Afecțiunile din sfera ORL sunt cele care afectează nasul, gâtul și urechile, sinusurile, căile respiratorii superioare etc. Cele mai întâlnite afecțiuni pe care le tratează otorinolaringologii sunt sinuzita, rinita, otita sau amigdalita. Dacă nu sunt tratate corespunzător, toate aceste boli pot duce la complicații serioase..
Ce este otita?
Otita reprezintă o infecție a urechii și este întâlnită cu precădere la copii. Specialiștii apreciază că aproximativ 90% dintre copiii cu vârsta de până la șase ani dezvoltă forme mai ușoare sau mai grave de otită. Totuși, nu doar copiii fac otită, ci și adulții, iar un aspect important este acela că simptomele diferă, în parte, de la copii la adulți. De asemenea, dacă la copii otita se manifestă de cele mai multe ori ca o infecție minoră, la adulți poate semnala o problemă mai serioasă de sănătate.
Tipuri de otită
Există trei tipuri ale acestei afecțiuni:
- otită internă (mai rar întâlnită, reprezintă inflamația labirintului cohlear);
- otită medie (mai des întâlnită, afectează timpanul și camera din spatele timpanului);
- otită externă (cuprinde inflamația conductului auditiv extern și a pavilionului auricular).
De la un tip la altul, nu doar simptomele, ci și cauzele și tipul de tratament pot diferi.
Otita medie acută
În acest articol vom aborda subiectul otitei medii acute la adulți, întrucât este cel mai des întâlnită. Studii recente arată că dintre adulții cu vârste între 25 și 85 de ani, un procent cuprins între 1,5% și 2,3% din populația lumii dezvoltă otită medie acută.
Otita medie acută este caracterizată de prezența lichidului infectat prins în spatele timpanului și de inflamația mucoasei care acoperă spațiul urechii medii. În cazul acestei afecțiuni, dacă o membrană a timpanului este ruptă, poate apărea și otoreea (secreția purulentă).
Cauze
O serie de bacterii reprezintă principala cauză a apariției otitei medii acute. Dintre acestea, amintim: Haemophilus influenzae, Staphylococcus pneumoniae, streptococul hemolitic de tip B, Moraxella catarrhalis. De asemenea, există mai mulți factori care favorizează apariția bolii:
- infecțiile respiratorii recurente;
- infecțiile sinusale;
- polipii;
- reacțiile alergice;
- deviațiea de sept.
Simptome
- otalgie (durere la nivelul urechii);
- otoree (secreții purulentă);
- greață;
- scăderea auzului;
- senzația de ureche înfundată;
- tinitus (țiuit în urechi).
Tratament
În prima fază, apar simptomele enumerate anterior. Ulterior, durerea se diminuează și este înlocuită de secreția purulentă și de scăderea auzului. Vizita la medicul ORL-ist este importantă încă de la depistarea primelor simptome. Pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii, acesta poate prescrie antibiotice, fie orale, fie locale, sub formă de picături, aplicate în interiorul urechii. De asemenea, se recomandă tratament cu antiinflamatoare sau anagezice pentru calmarea durerii și folosirea spray-urilor nazale pentru decongestionarea nazo-faringiană. Tratamentul recomandat durează în medie între cinci și zece zile, dar se poate extinde, dacă simptomele persistă.