Alergia alimentară reprezintă o reacție a sistemului imunitar la unele substanțe ingerate. Acesta reacționează în mod exagerat la componentele dintr-un anumit aliment, declanșând un adevărat război intern în încercarea de a le anihila.
Mecanismul declanșării alergiei alimentare
Sistemul imunitar alertează organismul despre faptul că există un oaspete nepoftit în interior. Histaminele (substanțe chimice cu rol important în apariția proceselor alergice) își fac treaba, cauzând inflamația propriului organism. Alergia alimentară poate să apară imediat ce un produs alimentar a fost consumat sau la un interval de câteva ore. Este suficientă chiar și o cantitate foarte mică din produsul respectiv pentru a declanșa în organism o reacție alergică.
Factori de risc în cazul alergiei alimentare
Cel mai mare pericol este reprezentat de moștenirea genetică. Atunci când în familie există persoane care au un istoric alergic, riscul de a dezvolta alergii alimentare este mai mare.
De asemenea, persoana care are deja o alergie (fie ea alimentară sau de altă natură), poate oricând dezvolta o alta.
Vârsta este și ea un factor de risc. Sugarii și copiii mici sunt mai predispuși la alergii alimentare. Statisticile arată că 6-8% dintre copiii cu vârsta sub trei ani sunt afectați de cel puțin o alergie alimentară, spre deosebire de adulți, care nu depășesc 5%.
Astmul este, de asemenea, un factor de risc.
Simptome ale alergiei alimentare
În ceea ce privește simptomele date de această reacție a sistemului imunitar, acestea pot fi de mai multe tipuri: orale, gastrointestinale, respiratorii, cutanate sau cardiovasculare.
Simptome orale ale alergiei alimentare: mâncărime, umflarea buzelor, amorțeală sau furnicături la nivelul feței.
Simptome gastrointestinale ale alergiei alimentare: crampe abdominale, senzație de balonare, diaree, greață, vărsături.
Simptome respiratorii ale alergiei alimentare: strănut, scurgeri nazale, respirație șuierătoare, tuse repetitivă, umflarea gâtului pe interior și chiar blocarea căilor respiratorii.
Simptome cutanate ale alergiei alimentare: urticarie (apariția pe piele a unor bășicuțe de culoare roșie, însoțite de mâncărime), eczemă, prurit.
Simptome cardiovasculare ale alergiei alimentare: palpitații, hipotensiune (tensiune arterială sub valorile normale).
Anafilaxia este forma cea mai severă a alergiei alimentare. Aceasta poate pune în pericol viața pacientului, pentru că provoacă o scădere dramatică a tensiunii arteriale și afectează respirația, mergând până la sufocare. Reprezintă o urgență medicală, din cauză că pacientul aflat în șoc anafilactic poate muri în foarte scurt timp.
Printre alimentele care pot declanșa alergii alimentare se numără:
- laptele;
- ouăle;
- peștele;
- grâul;
- arahidele;
- alunele de pădure;
- fructele de mare;
- soia;
- nucile;
- migdalele.
Recomandări
Există anumite teste alergologice de laborator care pot determina dacă o persoană este alergică și la ce anume.
De asemenea, cei care au avut deja un episod de alergie alimentară trebuie să se ferească să mai consume alimentul care a provocat reacția exagerată a sistemului imunitar.