AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioaseBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Boala inflamatorie pelvină: simptome, cauze și tratament

Boala inflamatorie pelvină este o inflamație a organelor reproductive feminine, care poate afecta uterul, trompele uterine, ovarele sau, simultan, mai multe dintre aceste organe. Din cauza afecțiunii, pacientele se pot confrunta cu dureri cronice, precum și cu apariția unei sarcini ectopice sau a infertilității (potrivit statisticilor, 1 din 8 femei are dificultăți în a rămâne gravidă). Majoritatea cazurilor care duc la apariția bolii inflamatorii pelvine apar ca urmare a unei infecții netratate în vagin sau colul uterin, transmisă sexual. De asemenea, avortul este o altă situație care poate duce la îmbolnăvire. De obicei, infecția se dezvoltă întâi în colul uterin, apoi în endometru, iar la final în trompele uterine; netratată corespunzător, poate provoca deces dacă se răspândește în sânge. Cele mai predispuse pentru boala inflamatorie pelvină sunt persoanele de sex feminin cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care au mai mulți parteneri sexuali într-o perioadă scurtă de timp și care nu se protejează în timpul actului. Partea bună este că boala inflamatorie pelvină este tratabilă, iar majoritatea pacientelor își revin complet.

Boala inflamatorie pelvină: cauze și factori de risc

Riscul de apariție a bolii pelvine inflamatorii crește dacă nu te afli la prima problemă de acest fel și dacă ai (avut) gonoree sau chlamidie. Alți factori de risc:
• începerea vieții sexuale înainte de vârsta de 25 de ani;
• existența mai multor parteneri sexuali;
• actul sexual neprotejat (fără prezervativ);
• prezența unui dispozitiv intrauterin (sterilet).

Simptomele bolii inflamatorii pelvine (BIP)

Nu toate femeile manifestă simptome ale bolii pelvine inflamatorii, însă dacă nu ești una dintre ele, trebuie să fii atentă la următoarele manifestări ale organismului:
• durere la nivelul abdomenului inferior (cel mai frecvent simptom) și al celui superior;
• febră;
• disconfort sau durere în timpul actului sexual, în special în profunzimea pelvisului;
• dureri în timpul urinării;
• sângerări între menstre sau după actul sexual;
• secreții vaginale dese sau urât mirositoare;
• menstre abundente și/sau dureroase;
• oboseală.

Simptomele severe se manifestă prin dureri acute la nivelul abdomenului, vărsături, leșin și febră mare (peste 38°C). Dacă experimentezi vreunul din lucrurile menționate anterior, adresează-te imediat medicului sau sună la urgențe. Dacă ignori infecția sau n-o tratezi corespunzător, simptomele se pot agrava și pot avea următoarele consecințe:
• dureri cronice la nivelul pelvisului și abdomenului inferior;
• infertilitate;
• apariția unei sarcini ectopice (extrauterină).

Un diagnostic timpuriu și un tratament corespunzător pot evita răspândirea infecției în fluxul sangvin sau în alte părți ale corpului, fapt ce-ți va pune viața în pericol.

Diagnosticul de boală inflamatorie pelvină

La consultație, îi vei relata medicului simptomele, iar acesta va efectua o serie de teste pentru a confirma diagnosticul de boală inflamatorie pelvină, printre care:
• examinare pelvină (pentru a verifica organele pelvine);
• cultură cervicală (pentru a observa prezența infecțiilor în colul uterin);
• test de urină (pentru prezența sângelui sau a existenței altor boli, cum ar fi cancerul).

În cazul în care se confirmă suspiciunile, doctorul poate solicita teste suplimentare, care presupun:
• ecografie pelvină (examinare a pelvisului cu ajutorul ultrasunetelor pentru observarea organelor interne);
• biopsie endometrială (procedură ce implică îndepărtarea țesutului din mucoasa uterină pentru a fi analizat în laborator);
• laparoscopie (introducerea unui instrument flexibil în abdomen, printr-o incizie, și realizarea de fotografii ale organelor pelvine).

Dacă ai fost diagnosticată cu boală inflamatorie pelvină, cel mai probabil și partenerul tău va trebui să primească tratament, deoarece bărbații pot fi purtători „silențioși” de bacterii, iar dacă acesta nu va fi tratat, există șanse mari ca, ulterior vindecării, să-ți retransmită infecția. De asemenea, foarte important este să eviți contactul sexual pe toată durata tratamentului.

Tratamentul pentru boala inflamatorie pelvină

De cele mai multe ori, medicul îți va recomanda antibiotice pentru a vindeca boala inflamatorie pelvină. Îmbunătățirea stării de sănătate ar trebui s-o observi în câteva zile, dar este recomandat să duci tratamentul până la final pentru a preîntâmpina reapariția infecției (în medie, aproximativ două săptămâni). Îți sugerăm ca, la trei zile după ce ai început să iei antibiotic, să-ți faci o programare pentru ca doctorul să observe dacă tratamentul funcționează, iar următoarea vizită poate fi la finalul perioadei, pentru a se verifica dacă acesta a fost eficient.

În cazul în care ești însărcinată sau din motive suplimentare de sănătate nu poți lua antibiotice, medicul îți poate recomanda internarea până la rezolvarea problemelor (ți se vor administra medicamente intravenoase).

Există situații (rare) când boala inflamatorie pelvină poate necesita intervenție chirurgicală, poate din cauza unui abces la pelvis sau pentru că infecția nu răspunde la medicamentație. În astfel de situații, se pot îndepărta din organism una sau ambele trompe uterine. Medicii preferă să nu le elimine pe amândouă pentru a-i oferi femeii ocazia ca, pe viitor, să rămână însărcinată.

Cum previi boala inflamatorie pelvină?

Diminuezi riscul de apariție a bolii pelvine inflamatorii dacă:
• ai contact sexual protejat (cu prezervativ);
• limitezi numărul partenerilor sexuali și le afli istoricul sexual;
• consulți periodic doctorul pentru a investiga apariția unor infecții, deoarece tratamentul timpuriu oferă cele mai mari șanse de a evita complicațiile bolii inflamatorii pelvine;
• eviți spălarea agresivă a zonei intime;
• folosești hârtia igienică din față înapoi, pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în vagin.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *