Există mai multe cauze pentru care nasul se înfundă, dar principalul motiv este poluarea.
Cauzele pentru care nasul se înfundă sunt multiple. Contactul cu particule sau substanțe alergene, răcelile comune pot avea ca efect înfundarea nasului. De asemenea, mâncarea prea condimentată sau unele medicamente pot avea ca efect înfundarea nasului. Senzația de nas înfundat apare și la femeile însărcinate, în special în primul trimestru de sarcină. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii arată însă că, în zilele noastre, poluarea a devenit una din principalele cauze a nasului înfundat.
De ce se înfundă nasul?
Cauzele care determină înfundarea nasului pot fi diverse. În primul rând, senzația de nas înfundat apare atunci când intrăm în contact cu particule de praf, polen sau substanțe care provoacă alergeni. În această situație, nasul înfundat reprezintă un simptom al reacției alergice. Practic, organismul încearcă să elimine alergenul și reacționează printr-o serie de manifestări specifice, nasul înfundat fiind una dintre aceste manifestări.
Specialiștii Spitalului Johns Hopkins, din Statele Unite ale Americii, au ajuns la concluzia că poluarea reprezintă o cauză a nasului înfundat. Studiul a fost realizat cu ajutorul șoarecilor de laborator, pe care i-au expus unui aer încărcat de particule murdare.
Cercetarea a fost realizată după ce un raport al Centrului de Control și Prevenție a bolilor din SUA a evidențiat faptul că peste 29 de milioane de americani au fost diagnosticați cu sinuzită acută sau cronică, din cauza aerului încărcat de substanțe poluante pe care l-au expirat. „S-au folosit 38 de șoareci de laborator. 19 dintre ei au respirat aer filtrat, iar ceilalți 19 au respirat aer poluat, câte 6 ore pe zi, timp de 5 zile.
Sinusurile acestor șoareci au fost curățate cu apă, iar impuritățile au fost analizate în laborator, la microscop. S-a constatat o rată crescută a inflamației în zona sinururilor animalelor expuse la aerul încărcat de particule poluante”, se arată în studiul Spitalului Johns Hopkins.
Bolile respiratorii pot fi, de asemenea, o cauză a nasului înfundat. În cazul răcelilor comune, una dintre simptome este nasul înfundat. De asemenea, mâncarea condimentată sau consumul de alcool pot provoca senzația de nas înfundat. Cei care se confruntă cu senzația de nas înfundat trebuie să ceară ajutorul specialiștilor în cazul în care problema nu dispare după 10 zile de la primele simptome.
Simptome nas înfundat
Congestia nazală, numită popular nas înfundat, apare atât la copii, cât și la adulți în momentul în care aceștia intră în contact cu factori alergeni sau suferă de viroze respiratorii. Nasul înfundat apar din cauza blocării pasajelor nazale. Odată blocate, pasajele nazale se inflamează și, din cauza mucusului excesiv, respirația devine dificilă. Există o listă lungă de simptome ale nasului înfundat
- Dureri la nivelul sinusurilor
- Secreții nazale
- Inflamații ale țesutului nazal
- Senzația de lipsă de aer
- Tulburări ale mirosului
- Senzația de uscăciune a mucoasei nazale
Sinulan Express Forte Spray ameliorează senzația de nas înfundat. Realizat din plante, acest produs previne și reduce intensitatea simptomelor provocate de diverși factori alergeni și este prietenos cu mucoasa nazală.