Afecțiuni neurologiceBOLI

STRESUL OXIDATIV

Stresul oxidativ este unul dintre principalii dușmani ai sănătății și frumuseții. Astăzi vom afla împreună cum să ne ferim de efectele nocive ale stresului oxidativ și ce soluții avem la îndemână.

Ce este stresul oxidativ, ce efecte are și cum îl putem diminua

Stresul oxidativ își face simțite efectele atunci când apare un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți. Antioxidanții ajută corpul să lupte cu radicalii liberi și să se refacă, după eliminarea toxinelor.

Procesul de oxidare se produce atunci când metabolismul transformă glucoza în energie, când sistemul imunitar se luptă cu agenții patogeni sau când eliminăm alte toxine acumulate în organism. Oxidarea este și  unul dintre principalele efecte ale stresului.

Consecințele stresului oxidativ

Stresul oxidativ ne pune organismul la grea încercare: din cauza lui, radicalii liberi ajung sa afecteze și să deterioreze celulele, proteinele și ADN-ul. Astfel, se creează o predispoziție pentru apariția afecțiunilor neurologice și psihice, a bolilor canceroase, a aterosclerozei și a diabetului. În plus, rezistența sistemului imunitar față de infecții scade.

Același proces se află și la originea îmbătrânirii premature și la degradarea pielii și a părului.

Simptome:

  • ești mereu obosit/ă, fără un motiv aparent;
  • ai dureri musculare sau articulare inexplicabile;
  • suferi de pierderi de memorie și ai dificultăți de concentrare;
  • ai părul uscat iar ridurile devin mai tot mai multe și mai adânci, într-un interval scurt de timp;
  • suferi de infecții recurente.

Cum îl combatem

Asigurarea unei cantități suficiente de antioxidanți din alimentație și/sau suplimente alimentare ar trebui să combată dezechilibrele generate de stresul oxidativ. Printre aceștia se numără: coenzima Q10, acidul folic, anumite minerale (seleniul, manganul, zincul, cuprul) și vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, E).

Așadar, consumați fructe și legume cât mai proaspete, de preferat de sezon, semințe, nuci, pește și fructe de mare, ulei de măsline și ceai verde, cacao, cafea (cu moderație). Dacă necesarul de antioxidanți nu poate fi acoperit doar din alimentație, apelați la soluția suplimentelor alimentare disponibile în farmacii.

Articole recomandate
Afecțiuni neurologice

Eficiența injecțiilor cu botox în tratarea migrenei cronice

3 Minute
Botoxul a devenit cunoscut în special datorită popularității tratamentelor cosmetice în cadrul cărora este utilizat. Această substanță are însă o…
Afecțiuni neurologicePsihiatrie

Dificultățile de concentrare. Iată ce poți face!

3 Minute
În fiecare zi, te bazezi pe concentrare atunci când ai de îndeplinit o sarcină la birou. Există însă și momente…
Afecțiuni neurologice

Tulburări ale circulației cerebrale la adulți și vârstnici

3 Minute
Sănătatea creierului este strâns legată de circulația cerebrală. Aceasta este esențială pentru funcționarea sănătoasă a creierului – sângele care circulă…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *