AlergiiBOLI

Rinita alergică

Rinita alergică este o afecțiune care se manifestă ca o inflamație a mucoasei nazale, atunci când sistemul imunitar are o reacție exagerată la agenți din mediul înconjurător sau din interior, la care o persoană este alergică. Nasul înfundat sau care curge foarte des, strănutul frevent, ochii roșii, umezi și care „mănâncă” sunt cele mai întâlnite semne ale rinitei. 

Rinita alergică nu este contagioasă, nefiind provocată de o bacterie sau de un virus. Este cea mai întâlnită boală alergică, afectând un procent de aproximativ 10% din populație.

Cauze

Așa cum este menționat și mai sus, rinita apare în prezența alergenilor, în momentul în care sistemul imunitar nu are un răspuns corespunzător. Există trei tipuri de alergeni, după cum urmează:

 • de interior: mucegai, acarieni, părul animalelor de companie;
 • de exterior: polen (cel mai întâlnit alergen care provoacă rinită. Polen provenit de la plop, salcie, stejar etc), iarbă, ambrozie;
 • iritanți: parfum, fum de țigară, fum provenit de la combustibil (motorină sau benzină).

Tipuri de rinită alergică

În funcție de perioada în care se manifestă sau de locul care îi favorizează apariția, rinita alergică poate fi:

 • sezonieră. afecțiunea apare cu precădere la începutul toamnei, primăvara și vara pe fondul sensibilității la polen sau la sporii de mucegai din atmosferă.
 • perenă. se manifestă oricând pe parcursul unui an sau în permanență în decursul unui În general, reacția alergică este la acarieni și mucegaiuri sau la animalele de companie.
 • profesională. se manifestă pe fondul expunerii la alergeni de la locul de muncă. Ex: la detergenți.

Există situații în care o persoană manifestă atât rinită sezonieră, cât și rinită perenă. Acest lucru se petrece atunci când afecțiunea e prezentă pe tot parcursul anului, cu simptome care se manifestă mai puternic primăvara, în sezonul polenului.

Simptome

Odată cu secrețiile nazale, cauzate de inflamația dată de răspunsul sistemului imunitar, mai pot apărea și unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • strănut;
 • tuse;
 • senzație de nas înfundat;
 • mâncărime la nivelul feței, mai ales în zona ochilor;
 • inflamație la nivelul gâtului;
 • oboseală;
 • dureri de cap.

Diagnostic

Primul pas constă în analizarea simptomelor de către specialist (frecvența lor, când se manifestă, care sunt alergenii cu care pacientul intră frecvent în contact). În cele mai multe cazuri, medicul va solicita și două tipuri de teste; unul de sânge care vizează măsurarea răspunsului imun la diferiți alergeni. Al doilea este un test de piele, prin intermediul căruia, la nivelul brațului pacientului, sunt înțepate mai multe substanțe care pot provoca alergii. Dacă se inflamează un anumit loc, înseamnă că pacientul e alergic la substanța folosită în acel loc.

Tratament

Tratamentul în cazul rinitei alergice este unul de lungă durată și trebuie urmat cu rigurozitate pentru rezultate optime. După identificarea alergenilor se va încerca, pe cât posibil, evitarea intrării în contact cu aceștia.

Se administrează medicamente antihistaminice și pe bază de cortizon (acționează asupra stopării inflamațiilor, ceea ce previne răspunsul exagerat din partea sistemului imunitar). Complementar cu terapia cu antihistaminice, se poate recomanda folosirea de spray-uri nazale, siropuri sau comprimate cu rol decongestionant pentru nas.

Se poate ajunge și la intervenție chirurgicală, atunci când se impune corecția obstrucției nazale.

Complicații

Prezența rinitei alergice poate duce la agravarea simptomelor altor afecțiuni sau poate produce diverse neplăceri pentru viața de zi cu zi:

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergii

Despre imunoterapia alergenică. Polenul de ambrozie

4 Minute
Pentru a putea combate cu succes simptomele, dar mai ales cauzele alergiilor, este nevoie de un diagnostic precis și de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergii

Cauzele alergiilor – Testul Prick

4 Minute
La contactul cu anumite substanțe din mediul înconjurător, organismul are niște reacții exagerate. Acestea sunt alergiile. Sistemul imunitar al unei…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.