Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține inima sănătoasă și fără boli. Puteți programa un control anual, puteți face exerciții zilnice, puteți renunța la fumat sau puteți lua măsuri pentru a reduce nivelul de stres din viața dumneavoastră. Toate aceste lucruri pot avea un impact extrem de pozitiv asupra sănătății inimii. Dar una dintre cele mai simple schimbări ale stilului de viață care vă va aduce beneficii inimii este să urmăriți ceea ce mâncați. Aproape 6 milioane de oameni trăiesc în prezent cu insuficiență cardiacă, iar aproximativ jumătate dintre aceștia vor muri în 5 ani de la diagnosticare. Consumul de alimente bogate în grăsimi, colesterol sau sodiu poate avea efecte negative pentru inimă. Atunci când luați măsuri pentru a scădea riscul de boli de inimă, alegerea unei diete corespunzătoare poate fi un bun început.
Articolul prezintă informații care vă pot ajuta în cazul în care aveți probleme cu sănătatea inimii, dar și o serie de alimente pe care le puteți consuma, cu beneficii recunoscute împotriva bolilor cardiovasculare.
Alimente care pot îmbunătății sănătatea inimii
Bolile de inimă reprezintă aproape o treime din toate decesele din întreaga lume. Dieta joacă un rol major în sănătatea inimii și vă poate crește riscul de boli de inimă. Anumite alimente pot influența tensiunea arterială, trigliceridele, nivelul colesterolului și inflamația, sau factori de risc pentru bolile de inimă. Pentru a evita agravarea stării de sănătate a inimii, iată câteva dintre alimentele care pot servi ca scut:
- Legume cu frunze verzi – bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, legumele cu frunze verzi reprezintă adevărate surse de combatere a bolilor cardiovasculare.
- Cereale integrale – au în componență toate cele 3 părți ale cerealelor bogate în nutrienți (germen, endosperm – sau țesutul vegetal nutritiv albuminos de rezervă, care înconjoară embrionul aflat în dezvoltare din interiorul seminței, tărâțe); cele mai comune tipuri de cereale sunt grâul, orezul brun, ovăzul, secara, orzul, hrișca, quinoa.
- Fructele de pădure – căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt pline de nutrienți importanți care joacă un rol important în sănătatea inimii, consumul ridicat de fructe de pădure având puterea de a reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă.
- Avocado – este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, ceea ce reduce nivelul de colesterol și scade riscul bolilor de inimă
- Pește gras și uleiul de pește – peștii grași precum somonul, sardinele, macroul sau tonul sunt plin de acizi grași Omega – 3. Consumul lor este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. De asemenea, s-a constatat că suplimentele cu ulei de pește îmbunătățesc funcția arterial și scad tensiunea arterial.
- Nuci – reprezintă o sursă bogată de fibre și micronutrienți, precum magneziu, cupru sau mangan.
- Fasole – conține amidon care rezistă la digestie și este fermentat de bacteriile benefice din intestin, cu rol în reducerea anumitor factori de risc pentru bolile de inimă.
- Ciocolata neagră – bogată în antioxidanți precum flavonoidele, compuși care se găsesc în fructe, legume sau băuturi și care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii.
- Roșii – încărcate în licopen (pigment natural din plante cu proprietăți antioxidante puternice), contribuie la apărarea împotriva bolilor de inimă.
- Migdale – extrem de dense în nutrienți, migdalele oferă multe vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea inimii.
Pe lângă toate alimentele care ne pot ajuta în combaterea bolilor de inimă, există și anumite băuturi, cu rol în reducea bolilor vasculare. Cele mai cunoscute sunt: ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul de mușețel, ceaiul de ginseng, ceaiul oolong.
Ceea ce mâncăm, poate influența aproape fiecare aspect al sănătății inimii, de la tensiunea arterială și inflamație, până la nivelurile de colesterol și trigliceride. Includerea de alimente sănătoase pentru inimă ca parte a unei diete hrănitoare și bine echilibrate poate ajuta la menținerea sănătății inimii și la scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă.