Anumite alimente vă pot ajuta să vă mențineți sistemul imunitar puternic în fața răcelilor și a gripei, dar nu numai. Alimentele din lista de mai jos sunt de ajutor pentru fortificarea sistemului natural de apărare al organismului.
Citricele
Deoarece conțin o sursă mare de vitamina C, pe care corpul uman nu o poate produce și nu o depozitează, aveți nevoie de vitamina C zilnic, pentru o rezistență sporită. Puteți opta pentru portocale, lămâie, lime, grapefruit, clementine etc.
Ardeiul gras roșu
Nu numai citricele sunt surse bogate vitamina C, ci și legumele, cum ar fi ardeiul roșu. Acesta conține și o cantitate ridicată de beta-caroten. Pe lângă susținerea sistemului imunitar, toate acestea contribuie și la menținerea sănătății pielii.
Broccoli
Conține multe vitamine (A, C și E) minerale, antioxidanți și fibre. Broccoli se numără printre cele mai sănătoase legume pe care le puteți consuma. Pentru a-și menține proprietățile, este indicat să fie gătit cât mai puțin.
Usturoiul
Este un aliment indispensabil pentru sănătate, care dă savoare multor preparate. Chiar și civilizațiile timpurii i-au recunoscut importanța în combaterea infecțiilor.
Ghimbirul
Ghimbirul poate ajuta la reducerea inflamațiilor, la ameliorarea durerilor de gât și la combaterea stărilor de greață. Potrivit unor cercetări, ghimbirul poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului din sânge.
Spanacul
Este bogat în vitamina C, beta-caroten, fier și antioxidanți, care cresc capacitatea de combatere a infecțiilor. Similar cu broccoli, spanacul este mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin, astfel încăt să iși păstreze nutrienții.
Iaurtul
Culturile din iaurt stimulează sistemul imunitar. Este indicat să consumați iaurturi naturale, fără zahăr. Acestea pot fi îndulcite cu fructe proaspete sau miere. Iaurtul este și o sursă ideală de vitamina D.
Kiwi
Conține multe fibre, vitamine (C, K, E), minerale (potasiu, magneziu, cupru, fier, fosfor) și folat.
Secretul rezistenței este echilibrul
Aceste alimente ajută sistemul imunitar, dar nu pot preveni răcelile sau alte boli. Totuși, un organism care primește din alimentație toate substanțele de care are nevoie pentru o bună funcționare este incontestabil mai rezistent la agresiunile externe față de unul lipsit parțial de nutrienții esențiali. O dietă sănătoasă trebuie să fie diversificată și echilibrată, ținând cont și de metabolismul fiecarei persoane în parte.