Un somn bun este tot ce ai nevoie pentru a avea suficientă energie ziua următoare, dar este dificil atunci când te trezești de câteva ori noaptea pentru a folosi toaleta. Milioane de bărbați din întreaga lume, în special cu vârste de peste 60 de ani, se trezesc de mai multe ori în timpul somnului pentru a folosi toaleta, iar ulterior au dificultăți în a adormi. Studiile au demonstrat că 69% dintre persoanele de sex masculin se ridică cel puțin o dată din pat pentru a merge la baie, în timp ce 50% dintre bărbații de peste 70 de ani se trezesc de minimum două ori noaptea pentru a urina. Deși urinatul frecvent este o problemă comună, pot fi luate măsuri pentru a îmbunătăți calitatea somnului prin înțelegerea cauzelor, urmarea unui tratament corespunzător și prevenirea situației neplăcute.
Cauzele urinatului nocturn la bărbați
Îmbătrânirea constituie unul dintre principalii factori care contribuie la urinatul nocturn intens. Odată cu trecerea timpului, organismul uman produce mai puțin din hormonul antidiuretic (numit și vasopresină), responsabil pentru controlul cantității de apă resorbită de rinichi în timpul filtrării deșeurilor din sânge. Drept urmare, cantitatea de urină produsă crește, în special noaptea. De asemenea, mușchii vezicii urinare pot deveni mai slabi, ceea ce face mai dificilă menținerea urinei.
Alte cauze pentru urinatul frecvent la bărbați:
• infecții cronice ale tractului urinar;
• infecții bacteriene în vezică;
• consumul excesiv de lichide înainte de culcare (cu precădere care conțin cofeină sau alcool);
• administrarea de medicamente care încurajează urinarea (diuretice), ș.a.
În anumite situații, urinarea nocturnă poate reprezenta un simptom al unor afecțiuni medicale, precum: insuficiența renală cronică, insuficiența cardiacă congestivă, diabet și prostată mărită.
Care sunt simptomele urinării nocturne?
Majoritatea oamenilor se pot odihni continuu între 6 și 8 ore, fără a simți nevoia de a urina. Totuși, un procent important dintre bărbați (69%) se ridică cel puțin o dată din pat pentru a merge la toaletă, iar în situații extreme – de 5-6 ori în fiecare noapte. Simptomele asociate cu urinarea nocturnă includ producția excesivă de urină, urinarea mult prea des și senzația de nevoie urgentă de a urina, dar este eliminată o cantitate foarte mică din vezică.
Probleme asociate urinării nocturne:
• insomnie, calitate slabă a somnului și oboseală;
• somnolență în timpul zilei, care poate afecta buna funcționare fizică (risc crescut de accidente) și psihică (irascibilitate, nevozitate, depresie, etc.);
• sporire a posibilității de vătămare corporală a persoanelor vârstnice din cauza accidentărilor ca urmare a deplasării la toaletă în timpul nopții (cu 50% mai multe fracturi).
În ce constă diagnosticarea urinatului nocturn
În general, punerea unui diagnostic de urinat frecvent se realizează după un examen fizic și după anumite întrebări pe care ți le adresează doctorul (cât de des te trezești noaptea, de cât timp te confrunți cu urinatul nocturn, câte lichide consumi înainte de culcare, dacă iei diuretice, ș.a.). Totodată, poate solicita un test de urină (concentrația de urină determină dacă rinichii elimină în mod corespunzător apa și reziduurile) sau o ecografie a zonei pelvine (pentru a observa cantitatea de urină care rămâne în vezică după urinare). Foarte important este să se determine dacă rinichii funcționează optim; urinarea nocturnă poate fi un efect secundar al bolilor renale, al deshidratării ori al diabetului.
Cum poate fi tratat urinatul nocturn?
Tratamentul pentru urinatul nocturn depinde de cauzele acestuia. Spre exemplu, dacă bei prea multe lichide înainte de culcare, medicul îți poate recomanda diminuarea cantității acestora sau restricționare totală după o anumită oră. Alte metode constau în odihna la prânz (pentru a preveni oboseala excesivă) și ținerea picioarelor ridicate în timpul zilei sau purtarea ciorapilor de compresie (pentru a favoriza circulația fluidelor, ceea ce poate determina diminuarea cantității de urină în timpul nopții). Nu în ultimul rând, ți se poate recomanda administrarea de medicamente pentru reducerea frecvenței urinatului nocturn, dar este important să știi că acestea îmbunătățesc simptomele, nu vindecă; după ce renunți la ele, lucrurile vor reveni la normal.
Cum poate fi prevenit urinatul nocturn?
Cele mai importante modalități pentru a diminua frecvența urinatului nocturn sunt următoarele:
• limitarea cantității de lichide pe care o bei cu două până la patru ore înainte de culcare;
• evitarea băuturilor care conțin alcool și cofeină;
• unele produse alimentare pot fi iritante pentru vezica urinară, cum ar fi ciocolata, produsele picante/acide și îndulcitorii artificiali;
• sportul poate întări mușchii pelvieni, ceea ce contribuie la o îmbunătățire a controlului vezicii urinare;
• Prostenal Night ajută la menținerea funcției adecvate a prostatei și a fluxului normal de urină. În plus, acesta susține procesul natural de adormire și ajută la îmbunătățirea calității somnului, ceea ce reduce riscul oboselii generalizate cauzate de insomnie.