Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Cinci obiceiuri sănătoase care îți vor îmbunătăți calitatea vieții

Cu toții ne dorim să avem o viață mai bună, să trăim sănătos și să ne relaxăm mai mult. Acest nivel este greu de atins, într-o societate aflată în permanentă schimbare și influențată de foarte multe aspecte economice și, mai nou, medicale. Și totuși, ne putem îmbunătăți calitatea vieții prin obiceiuri sănătoase. Este atât de simplu să ne petrecem câteva minute pe zi plimbându-ne relaxați pe stradă sau, de ce nu, citind câteva file din cartea preferată, pe o bancă în parc. Efectele vor fi cu adevărat vizibile dacă pe lista obiceiurilor sănătoase trecem și alimentația.

Alimentele bogate în substanțe nutritive, benefice organismului, ne ajută să facem față stresului și îmbunătățesc calitatea vieții. Poate că ar fi bine să avem o conexiune mai profundă cu sinele nostru atunci când ne referim la calitatea vieții. Câteva minute de meditație pe zi asigură evadarea dintr-un cotidian încărcat și oferă relaxarea de care avem nevoie pentru a ne simți pregătiți să facem față provocărilor unei noi zile.

Legătura dintre o alimentație sănătoasă și calitatea vieții

Expresia „calitatea vieții” are foarte multe înțelesuri. Cel mai bine este definită de Encyclopedia Britannica: „Calitatea vieții se referă la acele obiceiuri sănătoase prin care un individ se simte sănătos, confortabil și capabil să desfășoare activități care îi fac plăcere”. Interesul pentru calitatea vieții a crescut după cel de-al Doilea Război Mondial, când inegalitățile sociale au fost conștientizate și recunoscute. Accesul la o alimentație sănătoasă este unul dintre indicatorii principali atunci când vine vorba de calitatea vieții.

Alimentele bogate în substanțe nutritive ne oferă forță și putere de concentrare pentru a putea face față unei zile aglomerate. De asemenea, susțin buna funcționare a sistemului imunitar, iar astfel suntem mai puțin expuși în fața bolilor. Trebuie să avem un regim de viață mai bogat în fructe și legume, care conțin concentrații ridicate de substanțe nutritive. Iată, deci, care sunt cele cinci obiceiuri sănătoase pe care trebuie să ni le însușim pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții:

1. Bea apă!

Apa stă la baza vieții. Tocmai de aceea, unul dintre obiceiurile sănătoase pe care ar trebui să le avem este consumul de apă. Consumul a doi litri de apă pe zi este esențial pentru buna funcționare a organismului. Apa ne ajută să eliminăm toxinele din corp, transportă substanțele nutritive și oxigenul către toate celulele corpului și reglează temperatura corpului. Totodată, apa asigură funcționarea normală a tractului digestiv. De asemenea, apa joacă un rol important și în menținerea greutății corporale. Așa că, înainte de orice dietă, încearcă să bei apă cât mai mult.

2. Consumă cât mai multe legume!

Legumele sunt cele mai recomandate alimente atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos. Tocmai de aceea, este important ca un consum ridicat de legume să fie trecut pe lista de obiceiuri sănătoase. De ce sunt importante legumele pentru organism? Datorită nivelului crescut de substanțe nutritive pe care îl conțin.

De exemplu, morcovii au în compoziția lor caroten. Această substanță este un puternic antioxidant care protejează organismul de afecțiuni grave, îmbunătățește privirea și menține sănătatea pielii.

Tomatele sunt legumele cu cea mai mare concentrație de vitamina C. Se știe destul de bine că rolul vitaminei C, mai ales acum, în sezonul rece, este de a proteja sistemul imunitar. Totodată, tomatele sunt recomandate deoarece au un conținut scăzut de calorii. De asemenea, varza conține multe fibre, ajutând la o bună funcționare a sistemului digestiv. Totodată, reduce riscul apariției bolilor specifice vârstei a treia datorită concentrației de vitamina K din frunzele sale.

3. Citește!

Dincolo de faptul că ajută la îmbunătățirea vocabularului și la însușirea de noi cunoștințe, cititul poate fi unul dintre obiceiurile sănătoase de care avem nevoie pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Cititul este o activitate care stimulează creierul. Cu cât citim mai mult, cu atât mai mult punem creierul în funcțiune și îl antrenăm să facă față tot mai multor sarcini. De asemenea, datorită cititului reținem mai ușor informații și ne îmbunătățim memoria.

4. Fă sport!

Unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri este mișcarea. Chiar și câteva minute pe zi de mișcare stimulează sistemul imunitar și redau confortul psihic. Mișcarea trebuie făcută astfel încât mușchii și articulațiile să fie protejate. Este necesar ca înainte de mișcare să facem câteva exerciții de încălzire, apoi să creștem ritmul activității. Este nevoie de doar 15 minute pe zi pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții prin mișcare.

5. Mergi preventiv la medic!

Este bine ca măcar o dată pe an să trecem pragul unui cabinet medical pentru analize medicale. Astfel, putem identifica din timp anumite probleme de sănătate și le putem trata în mod corespunzător. Sănătatea și felul în care o menținem ține de fiecare dintre noi.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *