Afecțiuni neurologiceBOLI

Tulburările de memorie – cauze și soluții

Tuturor ni se întâmplă să uităm, din când în când, anumite lucruri. Acesta este un proces natural, în special atunci când cantitatea de informație pe care o primește creierul este foarte mare, în perioade stresante sau atunci când capacitatea de concentrare scade, din cauza oboselii sau a vârstei înaintate. Totuși, granița dintre uitarea „obișnuită” și tulburările de memorie este destul de sensibilă.

Tulburările de memorie – când este cazul să ne îngrijorăm?

Primul semnal de alarmă este recurența cu care apar „golurile” de memorie. Atunci când o persoană uită din ce în ce mai des unde a pus anumite obiecte sau începe să repete aceeași întrebare, la intervale scurte, deși i s-a răspuns deja, este cazul să luăm în calcul o afecțiune mai serioasă.

Tipuri de tulburări de memorie

Există trei tipuri principale de tulburări de memorie: amnezia, hipomnezia și hipermnezia. Acestea pot fi generate de traume fizice sau psihice, de consumul de substanțe sedative, droguri, alcool, sau pot fi asociate cu anumite afecțiuni degenerative.

Cauze

Pe lângă cele menționate anterior, tulburările de memorie sunt favorizate și de alți factori, cum sunt: stresul, anxietatea, depresia, somnul insuficient, oxigenarea defectuoasă. Îmbătrânirea creierului poate genera tulburări de memorie asociate cu senilitatea și demența. În această situație, poate fi vorba despre afecțiuni degenerative: boala Alzheimer, demența vasculară, boala Parkinson, demența cu corpi Lewy sau boala Creutzfeldt-Jacob.

Prevenirea și combaterea tulburărilor de memorie

Dacă memoria ne joacă feste, dar totuși nu este vorba despre o afecțiune serioasă, trebuie să luăm în calcul mai întâi de toate adoptarea unui stil de viață echilibrat, în care să ne alimentăm sănătos, să dormim suficient, să facem mișcare și să evităm substanțele și contextele nocive. De asemenea, în perioadele de suprasolicitare pe care nu le putem evita (anumite examene, eforturi intelectuale intense la serviciu, diverse situații stresante care apar în viața de zi cu zi), ne pot fi de folos și suplimentele alimentare destinate susținerii și îmbunătățirii memoriei.

Articole recomandate
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Vertijul – cauze, simptome și tratament

4 Minute
Vertijul este o formă de amețeală care apare și dispare pentru o durată de timp nedefinită, putând persista mai multe…
Afecțiuni neurologice

Sindromul Dravet

5 Minute
Sindromul Dravet este o formă rară de epilepsie, caracterizată de convulsii incontrolabile cu debut în copilărie. Deși în prezent nu…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *