În luna August, sărbătorim Ziua Internaținală a Mierii de Albine. Acest eveniment ne face să ne îndreptăm atenția asupra concluziilor științifice referitoare la efectele mierii de albine.
Date știintifice existente
La o primă privire găsim 232 de trialuri clinice ce au ca intervenție mierea de albine. Aceste studii sunt înregistrate si finalizate. [1] Vrem să aflăm mai multe despre o recenzie a unor cercetari desfășurate de-a lungul a 42 de ani. Scopul acestei recenzii este de a sublinia calitățile mierii și aplicabilitatea acesteia în domeniul medical.
Până acum se cunosc aproximativ 300 de tipuri de miere. [2] Soiurile sunt legate de diferitele tipuri de nectar colectat de albine. Conform literaturii științifice moderne, mierea poate fi utilă și are efecte de protecție în tratamentul diferitelor afecțiuni. Se menționează diabetul zaharat, afecțiuni ale sistemul respirator, gastrointestinal, cardiovascular și nervos. Ar putea fi utilă chiar și în tratamentul cancerului, deoarece multe tipuri de antioxidanți sunt prezenți în miere.
Atenție însa! Aceste afecțiuni pot avea complicații amenințătoare de viață iar tratamentul personalizat va fi stabilit doar de către medicul de specialitate.
Activitatea biologică a mierii
Activitate antioxidantă
Compușii fenolici din mierea de albine reprezintă factorul principal responsabil pentru activitatea antioxidantă a mierii [3].Mierea de culoare mai închisă are o valoare mai mare de antioxidant. Există cercetări care au ilustrat că activitatea antioxidantă este legată de combinația unei game largi de compuși activi prezenți în miere. Astfel, mierea are capacitatea de a acționa ca un antioxidant dietetic. Conform literaturii științifice, mierea aplicată singură sau în combinație cu terapia convențională ar putea fi un nou antioxidant în controlul asociat frecvent cu stresul oxidativ. [4] Din majoritatea acestor date extrase din cercetări experimentale, există o nevoie esențială de a studia acest efect antioxidant al mierii în diferitele afecțiuni umane.
Activitate antimicrobiană
Principalii factori pentru activitatea antimicrobiană a mierii sunt reprezentați de reacția de oxidare a glucozei enzimatice și unele aspecte fizice ale acesteia, [5,6]. Alți factori care pot arăta activitatea antimicrobiană a mierii includ presiunea osmotică ridicată / WA scăzut, pH scăzut / mediu acid , conținut redus de proteine, raport ridicat de carbon / azot, potențial redus de redox datorită nivelului ridicat de zaharuri reducătoare, o vâscozitate care limitează oxigenul dizolvat și alți agenți chimici / fitochimici. Datorită proprietăților mierii, cum ar fi nivelul scăzut de WA și aciditate a apei, a glucozoxidazei și a peroxidului de hidrogen, mierea creează un mediu nefavorabil proliferării bacteriilor. [7]
Peroxidaza, alături de mulți compuși cu nivel antibacterian scăzut au fost descoperiți în miere, inclusiv terpenele, pinocembrina, alcoolul benzilic, acidul 3,5-dimetoxi-4-hidroxibenzoic metil-3, 5-dimetoxi-4-hidroxibenzoat acid 2-hidroxi-3-fenilpropionic, acid 2-hidroxibenzoic, acid 3,4,5-trimetoxi-benzoic și 1,4-dihidroxibenzoat. [8]Dintre numeroasele tipuri de miere, mierea de manuka are cel mai înalt nivel de activitate neperoxidică. [6,9] Investigațiile au indicat că Escherichia coli și Staphylococcus aureus pot fi prevenite în mod semnificativ prin mierea de manuka. [10] S-a evidențiat că activitatea antibacteriană a mierii este eficientă pe mulți agenți patogeni și ciuperci bacteriene. [11,12]
Activitate apoptotică
Celulele canceroase se caracterizează prin lipsa apoptozei și printr- o proliferare celulară necontrolată. [13] Tratamentul cancerului induc apoptoza [14]. Mierea produce apoptoza în multe tipuri de celule canceroase prin depolarizarea membranei mitocondriale. [14,15] Mierea crește activarea caspazei 3 și clivarea poli (ADP-riboză) polimerazei (PARP) în liniile celulare de cancer de colon. Acest esfect este legat de nivelul înalt de componentă fenolică. [16] Mai mult, ea face apoptoza prin modularea expresiei proteinelor pro și anti-apoptotice în cancerul de colon. [16]
Mierea induce expresia p53, caspaza 3 și proteină Baap proapoptotică și, de asemenea, reglează expresia proteinei anti-apoptotice Bcl2. [16] Mierea produce ROS (specii de oxygen activ) care conduce la activarea p53 și p53, la rândul său, modulează expresia proteinelor pro și anti-apoptotice, cum ar fi Bcl-2 și Bax. [16] Administrarea orală a mierii crește expresia proteinei Bax pro-apoptotice și reduce, de asemenea, expresia proteinei anti-apoptotice Bcl-2 în țesutul tumoral al șobolanilor Wistar. [17] Apoptoza a fost realizată de mierea de manuka, care implică, de asemenea, activarea PARP, fragmentarea ADN și pierderea expresiei Bcl-2. [18]
Activități antiinflamatorii și imunomodulatoare
Inflamația cronică poate inhiba vindecarea prin deteriorarea țesuturilor. Conform literaturii de specialitate, mierea reduce răspunsul inflamator în studiile pe animale, culturi de celule, [19,20,21] și în studii clinice. [22] Conținutul fenolic din miere este responsabil pentru efectul antiinflamator. [23] Acești compuși fenolici și flavonoizi determină suprimarea activităților pro-inflamatorii ale ciclooxigenazei-2 (COX-2) și / sau a oxidului nitric inductibil de sinteză (iNOS). [24] Mierea și ingredientele sale ar fi implicate în reglarea proteinelor, inclusiv a iNOS, ornitinei decarboxilază, tirozin kinazei și COX-2. Diferite tipuri de miere sunt descoperite pentru a induce factorul de necroză tumorală alfa, interleukin-1 beta (IL-1β) și producția de IL-6. [25,26,27]
Mierea crește limfocitele T și B, anticorpi, eozinofile, neutrofile, monocite și generarea de celule ucigașe naturale în timpul răspunsurilor imune primare și secundare în cultura țesuturilor. [28] S-a indicat că absorbția lentă conduce la producerea de agenți de fermentare a acidului gras cu lanț scurt (SCFA) [29]. Este probabil ca ingestia de miere să ducă la producerea de SCFA. [30] Acțiunile imunomodulatoare ale SCFA au fost confirmate. [31] Prin urmare, mierea poate induce răspunsul imun prin aceste zaharuri fermentabile. [32] S-a observat că un zahar, nigerooligozaharid, prezent în miere are efecte imunopotențante. [33] Ingredientele fără zahăr din miere sunt, de asemenea, responsabile de imunomodulare. [32]
Concluzii
În mod tradițional, mierea este folosită în tratamentul bolilor oculare, astmului bronșic, infecțiilor în gât, tuberculozei, sughițului, oboselii, amețelilor, hepatitei, constipației, paraziților, eczemelor, ulcerelor și rănilor dar și ca supliment alimentar. S-a constatat că ingredientele mierii exercită efecte antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, antiproliferative, anticancerigene și antimetastatice. Multe dovezi sugerează utilizarea mierii în controlul și tratamentul rănilor, diabetului zaharat, cancerului, astmului, precum și a bolilor cardiovasculare, neurologice și gastro-intestinale. Aceste efecte tearapeutice se explica prin proprietăți fitochimice, antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante.
Vom atinge subiectul proprietăților medicinale ale mierii de albine în “episoade” separate, pe patologii. Mierea și Rănile, Mierea în Diabet, Mierea în Oncologie, Mierea în Neurologie, Mierea în Astm, Mierea în Bolile Cardiovasculare, Mierea în Bolile Gastrointestinale.
Referințe:
- https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=honey&Search=Apply&recrs=h&recrs=e&age_v=&gndr=&type=&rslt=
- Review Honey in wound care: effects, clinical application and patient benefit. Lay-flurrie K Br J Nurs. 2008 Jun12-25; 17(11):S30, S32-6.[PubMed]
- Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans. Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJJ Agric Food Chem. 2003 Feb 26; 51(5):1500-5. [PubMed]
- Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans. Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ J Agric Food Chem. 2003 Feb 26; 51(5):1500-5. [PubMed]
- Antioxidant and radical scavenging activity of honey in endothelial cell cultures (EA.hy926). Beretta G, Orioli M, Facino RM Planta Med. 2007 Sep; 73(11):1182-9. [PubMed]
- Review Antimicrobial activity of flavonoids. Cushnie TP, Lamb AJ Int J Antimicrob Agents. 2005 Nov; 26(5):343-56. [PubMed]
- Use of a spectrophotometric bioassay for determination of microbial sensitivity to manuka honey. Patton T, Barrett J, Brennan J, Moran N J Microbiol Methods. 2006 Jan; 64(1):84-95. [PubMed]
- The antibacterial effect of honey on diarrhoea causing bacterial agents isolated in Lagos, Nigeria. Obi CL, Ugoji EO, Edun SA, Lawal SF, Anyiwo CE Afr J Med Med Sci. 1994 Sep; 23(3):257-60. [PubMed]
- Review Microorganisms in honey. Snowdon JA, Cliver DO Int J Food Microbiol. 1996 Aug; 31(1-3):1-26. [PubMed]
- Review Potential of honey in the treatment of wounds and burns. Molan PC Am J Clin Dermatol. 2001; 2(1):13-9. [PubMed]
- Antibacterial activity of bee honey and its therapeutic usefulness against Escherichia coli O157:H7 and Salmonella typhimurium infection. Badawy OF, Shafii SS, Tharwat EE, Kamal AM Rev Sci Tech. 2004 Dec; 23(3):1011-22. [PubMed]
- Antibacterial activity of 13 honeys against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa.
- Sahara honey shows higher potency against Pseudomonas aeruginosa compared to north Algerian types of honey. Boukraa L, Niar A J Med Food. 2007 Dec; 10(4):712-4. [PubMed]
- Review From bench to clinic with apoptosis-based therapeutic agents. Nicholson DW
Nature. 2000 Oct 12; 407(6805):810-6. [PubMed]
- Review Nuclear changes in apoptosis. Earnshaw WC Curr Opin Cell Biol. 1995 Jun; 7(3):337-43. [PubMed]
- Tualang honey induces apoptosis and disrupts the mitochondrial membrane potential of human breast and cervical cancer cell lines. Fauzi AN, Norazmi MN, Yaacob NS Food Chem Toxicol. 2011 Apr; 49(4):871-8. [PubMed]
- Jaganathan SK, Mandal M. Honey constituents and their apoptotic effect in colon cancer cells. J ApiProduct ApiMedical Sci. 2009;1:29–36. [Google Scholar]
- Oral administration of Aloe vera and honey reduces Walker tumour growth by decreasing cell proliferation and increasing apoptosis in tumour tissue. Tomasin R, Gomes-Marcondes MC Phytother Res. 2011 Apr; 25(4):619-23. [PubMed]
- Intravenous administration of manuka honey inhibits tumor growth and improves host survival when used in combination with chemotherapy in a melanoma mouse model.
- Anti-inflammatory activity of a honey flavonoid extract on lipopolysaccharide-activated N13 microglial cells. Candiracci M, Piatti E, Dominguez-Barragán M, García-Antrás D, Morgado B, Ruano D, Gutiérrez JF, Parrado J, Castaño AJ Agric Food Chem. 2012 Dec 19; 60(50):12304-11. [PubMed]
- Could honey have a place in colitis therapy? Effects of honey, prednisolone, and disulfiram on inflammation, nitric oxide, and free radical formation. Bilsel Y, Bugra D, Yamaner S, Bulut T, Cevikbas U, Turkoglu U Dig Surg. 2002; 19(4):306-11; discussion 311-2. [PubMed]
- Indigenous New Zealand honeys exhibit multiple anti-inflammatory activities. Leong AG, Herst PM, Harper JL Innate Immun. 2012 Jun; 18(3):459-66. [PubMed]
- Natural honey lowers plasma prostaglandin concentrations in normal individuals. Al-Waili NS, Boni NSJ Med Food. 2003 Summer; 6(2):129-33. [PubMed]
- Review Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernández-López J, Pérez-Alvarez JA J Food Sci. 2008 Nov; 73(9):R117-24. [PubMed]
- Modulation of the activity of pro-inflammatory enzymes, COX-2 and iNOS, by chrysin derivatives.Cho H, Yun CW, Park WK, Kong JY, Kim KS, Park Y, Lee S, Kim BK
Pharmacol Res. 2004 Jan; 49(1):37-43. [PubMed]
- Review Chemopreventive effect of dietary polyphenols in colorectal cancer cell lines.
- Gelam Honey Inhibits the Production of Proinflammatory, Mediators NO, PGE(2), TNF-α, and IL-6 in Carrageenan-Induced Acute Paw Edema in Rats. Hussein SZ, Mohd Yusoff K, Makpol S, Mohd Yusof YA Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012():109636. [PubMed]
- Immunomodulatory effects of honey cannot be distinguished from endotoxin.
- Effect of honey on antibody production against thymus-dependent and thymus-independent antigens in primary and secondary immune responses.
J Med Food. 2004 Winter; 7(4):491-4.
[PubMed]
- Effects of inulin on faecal bifidobacteria in human subjects. Kruse HP, Kleessen B, Blaut M
Br J Nutr. 1999 Nov; 82(5):375-82. [PubMed]
- In vitro investigation into the potential prebiotic activity of honey oligosaccharides.
J Agric Food Chem. 2005 Apr 20; 53(8):2914-21.
[PubMed]
- Review The immune-enhancing effects of dietary fibres and prebiotics.
- The effect of honey compared to sucrose, mixed sugars, and a sugar-free diet on weight gain in young rats.Chepulis LMJ Food Sci. 2007 Apr; 72(3):S224-9. [PubMed]