Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri.
Smochinele nu sunt un fruct obișnuit, tehnic vorbind, acestea sunt un mănunchi de flori inversate care, dacă nu ar fi culese, ar înflori din interior spre exterior.
Înainte ca zahărul să devină popular și accesibil, smochinele erau folosite în mod obișnuit pentru a îndulci deserturile și erau, de asemenea, folosite, la fel ca în ziua de azi, și pentru a produce dulceață de smochine sau gem de smochine.
Articolul prezintă care sunt, în general, beneficiile smochinelor, precum și cazuri specifice în care acestea pot fi folosite pentru a ameliora diferite condiții sau afecțiuni, dar și care sunt posibilele riscuri ale consumului de smochine.
Cuprins:
- Smochine: beneficii
- Combaterea disfuncției erectile
- Ajută la combaterea negilor
- Tratarea constipației
- Riscurile consumului de smochine
- Reacții alergice
- Smochine proaspete, smochine uscate sau sau confiate?
Smochine: beneficii
Unul dintre motivele pentru care multe publicații de alimentație sănătoasă prezintă alimente cu smochine este faptul că smochinele satisfac pofta de dulce, oferind în același timp multe beneficii pentru sănătate.
Chiar dacă nu urmăriți neapărat să vă satisfaceți pofta de ceva dulce, puteți adăuga smochinele în dieta dumneavoastră pentru a avea diverse beneficii. Printre acestea se numără efecte benefice asupra următoarelor sisteme:
- Endocrin
- Respirator
- Digestiv
- Reproducător
- Imunitar
De asemenea, unii cercetători consideră că smochinele au următoarele proprietăți:
- Antioxidante
- Anticancerigene
- Antiinflamatoare
- Ajută la reducerea grăsimilor din sânge
- Protejează sănătatea celulară
- Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Combaterea disfuncției erectile
Prin efectul smochinelor asupra sistemului circulator, dar și pentru că sunt considerate plante afrodiziace, capabile de a stimula excitarea sexuală, acestea sunt considerate ca un bun adjuvant în combaterea disfuncțiilor erectile.
Ajută la combaterea negilor
Unele studii au arătat eficiența latexului extras din smochin asupra verucilor și negilor comuni, cu efecte asemănătoare cu cele pe care le are crioterapia asupra acestor afecțiuni ale pielii.
Tratarea constipației
Datorită proprietăților laxative ale smochinelor, siropul de smochine este deseori folosit pentru tratarea constipației.
De asemenea, smochinele ajută și la alte simptome ale constipației precum:
- Durata de evacuare a intestinelor
- Motilitatea intestinală
- Durerile și disconfortul stomacal
Riscurile consumului de smochine
Riscurile asociate cu smochinele pot varia în funcție de modul în care sunt folosite. Cele mai des întâlnite riscuri sunt:
- Interacțiunile medicamentoase: smochinele, atât cele proaspete, cât și cele uscate, conțin un nivel ridicat de vitamina K. Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui, trebuie să mențină un nivel constant de vitamina K în sânge, prin urmare ar fi indicat să evite consumul de smochine.
- Simptome digestive: din cauza conținutului ridicat de fibre, consumul excesiv de smochine, în special de smochine uscate, poate provoca diaree.
Reacții alergice
Unele persoane pot fi alergice la smochine, unele studii arată că un procent ridicat din persoanele alergice la polenul de mesteacăn sunt alergice și la smochine.
Smochine proaspete, smochine uscate sau smochine confiate?
Alegerea între smochine proaspete, uscate sau confiate ține în mare parte de alegerea și gustul fiecărei persoane, dar este bine să rețineți următoarele:
- Smochinele uscate, precum și cele confiate, conțin mai multe calorii, zahăr, fibre alimentare, vitamine și minerale decât cele proaspete
- Smochinele proaspete conțin mai multă vitamina C, vitamina A și betacaroten.