Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri.

Smochinele nu sunt un fruct obișnuit, tehnic vorbind, acestea sunt un mănunchi de flori inversate care, dacă nu ar fi culese, ar înflori din interior spre exterior.

Înainte ca zahărul să devină popular și accesibil, smochinele erau folosite în mod obișnuit pentru a îndulci deserturile și erau, de asemenea, folosite, la fel ca în ziua de azi, și pentru a produce dulceață de smochine sau gem de smochine.

Articolul prezintă care sunt, în general, beneficiile smochinelor, precum și cazuri specifice în care acestea pot fi folosite pentru a ameliora diferite condiții sau afecțiuni, dar și care sunt posibilele riscuri ale consumului de smochine.

Cuprins:

Smochine: beneficii

Unul dintre motivele pentru care multe publicații de alimentație sănătoasă prezintă alimente cu smochine este faptul că smochinele satisfac pofta de dulce, oferind în același timp multe beneficii pentru sănătate.

Chiar dacă nu urmăriți neapărat să vă satisfaceți pofta de ceva dulce, puteți adăuga smochinele în dieta dumneavoastră pentru a avea diverse beneficii. Printre acestea se numără efecte benefice asupra următoarelor sisteme:

  • Endocrin
  • Respirator
  • Digestiv
  • Reproducător
  • Imunitar

De asemenea, unii cercetători consideră că smochinele au următoarele proprietăți:

  • Antioxidante
  • Anticancerigene
  • Antiinflamatoare
  • Ajută la reducerea grăsimilor din sânge
  • Protejează sănătatea celulară
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Combaterea disfuncției erectile

Prin efectul smochinelor asupra sistemului circulator, dar și pentru că sunt considerate plante afrodiziace, capabile de a stimula excitarea sexuală, acestea sunt considerate ca un bun adjuvant în combaterea disfuncțiilor erectile.

Ajută la combaterea negilor

Unele studii au arătat eficiența latexului extras din smochin asupra verucilor și negilor comuni, cu efecte asemănătoare cu cele pe care le are crioterapia asupra acestor afecțiuni ale pielii.

Tratarea constipației

Datorită proprietăților laxative ale smochinelor, siropul de smochine este deseori folosit pentru tratarea constipației.

De asemenea, smochinele ajută și la alte simptome ale constipației precum:

  • Durata de evacuare a intestinelor
  • Motilitatea intestinală
  • Durerile și disconfortul stomacal

Riscurile consumului de smochine

Riscurile asociate cu smochinele pot varia în funcție de modul în care sunt folosite. Cele mai des întâlnite riscuri sunt:

  • Interacțiunile medicamentoase: smochinele, atât cele proaspete, cât și cele uscate, conțin un nivel ridicat de vitamina K. Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui, trebuie să mențină un nivel constant de vitamina K în sânge, prin urmare ar fi indicat să evite consumul de smochine.
  • Simptome digestive: din cauza conținutului ridicat de fibre, consumul excesiv de smochine, în special de smochine uscate, poate provoca diaree.

Reacții alergice

Unele persoane pot fi alergice la smochine, unele studii arată că un procent ridicat din persoanele alergice la polenul de mesteacăn sunt alergice și la smochine.

Smochine proaspete, smochine uscate sau smochine confiate?

Alegerea între smochine proaspete, uscate sau confiate ține în mare parte de alegerea și gustul fiecărei persoane, dar este bine să rețineți următoarele:

  • Smochinele uscate, precum și cele confiate, conțin mai multe calorii, zahăr, fibre alimentare, vitamine și minerale decât cele proaspete
  • Smochinele proaspete conțin mai multă vitamina C, vitamina A și betacaroten.
Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Untul de arahide: idei de rețete

2 Minute
Arahidele și untul de arahide conțin nutrienți care pot stimula sănătatea inimii și îmbunătății nivelul de zahăr din sânge. De…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate

2 Minute
Ceaiul matcha, cunoscut și ca ceai verde matcha, ceai de matcha sau ceai verde de tip matcha este un ceai…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Top 15 alimente care reduc colesterolul

3 Minute
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume. Colesterolul mărit, în special LDL colesterol (așa-numitul „colesterol rău”) este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *