Alimentație sănătoasă

Dieta keto

Dieta ketogenică este caracterizată de faptul că are în compoziție o cantitate redusă de carbohidrați, fiind populară în rândul persoanelor care doresc să slăbească rapid. Aceasta oferă o serie de beneficii notabile, în special pentru persoanele bolnave de epilepsie.

Despre dieta keto

În pofida promovării de care a beneficiat recent, dieta ketogenică nu reprezintă un concept nou, fiind utilizată în scop medical de aproape 100 de ani, în gestionarea epilepsiei rezistente la tratament, în special în rândul copiilor. În perioada anilor ’70, a devenit cunoscută drept o dietă cu un conținut redus de carbohidrați, utilă în procesul de pierdere în greutate.

Aceasta funcționează pornind de la un aport mai mare de calorii provenite din proteine și grăsimi, respectiv unul mai redus de carbohidrați, fiind eliminați majoritatea carbohidraților ușor digerabili. În decurs de 3-4 zile, odată cu un consum de sub 50 grame carbohidrați zilnic, corpul ajunge să nu mai aibă rezerve de energie pe care să le consume rapid și ajunge să descompună proteine și grăsimi, ceea ce conduce la o stare de cetoză.

Printre efectele adverse ale acestei diete se includ constipație, ușoară hipoglicemie sau indigestie. Extrem de rar pot apărea calculi renali și nivel ridicat de acizi în corp (acidoza) și dureri de cap, stare de slăbiciune/irascibilitate, halitoză (respirație urât mirositoare). Persoanele obeze, cele care suferă de diabet (din cauza unui număr redus de cetone în corp poate să se instaleze o stare de rău) sau de boli cardiace ar trebui să beneficieze de sprijinul unui medic fie când decid să înceapă această dietă, fie când doresc să revină la dieta normală.

Beneficiile dietei keto

  • Gestionarea epilepsiei și a altor boli ale sistemului nervos. Începând din 1920, dieta ketogenică ajută la controlul crizelor epileptice; este nevoie de o colaborare strânsă cu un medic care va oferi recomandările potrivite pentru fiecare caz în parte. Dieta ketogenică poate ajuta și în boala Alzheimer, boala Parkinson și tulburări ale somnului; este posibil ca cetonele produse de corp atunci când descompune grăsimea pentru a produce energie să protejeze celulele nervoase.
  • Gestionarea acneei. Consumul de carbohidrați a fost asociat acestei boli de piele, prin urmare poate fi de ajutor eliminarea lor. În plus, scăderea nivelului de insulină specifică dietei poate stopa erupțiile cutanate (ca urmare a legăturii dintre insulină și alți hormoni din corp).
  • Sindromul ovarelor polichistice. Această afecțiune poate fi cauzată de un nivel ridicat de insulină; dieta keto, prin scăderea cantității de insulină pe care corpul o secretă, precum și a cantității de care are nevoie, poate fi utilă în tratament, alături de schimbări în stilul de viață
  • Creșterea rezistenței fizice. Dieta ketogenică poate fi utilă pentru atleții de anduranță (cicliști și alergători) în ceea ce privește antrenamentul (nu și pentru obținerea de performanță). Ajută în timp la creșterea raportului mușchi-grăsime, precum și a cantității de oxigen folosită de corp în timpul efortului fizic
  • Protecție împotriva unor forme de cancer. Deși mai sunt necesare cercetări pentru a demonstra acest beneficiu, ca urmare a unei producții reduse de insulină, corpul ajunge să fie protejat împotriva anumitor tipuri de cancer – cerebral (glioblastom și astrocitom, neuroblastom), de prostată, ovarian, uterin, mamar, pancreatic, pulmonar, de colon, tiroidian, esofagian, colorectal
  • Un nivel crescut de colesterol bun (HDL) și un nivel scăzut de colesterol rău (LDL). Pare un efect paradoxal, însă se poate datora nivelului redus de insulină, care împiedică organismul să producă colesterol. Drept urmare, scade și riscul de hipertensiune, insuficiență cardiacă și alte boli ale inimii.

Principiile dietei keto

Dieta keto poate să contribuie la o scădere în greutate mai accentuată în primele 3-6 luni, comparativ cu alte diete. Se întâmplă acest lucru deoarece sunt necesare mai multe calorii pentru a transforma grăsimea în energie decât sunt necesare pentru a transforma carbohidrații în energie. De asemenea, este posibil ca o dietă bogată în grăsimi și proteine să confere o senzație de sațietate, respectiv un consum mai redus de alimente.

Cum funcționează dieta? Aceasta determină corpul să secrete cetone în fluxul sanguin. Majoritatea celulelor preferă să folosească zahărul din sânge ca principală sursă de energie. Atunci când acesta nu este oferit de alimente, are loc descompunerea grăsimii în corpi cetonici, proces denumit cetoză. După ce corpul ajunge în acest stadiu, majoritatea celulelor ajung să folosească corpii cetonici pentru a genera energie, până se reia consumul de carbohidrați. Acest schimb la nivel metabolic are loc în decurs de 2-4 zile în care se consumă mai puțin de 20-50 grame de carbohidrați pe zi (unii oameni au nevoie de o cantitate și mai redusă pentru a produce cetone).

Deoarece îi lipsesc carbohidrații, această dietă include carne, ouă, brânzeturi, pește, nuci, unt, ulei, semințe și legume cu fibre din abundență. Este destul de dificil de urmat pe termen lung, deoarece carbohidrații compun în mod normal mai mult de 50% din alimentele consumate zilnic. Principalele critici ale dietei vizează un consum exagerat de produse din carne, în detrimentul grăsimilor de calitate.

Alimente permise și alimente interzise

Pentru a menține corpul într-o stare de cetoză, este indicat consumul de: carne (carne roșie, șuncă, cârnați, jambon, carne albă), pește gras (păstrăv, ton, macrou, somon), ouă, unt și smântână, brânză (cheddar, mozzarella, brânză de capră), nuci și semințe (migdale, nuci, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de chia), uleiuri sănătoase (ulei de măsline extravirgin, ulei de cocos și de avocado), legume cu puțini carbohidrați (legume verzi – varză, broccoli, spanac, salată, castraveți, sparanghel, roșii, ardei grași, ceapă), condimente (sare, piper, plante aromatice). În ceea ce privește lichidele, este permis consumul de apă, ceai, cafea (doar cu puțin lapte și neîndulcită) și ocazional un pahar de vin roșu.

Iată și alimentele pe care este bine să le evitați când urmați această dietă: dulciurile (suc, suc de fructe, smoothie-uri, prăjituri, înghețată, bomboane, gogoși, ciocolată), alimente cu cereale (produse pe bază de grâu, orez, paste), fructe (toate, cu excepția unor porții mici de fructe de pădure), leguminoase (mazăre, fasole, linte, năut etc.), rădăcinoase și tuberculi (cartofi, morcovi, cartofi dulci, păstârnac), produse degresate sau de dietă – oferă prea mulți carbohidrați și insuficiente grăsimi și proteine (maioneză degresată, sosuri de salată), unele sosuri (muștar, ketchup, sos teriyaki), grăsimi nocive (uleiuri vegetale procesate, maioneză), alcool (bere, vin, lichior), alimente fără zahăr (bomboane, siropuri, îndulcitori sau deserturi fără zahăr).

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *