Unii oameni se desprind cu greu de micul ecran, alegând chiar să mănânce în fața televizorului. Acest obicei nu este tocmai potrivit pentru sănătate. Cea mai mare problemă o reprezintă apariția obezității. Mâncatul în fața televizorului determină creierul să nu mai fie atent la modul de alimentație și la cantitatea de alimente consumată. Astfel, avem tendința de a mânca mai mult, iar din această cauză putem acumula kilograme nedorite. În acest articol îți vom explica de ce nu este recomandat mâncatul în fața televizorului și care sunt consecințele acestui obicei.
Efectele mâncatului în fața televizorului
Conform specialiștilor thehealthsite.com, cel mai mare risc la care ne supunem atunci când mâncăm în fața televizorului este acumularea de kilograme. Practic, atunci când mâncăm în timp ce ne uităm la televizor, avem tendința de a consuma mai multe alimente, iar capacitatea de metabolizare a caloriilor pe care corpul o are scade. Acest efect poate genera o acumulare a grăsimilor și poate duce la apariția obezității. Totodată, cei care mănâncă în fața televizorului sunt tentați să consume alimente nesănătoase, precum popcorn, pizza sau cartofi prăjiți, pentru că sunt ușor de mâncat. Aceste alimente contribuie de asemenea la creșterea în greutate.
Cum afectează creierul mâncatul în fața televizorului
Oamenii de știință susțin faptul că orice masă durează aproximativ 20 de minute. După ce acest timp s-a scurs, creierul trimite semnale corpului pentru a-l face conștient de faptul că nu mai are nevoie de alimentație. Obiceiul mâncatului în fața televizorului determină creierul să nu mai transmită acest semnal al sațietății. Din această cauză, suntem tentați să ne alimentăm mai mult, pentru că avem în permanență senzația de foame. Din această cauză riscăm să acumulăm kilograme și să scăpăm greutatea de sub control.
Obezitatea, pericol pentru sănătate
Consecință a obiceiurilor mai puțin sănătoase, precum mâncatul în fața televizorului, obezitatea poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Greutatea excesivă este factorul principal în apariția bolilor cronice. Oamenii de știință susțin că persoanele obeze sunt expuse riscului de a dezvolta diabet sau boli cardiovasculare. De asemenea, cei cărora le este greu să-și controleze greutatea corporală pot avea probleme și cu oasele și articulațiile. Grăsimea acumulată în organism pune presiune pe întreg sistemul osos, iar din această cauză multe persoane supraponderale se pot confrunta cu dureri de oase sau de articulații. Persoanelor care se confruntă cu problemele legate de greutate le este recomandat să-și schimbe stilul de viață, pentru a evita riscurile pe care kilogramele în plus le aduc sănătății.
Cum putem renunța la mâncatul în fața televizorului
Specialiștii ne recomandă să înlocuim mâncatul în fața televizorului cu o altă activitate. De exemplu, în loc de farfuria cu mâncare să avem la îndemână un pahar cu apă sau o ceașcă de ceai. De asemenea, renunțați la alimentele bogate în grăsimi, de tip fast-food. Atunci când vă aflați în fața televizorului, este recomandat să consumați fructe. Familia poate fi de ajutor pentru a scăpa de obiceiul mâncatului în fața televizorului. Astfel, atunci când se apropie orele de masă, adună-ți întreaga familie în bucătărie și mâncați împreună. Timpul petrecut împreună va ajuta la reconectarea legăturilor și vă va determina să comunicați mai mult unii cu ceilalți.