Alimentație sănătoasă

Alimente care pot îmbunătăți sănătatea ochilor

Ochiul uman este, după creier, cel mai complex organ. Este, de asemenea, un organ sensibil, care poate fi afectat de multe boli: cataractă, glaucom, conjunctivită, retinopatie, orjelet, ectropion, dacriocistită, blefarită, dezlipirea de retină etc.

Factorii de mediu pot afecta sănătatea ochilor, provocând diverse probleme: mâncărimi, alergii, sindromul ochiului uscat, cornee iritată, degenerescență maculară etc. Pe lângă îngrijirea zilnică și o igienă riguroasă, ochii au nevoie de măsuri speciale în anumite situații.

La schimbarea anotimpurilor, diferențele de temperatură pot pune în pericol sănătatea ochilor. Ochelarii de soare sunt utili atât vara, cât și iarna, când zăpada reflectă lumina solară, obosind ochii. Mai mult, purtând ochelari vă protejați ochii împotriva vântului și a impurităților.

Căldura casei poate usca ochiul. Privitul în ecranul calculatorului pentru perioade îndelungate, de asemenea. Este important să existe destulă umiditate în casă și să luați mici pauze după fiecare oră petrecută la calculator, pentru a lasă ochii să se relaxeze.

Alimente care pot îmbunătăți sănătatea ochilor

Sănătatea ochilor depinde, pe lângă protejarea față de factorii de mediu, de alimentație. Anumite vitamine și minerale sunt absolut necesare bunei funcționări a ochiului și pot încetini problemele de vedere care apar odată cu înaintarea în vârstă. Aceste vitamine și minerale, dintre care cel mai important este betacarotenul, se găsesc în alimente care sunt la îndemâna oricui.

Gălbenușul de ou reprezintă o sursă importantă de zinc și antioxidanți care previn afecțiunile cauzate de îmbătrânire.

Legumele și fructele de culoare portocalie (morcov, porumb, ardei gras, dovleac) sunt foarte bogate în betacaroten. Datorită acestei vitamine, retina funcționează în parametri normali.

Legumele verzi (varză, spanac, broccoli) conțin antioxidanti care reduc riscul apariției cataractei și a degenerescenței maculare.

Migdalele, nucile, alunele, caju, fisticul reprezintă unele dintre cele mai importante alimente care pot îmbunătăți și păstra sănătatea ochilor. Acestea conțin foarte multă vitamina E, care încetinește procesul de îmbătrânire. Sunt, de asemenea, o bună sursă de Omega-3.

Lintea este foarte bogată în antioxidanți, minerale și vitamine, ceea ce face ca această leguminoasă să fie potrivită pentru prevenirea bolilor cauzate de îmbătrânire.

Carnea este o sursă importantă de zinc. Zincul este un element chimic absolut necesar sistemului imunitar și, implicit, sănătății ochilor.

Citricele (lămâi, portocale, grapefruit) sunt fructe bogate în vitamina C. Ele reprezintă un ajutor de nădejde în păstrarea sănătății ochilor pe termen cât mai îndelungat.

Cerealele integrale reprezintă o sursă foarte bogată de zinc și vitamina E. Cu ajutorul lor, îmbătrânirea ochilor poate fi încetinită.

Peștele gras (macrou, somon, hering, sardine), bogat în acizi grași, este, de asemenea, un aliment necesar în lupta contra tulburărilor de vedere.

Fructele de culoare mov (coacăze, afine, mure) sunt o sursă importantă de vitamine. Datorita lor, sistemul imunitar lupta împotriva bolilor care ar putea afecta vederea.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Untul de arahide: idei de rețete

2 Minute
Arahidele și untul de arahide conțin nutrienți care pot stimula sănătatea inimii și îmbunătății nivelul de zahăr din sânge. De…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate

2 Minute
Ceaiul matcha, cunoscut și ca ceai verde matcha, ceai de matcha sau ceai verde de tip matcha este un ceai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *