Alimentație sănătoasă

Adevărat și fals despre curele de detoxifiere

Cu toții ne dorim să avem un corp sănătos și o greutate optimă. Curele de detoxifiere reprezintă metode prin care pot fi eliminate toxinele din corp. Totodată, ele sunt urmate și pentru a scăpa de kilogramele în plus. Aceste rețete ideale de sănătate sunt intens promovate de celebrități, dar oamenii de știință sunt rezervați cu privire la beneficiile reale pe care le-ar putea avea curele de detoxifiere.

Propagarea excesivă a informațiilor referitoare la curele de detoxifiere a făcut ca în jurul acestor diete-minune, prin care putem ajuta organismul să elimine toxinele, să apară și foarte multe mituri. Din cauza lor, combinațiile alimentare recomandate cu scopul de a elimina toxinele din organism ar putea să ne afecteze starea de sănătate. O mai bună informare cu privire la efectele acestor cure de detoxifiere le pot avea asupra organismului și discuțiile cu medicii specialiști ne ajută să evităm riscul de a ne expune unor factori ce pot crea dezechilibre în corp.

Ce sunt curele de detoxifiere

Curele de detoxifiere sunt diete alimentare create cu scopul de a elimina toxinele din organism, arată healthline.com. Orice cură de detoxifiere impune reguli stricte în care trebuie consumate fructe și legume, sucuri din fructe sau apă. Uneori, cura de detoxifiere poate include și ierburi, ceaiuri, suplimente sau efectuarea, pe o anumită perioadă, a unor clisme ce au ca scop curățarea colonului.

Curele de detoxifiere sunt recomandate din cauza expunerii posibile la chimicalele din mediul înconjurător sau la compușii periculoși din alimentele pe care le consumăm. Se presupune că aceste diete ar putea să ne ajute să ținem sub control boli cronice precum obezitatea, afecțiunile autoimune, alergiile, oboseala cronică sau balonarea. Cele mai multe cure de detoxifiere  impun respectarea următoarelor obiceiuri alimentare:

  • Consumul de sucuri preparate din fructe și legume proaspete
  • Consumul unor lichide precum apa sărată sau sucul de lămâie
  • Eliminarea unor alimente despre care se presupune că ar avea în compoziție metale grele sau alergeni
  • Administrarea de suplimente preparate din diferite plante
  • Evitarea alimentelor cu potențial alergen din dietă, apoi reintroducerea lor treptată în alimentație
  • Folosirea laxativelor sau a clismelor cu scopul de a curăța cât mai bine colonul
  • Efortul fizic prelungit

Chiar dacă beneficiile curelor de detoxifiere sunt intens promovate, specialiștii rămân circumspecți cu privire la efectele reale pe care aceste diete le-ar putea avea. Felul în care acestea funcționează este încă neclar și nu există dovezi certe care să le demonstreze eficacitatea.

Care sunt cele mai frecvente mituri despre detoxifiere

Intensa promovare a curelor de detoxifiere a făcut ca în jurul acestor diete să apară numeroase mituri. Oamenii de știință din cadrul Universității Johns Hopkins au analizat miturile referitoare la curele de detoxifiere recomandate pentru a elibera ficatul de substanțe chimice. Organul nu a fost ales întâmplător, având în vedere că la nivelul ficatului substanțele chimice care pătrund în corp sunt descompuse și eliminate.

Unul dintre miturile demontate de specialiștii americani are legătură cu faptul că suplimentele și dietele alimentare recomandate cu scopul de a curăța ficatul de toxine ne pot ajuta să ținem greutatea sub control. În realitate, curele de detoxifiere a ficatului și produsele vândute cu acest scop nu și-au dovedit eficiența. Mai mult, nu există date clinice cu privire la beneficiile acestor produse. De fapt, unele suplimente sau alimente pot afecta sănătatea ficatului pe termen lung și, uneori, problemele nu mai pot fi remediate.

Un alt mit demontat de oamenii de știință se referă la faptul că aceste cure de detoxifiere ar putea ameliora simptomele bolilor ficatului. În realitate, acest efect nu există. De exemplu, pentru hepatitele A și B se recomandă vaccinarea. De asemenea, hepatita C poate fi ținută sub control cu ajutorul unor medicamente speciale, iar problemele cauzate de consumul de alcool pot dispărea dacă renunțăm la băuturile alcoolice. Iată și alte mituri referitoare la curele de detoxifiere:

Consumul de apă ne ajută la eliminarea toxinelor

Orice cură de detoxifiere promovează ideea consumului ridicat de lichide, în special apă. Principiul care stă la baza acestei recomandări este că, prin lichide, corpul elimină mai repede toxinele.  De fapt, consumul ridicat de apă poate afecta sănătatea. Hidratarea în exces poate crea dezechilibre electrolitice și astfel putem resimți simptome precum dureri de cap sau oboseală accentuată.

Curele de detoxifiere care induc o stare generală de rău pot fi eficiente

Multe dintre persoanele care au apelat la curele de detoxifiere în speranța că vor fi mai sănătoase au avut probleme de sănătate. De multe ori, cei care au urmat astfel de diete au avut nevoie de un consult medical pentru a remedia problemele provocate de curele de detoxifiere.

Evacuarea rapidă și forțată a toxinelor din corp 

Curele de detoxifiere promovează ideea că toxinele pot fi eliminate din corp într-un mod rapid. Medicii contrazic această teorie și explică faptul că nicio altă metodă, în afară de cele naturale pe care corpul le utilizează, nu poate elimina substanțele cu potențial chimic din organism. Tocmai de aceea, înainte de a începe o cură de detoxifiere, este bine să discutați cu medicul și să-i cereți sfatul cu privire la acest demers.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *