Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții pe pielea ce a fost expusă la soare. Cu cât mai multă piele a fost expusă la soare și cu cât mai îndelungat, reacția va fi mai gravă. Articolul prezintă cauzele și simptomele care pot provoca urticaria solară, precum și ce puteți face pentru a preveni apariția acesteia.
Cauzele apariției urticariei solare
Cauzele care determină alergia solară, sau urticaria solară nu sunt cunoscute. Urticaria solară apare atunci când lumina soarelui activează eliberarea de histamină, sau de o substanță chimică similară în celulele superficiale ale pielii. Mecanismul este descris ca o reacție antigen-anticorp.
Acest tip de reacție apare atunci când sistemul imunitar produce anticorpi pentru a contracara antigenul sau iritantul care reacționează la lumina solară. Urticaria solară este reacția inflamatorie ce rezultă în urma acestui proces.
Este posibil să aveți risc de a dezvolta urticaria solară dacă:
– aveți în familie persoane la care s-a manifestat urticaria solară
– dacă aveți dermatită
– dacă folosiți frecvent parfumuri, dezinfectanți, coloranți sau alte substanțe care pot declanșa reacția odată cu expunerea la lumina solară
– dacă folosiți antibiotice sau alte medicamente care pot declanșa o reacție ce provoacă urticaria solară
În unele cazuri, anumite lungimi de undă ale luminii ultraviolete declanșează reacția alergică. Majoritatea persoanelor cu urticarei solară reacționează la razele UVA.
Simptomele urticariei solare
Urticaria solară are ca principale simptome pete roșiatice pe piele care provoacă mâncărimi, ursturimi sau arsuri și care apar brusc în timpul expunerii la soare. În unele cazuri, poate fi suficientă o expunere la soare de doar câteva minute pentru a declanșa o reacție.
Urticaria solară va afecta, de obicei, pielea expusă direct la lumina soarelui.
Printre simptome se numără:
– bășici sau urticarie
– mai multe umflături mici care pot fuziona în pete mai și inflamate
– durere sau mâncărime la nivelul leziunilor sau urticariei
Pe lângă simptomele cutanate, unele persoane pot suferi și de alte simptome cum ar fi:
– dureri de cap
– oboseală
– greață
– modificări ale ritmului cardiac și respirației
În cazuri rare, urticaria solară poate duce la anafilaxie, reacție alergică severă, care vă poate pune viața în pericol și care necesită intervenție medicală de urgență.
Cum poate fi prevenită urticaria solară
Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni sau reduce riscul de urticarie solară:
– limitați expunerea la soare, în special între orele 10 și 16
– dacă urticaria solară este provocată de un anumit medicament, discutați cu medicul pentru a găsi o alternativă
– purtați haine care să vă acopere cât mai multă piele (mâneci lungi, pantaloni sau fuste lungi)
– folosiți cremă cu factor de protecție solară ridicat și aplicați-o în mod regulat, la intervale de circa două ore sau după ce ați făcut baie în mare sau piscină
– purtați ochelari de soare și pălării cu boruri largi atunci când sunteți în aer liber, în mod special vara și la orele la care soarele este mai puternic
– protejați-vă de soare cu o umbrelă
Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.healthline.com/
https://dermnetnz.org/