Broccoli este una dintre legumele foarte bogate în nutrienți indispensabili organismului uman. Provenind din familia conopidei, broccoli are în spate o lungă istorie. Oamenii au apreciat din timpuri străvechi beneficiile sale și este preferat de către persoanele care optează pentru un stil de viață sănătos. Este bogat în vitamine, glucide și săruri minerale.
Anual, se cultivă la nivel mondial aproximativ un milion de tone de broccoli. Principalii producători sunt China, India, Statele Unite, Italia și Spania. Despre broccoli se poate spune că este un adevărat medicament, datorită faptului că în compoziția sa găsim vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, fosfor, calciu, zinc, seleniu, magneziu, potasiu. Broccoli este o legumă care nu ar trebui să lipsească din meniul nostru săptămânal. Totuși, nu este recomandat copiilor cu vârsta mai mică de un an și persoanelor care suferă de hipotiroidism. Broccoli poate fi consumat crud, fiert la aburi, preparat ca suc, în diverse combinații de fructe și legume, sau poate fi adăugat la supe.
Beneficiile consumului de broccoli
Datorită antioxidanților din compoziția sa, această legumă contribuie la prevenirea cancerului oral, hepatic, mamar, pulmonar, de colon, a cancerului de col uterin, a cancerului de vezică urinară, a cancerului de prostată și a celui gastric.
De asemenea, întărește sistemul imunitar. Consumul regulat de broccoli susține sănătatea organismului, având în vedere că vitaminele și mineralele din compoziția sa ajută în lupta cu virusurile, bacteriile, microbii etc.
Ajută și la eliminarea colesterolului din sânge. Este foarte important să reducem nivelul LDL (colesterolul „rău”) din sânge, deoarece acesta favorizează apariția unor boli grave.
Consumul de broccoli este benefic pentru persoanele care au hipertensiune arterială sau care suferă de aritmie ori arterioscleroză. Mai mult, broccoli ajută la prevenirea infarctului miocardic.
Datorită conținutului bogat în fibre, broccoli ușurează digestia, reduce constipația, elimină balonarea și oferă o senzație de sațietate, fiind extrem de util persoanelor care vor să urmeze o cură de slăbire și celor cu diverse probleme de digestie.
Contribuie la prevenirea și vindecarea anemiei, fiind o sursă de fier. Este recomandat femeilor care au menstre abundente, persoanelor anemice, femeilor gravide sau care sunt în perioada de alăptare.
Dat fiind conținutul ridicat de vitamina A din broccoli, consumul regulat al acestei legume îmbunătățește vederea și ajută la fortificarea țesuturilor oculare, prevenind boli precum cataracta.
Broccoli are efecte benefice și asupra sistemului nervos, datorită calciului, potasiului și magneziului din compoziție. Ajută la prevenirea unor boli neurologice, cum sunt boala Alzheimer sau demența.
Această legumă, consumată regulat, previne insomnia, calmează nervozitatea și reglează bătăile inimii, inducând organismului un somn cu adevărat odihnitor.
Broccoli este benefic și în procesul de detoxifiere. Stimulează funcțiile hepatice, susținând astfel ficatul în lupta sa pentru sănătate.
Consumul regulat de broccoli ajută la refacerea densității osoase și prevenirea apariției osteoporozei.