Alimentație sănătoasă

Alimente potrivite pentru o digestie sănătoasă

Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește buna funcționare a organismului. Înainte ca substanțele nutritive din alimente să fie răspândite în corp, ele ajung în intestine și sunt supuse procesului de digestie. În timpul acestei acțiuni are loc descompunerea produselor pe care le mâncăm. Modalitatea de funcționare a digestiei este complexă, de aceea trebuie să consumăm alimente pentru digestie sănătoasă. Astfel, vom ajuta organele care ajută digestia să-și îndeplinească funcțiile în mod corespunzător.

Cum funcționează digestia și cum o putem îmbunătăți

Procesul de digestie începe în momentul în care alimentele pe care le consumăm ajung în stomac, apoi în intestine. Intestinele sunt organe active, la fel cum este și inima. Rolul lor este de a absorbi, secreta și metaboliza substanțele pe care alimentele le conțin. Deși pare un proces simplu, digestia este cea care poate determina starea de bine a organismului sau dimpotrivă. Totul are legătură cu alimentația, explică specialiștii news-medical.net.

Iată care sunt funcțiile cele mai importante ale aparatului digestiv:

  • Hrănirea organismului
  • Descompunerea alimentelor în componente chimice
  • Absorbția lichidelor și substanțelor nutritive
  • Eliminarea compușilor nocivi care ar putea fi ingerați
  • Producerea bacteriilor care ajută la procesul digestiv
  • Eliminarea reziduurilor bacteriene și alimentare


Digestia alimentelor se realizează într-un interval de timp cuprins între 24 și 72 de ore. Procesul este influențat de mai mulți factori, inclusiv tipul de mâncare consumat. Dacă vom consuma alimente pentru o digestie sănătoasă, atunci timpul pentru digerare ar putea să nu depășească cele 24 de ore. După ce alimentele pentru digestie ajung în stomac, se amestecă împreună cu acidul gastric. Apoi, mâncarea ajunge în intestinul subțire, unde este supusă acțiunii sucurilor digestive, bilei și enzimelor din pancreas. Urmează transportul către intestinul gros, proces care durează până la opt ore. Timpul de digestie al alimentelor este însă influențat de mai mulți factori:

  • Tipul de alimente consumate și cantitatea lor – alimentele bogate în proteine, precum carnea de porc sau de pește, sunt mai greu digerabile decât cele bogate în fibre.
  • Problemele digestive – există afecțiuni care pot încetini digestia, precum sindromul intestinului iritabil.

O alimentație echilibrată, bogată în alimente care conțin fibre, poate ajuta digestia. Merele, legumele și cerealele integrale sunt considerate alimente bune pentru digestie. Rolul lor este de a face tranzitul intestinal mult mai ușor. Totodată, pot preveni constipația și creșterea în greutate. Unele combinații alimentare greșite pot să dea peste cap procesul de digestie. Atunci, timpul de digestie al alimentelor se modifică și ne putem confrunta cu simptome precum:

  • Balonare
  • Constipație
  • Stări de vomă
  • Arsuri în capul pieptului

Sfaturi pentru o digestie sănătoasă

Dacă dorim să avem o digestie sănătoasă, trebuie să acordăm o mai mare atenție modului în care ne alimentăm. De aceea, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească alimente care îmbunătățesc digestia. Specialiștii medicalnewstoday.com au alcătuit o listă a acestor alimente pentru o digestie sănătoasă:

  • Ghimbirul – ghimbirul poate reduce balonarea și alte probleme digestive. Praful de ghimbir poate fi un excelent condiment pentru mâncare. De asemenea, tăiat felii, ghimbirul poate fi un ingredient pentru ceaiuri.
  • Produsele alimentare care conțin grăsimi nesaturate – acest tip de alimente pentru digestie sănătoasă ajută corpul să absoarbă vitaminele. În combinație cu produsele care conțin fibre, pot ajuta stomacul să-și îndeplinească funcțiile corespunzător. Uleiurile din plante precum uleiul de măsline pot fi o sursă bună de grăsimi nesaturate.
  • Alimentele cu un bogat conținut de fibre – legumele sunt o sursă importantă de fibre, de aceea sunt considerate alimente bune pentru digestie. Fibrele ajută la eliminarea reziduurilor din intestine. Pe lista legumelor bogate în fibre pot fi trecuți cartofii sau fasolea. De asemenea, și roșiile au un conținut ridicat de fibre. Salatele cu roșii ar putea ajuta digestia. De asemenea, există și fructe care conțin fibre, precum merele, perele, bananele sau portocalele.
  • Consumul de iaurt – iaurtul conține probiotice, adică bacterii care joacă un rol important pentru întreg sistemul digestiv.

De asemenea, mișcarea poate ajuta și în cazul digestiei. Împreună cu alimentele pentru digestie sănătoasă, execuțiile fizice pot ajuta organele implicate în digestie să-și îndeplinească funcțiile mai bine. Câteva minute de mișcare, după fiecare masă, ar putea reduce balonarea.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *