Alimentație sănătoasă

Dieta Rina – alimente permise

În cazul în care ești în căutarea unei diete pentru slăbit, care să-ți permită să nu te înfometezi și să mănânci și multe dintre lucrurile care-ți plac, aducând în același timp și nutrienți în corp, atunci dieta Rina ar putea fi ceea ce cauți. Sunt, evident, reguli pe care e nevoie să le respecți cu strictețe, dar, spun nutriționiștii, merită efortul. Înaintea de a te apuca însă, mai ales dacă suferi de orice afecțiune, consultă-te cu medicul tău și verifică dacă este potrivită pentru tine.

Dieta Rina a apărut la începutul anilor 2000 și a dobândit rapid popularitate, grație rezultatelor excelente. A fost tradusă rapid în peste zece limbi, inclusiv în limba română și este recomandată în multe situații de către nutriționiști. Rina este o dietă disociată care promite o scădere în greutate între 10 și 20 de kilograme într-un interval de 90 de zile. Mai mult decât atât, la finalul dietei propriu-zise, creatorii ei susțin că greutatea dobândită va fi menținută cu ușurință și că metabolismul se va schimba.

20 de kilograme în trei luni este un obiectiv îndrăzneț și ai putea crede că regimul alimentar din această perioadă va fi unul „spartan”. Nu este însă deloc așa, mai ales că mulți cardiologi și nutriționiști recomandă dieta Rina, grație beneficiilor pe care la aduce în reglarea tensiunii arteriale. Ce poate fi mai frumos decât să slăbești într-un mod sănătos? Acest lucru îl propune dieta Rina prin aportul constant de tot ce are nevoie organismul: vitamine și minerale, proteine, carbohidrați etc.

Nu contează cât mănânci, ci cât și ce consumi

Numită și „dieta de 90 de zile”, dieta Rina nu ține cont de cât mănânci, ci mai degrabă de cum mănânci. Astfel, dieta este împărțită în cicluri de câte patru zile, conținând câte un tip alimentar în fiecare zi, după cum urmează:

  • ziua 1: proteine;
  • ziua 2: legume (amidon);
  • ziua 3: carbohidrați;
  • ziua 4: fructe și vitamine.

Cele patru cicluri se repetă de șapte ori. După 28 de zile, urmează o zi rezervată detoxifierii. Astfel, în ziua cu numărul 29 se consumă doar lichide (apă și ceai neîndulcit), după care se continuă cu alte șapte cicluri de câte patru zile, urmate de o zi pentru detoxifiere și tot așa, până la finalul celor 90 de zile.

Fiecare zi este compusă din mic dejun, prânz și cină și foarte important de reținut este faptul că pe toată durata celor 90 zile, micul dejun va fi format din fructe, indiferent de ziua în care te-ai afla (evident, în zilele de detoxifiere nu se va lua micul dejun).

Orarul de masă în Dieta Rina

Dincolo de importanța respectării ciclurilor de patru zile, extrem de important este și orarul de masă. Astfel, cele 24 de ore ale unei zile sunt împărțite în trei intervale egale. Primul, perioada de purificare ține de la ora 4:00 a.m. până la ora 12:00 p.m. În acest interval poți mânca numai fructe (micul dejun). Poți face acest lucru din două în două ore, până maximum la ora 12:00 p.m., dar ține cont că până la masa de prânz trebuie să ai un interval de minimum două ore. Al doilea interval coincide cu perioada de ingestie, care ține de la ora 12:00 p.m. până la ora 20:00.  E nevoie ca între prânz și cină să fie un interval de minimum patru ore. Așadar, poți alege, de exemplu, ora 15:00 pentru prânz și ora 19:00 pentru cină. Între ora 20:00 și 04:00 a.m., nu se mănâncă nimic, pentru că este perioada de digestie.

Alimente permise

Vom detalia, pe rând cele patru zile ale unui ciclu pentru afla exact ce este voie să consumi în fiecare zi. De asemenea, îți vom oferi și câteva sugestii de preparate. Desigur, pentru diversitate, îți poți pune imaginația la treabă și să găsești noi și noi variante pentru fiecare zi.

Începem cu micul dejun care va fi în fiecare zi compus din fructe, indiferent de specificul zilei în care te afli. Ai voie să mănânci orice fel de fruct (crud sau uscat) și/sau semințe, dar nu le amesteca. Dacă ai decis să mănânci mere, la un mic dejun vei consuma doar mere. De asemenea, poți bea cafea sau ceai, dacă acestea nu sunt îndulcite.

Ziua 1 – proteine

Micul dejun format din fructe e urmat de mese formate din carne, ouă, lactate (iaurt, brânză și smântână). În general, e indicat să optezi pentru carne slabă de pui, de pește, de vită, de porc sau de curcan. Cărnii gătite la grătar, la cuptor sau la abur sau ouălor fierte le poți adăuga și o salată mică de legume, fără ulei.

Idei de preparate: somon la grătar cu o porție de ciuperci sote, chifteluțe din piept de pui, piept de pui la grătar, rasol de vită, cotlet de porc la grătar. Important este să consumi minimum 200 de grame de proteine!

Ziua 2 – legume (amidon)

Ziua începe cu micul dejun, când mănânci doar fructe sau semințe. În continuare, poți mânca orice fel de legume crude, pregătite la cuptor sau la abur. Indiferent ce preparat alegi, nu ai voie să folosești ulei, însă poți utiliza diverse condimente, pentru gust.

Idei de preparate: salată orientală (fără ulei și ouă), fasole bătută, ghiveci de legume, supă cremă de linte/broccoli/conopidă/sparanghel etc., sarmale umplute cu orez (ai voie și orez, pentru că intră în categoria plantelor alimentare neprocesate), pilaf cu legume și o salată mică, fără ulei, varză călită, salate de legume proaspete – în orice combinație.

Ziua 3 – carbohidrați

E una dintre zilele pentru care adepții dietei Rina iubesc acest tip de alimentație. Pizza, paste, deserturi, înghețată, pâine. Pe toate le poți savura în ziua a treia a ciclului. Indiferent ce alegi, nu combina cu carne sau cu ouă și evită prăjelile. Optează pentru combinații cu legume sau  adăuga unui preparat o salată de legume.

Idei de preparate: pizza cu mozzarella, sos de roșii și busuioc, paste (care să nu conțină ou) cu ciuperci, roșii și avocado, zacuscă pe pâine, tocană de ciuperci și mămăliguță, bruschete cu busuioc și sos de roșii, lasagna, penne cu dovlecei, lava cake.

Ziua 4 – vitamine

La micul dejun, la prânz și la cină se servesc numai fructe, legume, semințe și nuci, fără a se ține cont de cantitate. Pot fi consumate crude sau gătite în orice fel.

Idei de preparate: salată de fructe, legume la cuptor, dovlecei cu ciuperci, mere coapte cu stafide, piure de mere și morcov, salată mixtă cu: roșii, castraveți, sfeclă, morcovi, măsline, toate proaspete (fără ulei).

Reguli pentru ca dieta să funcționeze:

– bea multă apă și evită complet alcoolul și băuturile carbogazoase. Alege ceai și cafea neîndulcite;

– fiecare dintre cicluri trebuie respectat cu strictețe pe durata celor 90 de zile;

– după încheierea celor 90 de zile, continuă să mănânci fructe la micul dejun;

– orele pe care le stabilești pentru fiecare masă trebuie respectate timp de 90 de zile. Nu cantitatea contează, ci orarul meselor! Totuși, e important ca ultima masă, cea pe care o iei nu mai târziu de ora 20:00, să fie mai puțin consistentă decât prânzul;

– dacă e ora prânzului sau a cinei și nu-ți este foame, ia masa chiar și așa;

– trebuie să eviți consumul de alimente bogate în grăsimi și zaharuri și după încheierea celor 90 de zile;

– fă cât de mult sport poți.

Principiul disocierii alimentelor în zile dedicate câte unui tip de alimente este acela că organismul procesează diferit carbohidrații, amidonul și proteinele. Dacă vrei să slăbești, e important ca digestia să fie cât mai eficientă și mai ușoară, situație ușor de controlat dacă respecți regulile alimentare pentru fiecare zi a unui ciclu.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *