La fiecare 52 de minute, undeva în lume o persoană moare ca urmare a unei tulburări alimentare (sursa aici). Tulburările alimentare se numără printre afecțiunile mentale care produc cele mai multe decese, după consumul de substanțe halucinogene. Acestea au implicații economice uriașe, iar 26 % din persoanele afectate vor avea tentative de suicid. Anorexia nervoasă se numără printre tulburările alimentare care pot produce aceste efecte. Citește articolul și află mai multe informații importante pentru tine sau pentru cei din jurul tău.
De obicei, anorexia nervoasă apare în adolescență, dar este întâlnită și în cazul copiilor și adulților. Articolul prezintă ce este anorexia nervoasă, care sunt cauzele și simptomele, precum și riscurile pe care anorexia nervoasă le reprezintă pentru sănătate.
Ce este anorexia nervoasă?
Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație ce se caracterizează prin:
- pierderea în greutate (sau lipsa luării în greutate normală pentru copiii în creștere)
- dificultăți în menținerea greutății corporale adecvate pentru înălțime, vârstă și statură
- o imagine corporală distorsionată
Cauzele apariției anorexiei nervoase
Cauza exactă din care apare anorexia nervoasă este necunoscută. Ca în cazul multor afecțiuni, specialiștii consideră că este probabil o combinație de factori biologici, psihologici și de mediu. Factorii care pot fi implicați în anorexia nervoasă includ:
- factori biologici: modificările în chimia creierului pot juca un rol special în modificările sistemului de recompensă al creierului și ale neurotransmițătorilor, care pot afecta pofta de mâncare, starea de spirit și controlul impulsurilor.
- factori psihologici: unele persoane care dezvoltă anorexia nervoasă pot avea trăsături de personalitate obsesiv-compulsivă, care face să le fie mai ușor să respecte diete stricte și să renunțe la mâncare în ciuda faptului că le este foame. De asemenea, aceste persoane pot avea o dorință extremă de perfecț
- factori de mediu: cultura occidentală modernă pune mare accent pe aspectul fizic. Succesul și valoarea sunt adesea echivalate cu faptul de a fi slab.
Anorexia nervoasă: simptome
Semnele și simptomele fizice la anorexia nervoasă sunt legate de înfometare. Anorexia nervoasă include, de asemenea, probleme emoționale și comportamentale care implică o percepție nerealistă a greutății corporale și o teamă puternică de a lua în greutate.
Simptomele anorexiei nervoase pot fi dificil de identificat deoarece fiecare persoană are o percepție diferită despre ce înseamnă o gruutate corporală scăzută. De asemenea, persoanele care dezvoltă anorexia nervoasă pot masca foarte bine obiceiurile alimentare sau problemele fizice.
Nu ne putem da seama dacă o persoană suferă de anorexie nervoasă doar prin înfățișarea sa, deoarece anorexia implică și o latură comportamentală, pe lângă cea fizică. Nu este necesar ca o persoană să fie subponderală pentru a suferi de anorexie nervoasă. În plus, cineva poate fi subponderal, fără a dezvolta anorexia nervoasă.
Semnele emoționale și mentale la anorexia nervoasă includ:
- teamă excesivă de a lua în greutate
- incapacitatea de a-și evalua în mod realist greutatea și forma corpului
- teama de anumite alimente sau grupuri alimentare
- autocritică excesivă
- negarea greutății scăzute și/sau a restricțiilor alimentare
- dorință puternică de a deține controlul
- stare de iritabilitate și/sau depresie
- gânduri de automutilare sau sinucidere
Semnele comportamentale ale anorexiei nervoase includ:
- modificări ale obiceiurilor sau rutinelor alimentare, cum ar fi consumul de alimente într-o anumită ordine sau rearanjarea alimentelor în farfurie
- schimbare bruscă a preferințelor alimentare
- frecvente comentarii referitoare la a fi gras, sau supraponderal
- vărsături intenționate și/sau utilizarea excesivă de laxative
- folosirea de pastile de slăbit
- exerciții fizice compulsive
- continuarea dietei, chiar și după ce greutatea este scăzută pentru sexul, înălțimea și statura persoanei
- purtarea de haine largi sau purtarea de haine în straturi pentru a masca pierderea în greutate
- retragerea socială
Semnele fizice în cazurile de anorexie nervoasă includ:
- pierderea semnificativă în greutate pe parcursul mai multor săptămâni sau luni
- greutate corporală neadecvată în funcție de înălțime, vârstă, sex, statură și sănătate fizică
- schimbarea inexplicabilă a indicelui de masă corporală la copii și adolescenți în creștere
Simptomele fizice secundare includ:
- amețeală și/sau leșin
- senzație de oboseală
- aritmie
- tensiune arterială scăzută
- slabă putere de concentrare
- senzație persistentă de frig
- la anorexia nervoasă la adolescente, amenoree sau perioade menstruale neregulat
- dificultăți de respirație
- balonare și/sau dureri abdominale
- slăbiciune musculară și pierderea masei musculare
- pielea uscată, unghii fragile și subțierea părului
- vindecarea încetinită a rănilor și îmbolnăviri frecvente
- culoare albăstruie sau roșiatică a mâinilor sau picioarelor
Anorexia nervoasă: diagnostic
Diagnosticul de anorexie nervoasă se poate stabili de către medic în urma constatării următoarelor trăsături:
- O restricție intenționată a aportului de energie în raport cu necesarul, ceea ce duce la o greutate corporală semnificativ scăzută în contextul vârstei, sexului și traiectoriei de dezvoltare și sănătății fizice.
- teama de a se îngrășa
- percepție greșită a propriei greutăți și forme corporale
Anorexia nervoasă este o afecțiune care se poate trata cu ajutorul medicului. Dacă suspectezi că ai putea fi afectat de anorexia nervoasă, nu ezita să ceri ajutorul profesioniștilor. Indiferent de percepția asupra propriului corp, cere ajutorul medicului și combină inteligent și sănătos sportul și dietele de slăbit.
Anorexia nervoasă: complicații
În anorexia nervoasă, organismului îi sunt refuzate substanțe nutritive esențiale de care are nevoie pentru a funcționa normal. Astfel, organismul este forțat să încetinească toate procesele pentru a-și conserva energia, ceea ce duce la consecințe medicale grave.
Testele de sânge pot să fie în parametrii normali, dar persoana afectată de anorexia nervoasă se poate afla în pericol de moarte. Prin urmare, este important să fim atenți la toate semnele care pot indica anorexia nervoasă și să apelăm la medicul specialist, atunci când bănuim că această tulburare alimentară afectează pe cineva din jurul nostru sau chiar pe noi.
Anorexia nervoasă este o afecțiune pentru care medicii specialiști au numeroase soluții disponibile. Ajutorul medical este întotdeauna recomandat. Nu ezita să ceri ajutor și să te informezi. Îți poate salva viața!