AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergii

Alergia la medicamente. Tot ce trebuie să știi

Alergia la medicamente este o reacție a sistemului imunitar la un medicament sau la un compus dintr-un medicament. Această reacție alergică poate provoca simptome precum: erupții cutanate, febră și probleme de respirație. Articolul prezintă cauzele, simptomele și ce trebuie să faceți dacă suspectați că aveți o reacție alergică la un medicament.

Ce este alergia la medicamente?

Reacțiile adverse la medicamente se împart, în linii mari, în reacții previzibile (legate de acțiunile farmacologice ale medicamentului asupra persoanelor) și reacții imprevizibile (legate de răspunsul imunologic al individului și, ocazional, la diferențe genetice la pacienții susceptibili).Majoritatea reacțiilor la medicamente fac parte din prima categorie.

Alergia la medicamente apare în cazuri rare și este cauzată de reacția sistemului imunitar.

Reacția alergică la medicamente este un răspuns anormal al sistemului imunitar la o substanță în mod normal inofensivă. Sarcina sistemului imunitar este de a identifica substanțele străine, cum ar fi virușii și bacteriile, și de a le neutraliza sau elimina. În mod normal, acest răspuns ne apără de boli periculoase.

Cauzele alergiei la medicamente sunt un sistem imunitar hipersensibil și o reacție exagerată a acestuia. Sistemul imunitar produce anticorpi numiți anticorpi de imunoglobulină E (IgE). Acești anticorpi IgE reacționează la substanțele deseori inofensive și provoacă alergia la medicamente.

Simptomele alergiei la medicamente

Alergia la medicamente dă simptome și semne, cel mai adesea, în decurs de o oră după administrarea unui medicament. Dar unele reacții, cum ar fi erupțiile cutanate, pot apărea la câteva ore, zile sau chiar săptămâni mai târziu. Este important să știți cum se manifestă alergia la medicamente și care sunt semnele și simptomele acesteia.

Iată o listă a acestora:
– erupții cutanate
– urticarie
– mâncărime
– febră
– umflături
– dificultăți de respirație
– respirație șuierătoare
– scurgerea nasului
– mâncărimi
– ochi apoși
– anaflaxie

Anaflaxia este o reacție rară provocată de alergia la medicamente și provoacă o disfuncție generalizată a sistemelor organismului. Semnele și simptomele anaflaxiei includ:
– sângerarea căilor respiratorii și a gâtului
– greață sau crampe abdominale
– vărsături sau diaree
– amețeli
– puls slab și rapid
– scădere a tensiunii arteriale
– crize și convulsii
– pierderea cunoștinței

Reacțiile mai puțin frecvente la alergia la medicamente apar la câteva zile sau săptămâni după expunerea la medicament și pot persista o perioadă de timp după ce s-a încetat administrarea acestuia. Aceste reacții includ:
– boala serică: provoacă febră, dureri articulare, erupții cutanate, inflamații și greață
– anemie indusă de medicamente
– inflamație la nivelul rinichilor (nefrită)

Alergia la medicamente: diagnostic

Dacă experimentați simptome severe sunați imediat la numărul de urgență pentru că viața vă poate fi pusă în pericol. Dacă aveți simptome medii sau minore mergeți cât de curând la medicul de familie. Medicul poate efectua un test de alergie la medicamente pentru a stabili la ce medicamente sau compuși sunteți alergic.

Cât durează alergia la medicamente?

Alergia la medicamente poate da simptome ce pot dura de la câteva ore până la câteva zile sau chiar săptămâni, în cazul simptomelor mai puțin severe. Dar trebuie să vă prezentați la medic, dacă bănuiți că suferiți de o alergie medicamentoasă.

Surse:
https://www.worldallergy.org/
https://www.healthline.com/
https://www.mayoclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *