Alimentație sănătoasă

Alimente potrivite pentru o digestie sănătoasă

Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește buna funcționare a organismului. Înainte ca substanțele nutritive din alimente să fie răspândite în corp, ele ajung în intestine și sunt supuse procesului de digestie. În timpul acestei acțiuni are loc descompunerea produselor pe care le mâncăm. Modalitatea de funcționare a digestiei este complexă, de aceea trebuie să consumăm alimente pentru digestie sănătoasă. Astfel, vom ajuta organele care ajută digestia să-și îndeplinească funcțiile în mod corespunzător.

Cum funcționează digestia și cum o putem îmbunătăți

Procesul de digestie începe în momentul în care alimentele pe care le consumăm ajung în stomac, apoi în intestine. Intestinele sunt organe active, la fel cum este și inima. Rolul lor este de a absorbi, secreta și metaboliza substanțele pe care alimentele le conțin. Deși pare un proces simplu, digestia este cea care poate determina starea de bine a organismului sau dimpotrivă. Totul are legătură cu alimentația, explică specialiștii news-medical.net.

Iată care sunt funcțiile cele mai importante ale aparatului digestiv:

 • Hrănirea organismului
 • Descompunerea alimentelor în componente chimice
 • Absorbția lichidelor și substanțelor nutritive
 • Eliminarea compușilor nocivi care ar putea fi ingerați
 • Producerea bacteriilor care ajută la procesul digestiv
 • Eliminarea reziduurilor bacteriene și alimentare


Digestia alimentelor se realizează într-un interval de timp cuprins între 24 și 72 de ore. Procesul este influențat de mai mulți factori, inclusiv tipul de mâncare consumat. Dacă vom consuma alimente pentru o digestie sănătoasă, atunci timpul pentru digerare ar putea să nu depășească cele 24 de ore. După ce alimentele pentru digestie ajung în stomac, se amestecă împreună cu acidul gastric. Apoi, mâncarea ajunge în intestinul subțire, unde este supusă acțiunii sucurilor digestive, bilei și enzimelor din pancreas. Urmează transportul către intestinul gros, proces care durează până la opt ore. Timpul de digestie al alimentelor este însă influențat de mai mulți factori:

 • Tipul de alimente consumate și cantitatea lor – alimentele bogate în proteine, precum carnea de porc sau de pește, sunt mai greu digerabile decât cele bogate în fibre.
 • Problemele digestive – există afecțiuni care pot încetini digestia, precum sindromul intestinului iritabil.

O alimentație echilibrată, bogată în alimente care conțin fibre, poate ajuta digestia. Merele, legumele și cerealele integrale sunt considerate alimente bune pentru digestie. Rolul lor este de a face tranzitul intestinal mult mai ușor. Totodată, pot preveni constipația și creșterea în greutate. Unele combinații alimentare greșite pot să dea peste cap procesul de digestie. Atunci, timpul de digestie al alimentelor se modifică și ne putem confrunta cu simptome precum:

 • Balonare
 • Constipație
 • Stări de vomă
 • Arsuri în capul pieptului

Sfaturi pentru o digestie sănătoasă

Dacă dorim să avem o digestie sănătoasă, trebuie să acordăm o mai mare atenție modului în care ne alimentăm. De aceea, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească alimente care îmbunătățesc digestia. Specialiștii medicalnewstoday.com au alcătuit o listă a acestor alimente pentru o digestie sănătoasă:

 • Ghimbirul – ghimbirul poate reduce balonarea și alte probleme digestive. Praful de ghimbir poate fi un excelent condiment pentru mâncare. De asemenea, tăiat felii, ghimbirul poate fi un ingredient pentru ceaiuri.
 • Produsele alimentare care conțin grăsimi nesaturate – acest tip de alimente pentru digestie sănătoasă ajută corpul să absoarbă vitaminele. În combinație cu produsele care conțin fibre, pot ajuta stomacul să-și îndeplinească funcțiile corespunzător. Uleiurile din plante precum uleiul de măsline pot fi o sursă bună de grăsimi nesaturate.
 • Alimentele cu un bogat conținut de fibre – legumele sunt o sursă importantă de fibre, de aceea sunt considerate alimente bune pentru digestie. Fibrele ajută la eliminarea reziduurilor din intestine. Pe lista legumelor bogate în fibre pot fi trecuți cartofii sau fasolea. De asemenea, și roșiile au un conținut ridicat de fibre. Salatele cu roșii ar putea ajuta digestia. De asemenea, există și fructe care conțin fibre, precum merele, perele, bananele sau portocalele.
 • Consumul de iaurt – iaurtul conține probiotice, adică bacterii care joacă un rol important pentru întreg sistemul digestiv.

De asemenea, mișcarea poate ajuta și în cazul digestiei. Împreună cu alimentele pentru digestie sănătoasă, execuțiile fizice pot ajuta organele implicate în digestie să-și îndeplinească funcțiile mai bine. Câteva minute de mișcare, după fiecare masă, ar putea reduce balonarea.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăŞTIRI MEDICALE

Beneficiile pentru sănătate ale curelor cu sfeclă roșie

1 Minute
Sfecla roșie este considerată un adevărat medicament natural. Se pare că ar putea avea beneficii pentru mai multe afecțiuni, de…
Alimentație sănătoasă

Cât de nesănătos este mâncatul în fața televizorului și de ce

2 Minute
Unii oameni se desprind cu greu de micul ecran, alegând chiar să mănânce în fața televizorului. Acest obicei nu este…
Alimentație sănătoasă

Adevărat și fals despre curele de detoxifiere

3 Minute
Cu toții ne dorim să avem un corp sănătos și o greutate optimă. Curele de detoxifiere reprezintă metode prin care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *