amiotrofia spinală (sau atrofia musculară spinală) este o afecțiune ereditară care afectează nervii și mușchii făcând ca mușchii să devină…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Convulsiile febrile: ce sunt și cum se manifestă?

3 Minute
O criză de convulsii febrile apare la copiii mici și este declanșată de febra mai mare de 38℃. Convulsiile durează,…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Durere de cap – când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare?

4 Minute
Durerile de cap sunt resimțite aproape de toată lumea. Adesea, acestea sunt de durată scurtă și ușoare, dar unele pot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *