Migrena este o afecțiune pe care cei mai mulți oameni au experimentat-o cel puțin o dată în viață. Durerea severă de cap, sensibilitatea la lumină și senzația de greață fac din migrenă, o afecțiune comună și obișnuită, un episod pe care nu dorim să-l mai retrăim vreodată. Articolul prezintă informații generale despre migrenă, dar și informații practice, utile înainte de declanșarea durerii de cap puternice.
Există mai multe tipuri de migrenă? Ce ne poate ajuta imediat dacă ne doare capul atât de tare încât nici nu putem deschide ochii? Ce simptome ne-ar putea indica că urmează să se declanșeze un episod de migrenă și ce putem face pentru a-l împiedica? Despre migrenă – afecțiunea de care cel mai probabil vom suferi de mai multe ori în viață, articolul oferă detalii mai puțin cunoscute, dar necesare și utile. Citește despre simptomele, cauzele și tratamentul pentru migrenă, dar și cât durează și cum se poate scăpa de migrenă în continuare.
Informații generale despre migrenă
Migrenă este o durere de cap severă, deseori cu senzație de pulsație, de obicei pe o parte a capului. Este adesea însoțită de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină și sunet. Migrena se poate resimți în mod diferit de fiecare persoană, dar în multe cazuri, au fost raportate etape diferite ale migrenei.
Datele indică faptul că femeile pot avea migrenă de 3 ori mai des decât bărbații. Cei mai mulți oameni încep să aibă migrene între 10 și 40 de ani. Multe femei au constatat ameliorarea sau dispariția migrenelor după vârsta de 50 de ani. Dacă unul din părinți suferă de migrenă în mod regulat, există șanse de 50% ca și copilul să sufere de aceeași afecțiune. Dacă ambii părinți le au, riscul se ridică la 75%.
Factorii declanșatori
- schimbări hormonale
- administrarea anumitor medicamente
- lipsa de somn; prea mult somn
- anumite mâncăruri și băuturi
- cofeina (prea multă, sau insuficientă atunci când organismul este obișnuit cu o anumită cantitate)
- schimbările meteo
- factori de mediu (lumini puternice, zgomot, miros puternic)
- fumatul
- schimbări în rutină
- activități fizice, inclusiv sportul și sexul
Începutul migrenei
Unii oameni suferă de migrenă o dată la câteva zile, alții de câteva ori pe an. Migrena debutează cu o durere surdă care evoluează către pulsație intensă la nivelul capului. Durerea se poate muta de pe o parte pe cealaltă a capului. Migrena poate dura între aproximativ 4 ore și 3 zile. 80% dintre oameni simt durere de cap, dar și greață. Jumătate dintre cei care au migrenă, vomită.
SIMPTOME
Aproximativ 60 % dintre oameni au observat simptome precum: sensibilitate crescută la lumină, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare sau exces de pofte, schimbări de stare, sete severă, constipație sau diaree.
Deseori, simptomele includ văzul: dificultate de a vedea, sau chiar incapacitatea de a vedea, imagine ca prin tunel, furnicături pe o parte a corpului, dificultate de a vorbi, senzație de picioare sau mâine grele, țiuit în urechi, sensibilitate crescută la miros, gust și simț tactil.
Durere severă, greață
Migrena se accentuează prin mișcare fizică.
Etapa post migrenă
Timp de o zi după un episod de migrenă, se pot resimți dureri musculare, lipsa apetitului, poftei de mâncare, o stare inexplicabilă de euforie, bucurie, sau o senzație de oboseală, apatie.
Ce cauzează migrena?
Cauzele exacte ale migrenei nu sunt necunoscute. Mult timp s-a crezut că migrenele se produc din cauza unor modificări ale fluxului sanguin din creier. În prezent, e cunoscut că fluxul sanguin poate contribui la durere, dar nu este ceea ce o declanșează.
Cercetările indică legături între modificările creierului și gene. Părinții pot transmite copiilor chiar și factori declanșatori ai migrenei, cum ar fi oboseala, luminile puternice sau schimbările de vreme.
În prezent, se crede că o migrenă începe probabil atunci când celulele nervoase hiperactive trimit semnale care declanșează nervul trigemen, care dă senzații la nivelul capului și al feței, ceea ce determină organismul să elibereze substanțe chimice precum serotonina și peptida legată de gena calcitoninei. Aceasta din urma face ca vasele de sânge din mucoasa creierului să se umfle, iar apoi, neurotransmițătorii provoacă inflamație și durere.
Tratament și prevenție pentru migrenă
Tratamentul eficient pentru migrenă este tratamentul care funcționează pentru fiecare persoană în parte. Cel mai bun tratament pentru fiecare poate rezulta prin încercarea mai multor soluții sau prin identificarea combinației de medicamente eficientă.
Medicamentele pentru migrenă sunt disponibile în farmacii, dar în cazul în care aceste soluții se dovedesc ineficiente, se recomandă consultul medical și obținerea unui tratament prescris de medic, care ar putea conține medicamente mai puternice.
Ce să faci atunci când experimentezi o migrenă
Următoarele acțiuni s-au arătat eficiente pentru mulți oameni cu durere severă de cap. În timpul migrenei sunt recomandate:
- somnul sau statul într-o cameră întunecată
- evitarea spațiilor în care abundă lumina și sunetul
- utilizarea compreselor reci sau calde; compresele cu gheață au un efect de amorțire a durerii ; compresele calde pot relaxa mușchii încordați. Dușurile sau băile calde pot avea un efect similar.
- administrarea de medicamente de la apariția primelor simptome
- băuturi cu cofeină; în cantități mici, cofeina poate ameliora durerea în etapele de început ale migrenei sau poate amplifica efectul analgezicelor
- tabletele care se dizolvă în apă sunt indicate pentru că sunt absorbite mai repede de organism
- dacă nu se pot administra medicamente pe cale orală din cauza stării de greață, sunt recomandate supozitoarele
- nu se recomandă administrarea frecventă de analgezice pentru migrenă; în timp, migrena se poate agrava
Atunci când metodele indicate nu oferă soluții pentru migrene, sunt recomandate consultul medicului și investigațiile suplimentare, cum este de exemplu stimulare magnetică transcraniană.
Alegerea unui stil de viață sănătos poate reduce frecvența și severitatea migrenelor. Activitatea fizică regulată, alegerea alimentelor sănătoase, respectarea orelor de somn, gestionarea stresului zilnic, căutarea unui echilibru în toate activitățile zilnice sunt acțiuni de prevenție a durerilor severe de cap, dar utile și necesare pentru sănătatea întregului organism.
Sunt eficiente infecțiile cu botox pentru tratarea migrenei cronice? Află toate detaliile acestui tip de tratament pentru migrenă.
Ai băut suficientă apă azi? Citește aici de ce hidratarea te poate ajuta chiar și pentru durerile de cap.