Alimentație sănătoasă

„Foamea” de dulce în contextul curei de slăbire

„Foamea” sau pofta de dulce are tendința de a se accentua pe parcursul unei cure de slăbire.  Glucoza are un rol important în hrănirea întregului organism, dar mai ales a creierului, fiind chiar necesară, dar trebuie ținut cont de cantitate. Este posibil ca organismul nostru să ne „ceară” zahăr doar pentru plăcere, și nu din necesitate.

Foamea emoțională

Consumul de zahăr generează eliberarea dopaminei, un neurotransmițător care ne dă o stare de bine. Astfel se explică tendința de a consuma astfel de produse în perioadele stresante sau atunci când nu ne simțim prea bine din punct de vedere fizic sau psihic.

Dezechilibre ale organismului

Nevoia accentuată de a mânca dulciuri poate să semnaleze și anumite dezechilibre. Astfel, aceasta poate fi legată de anumite afecțiuni ale glandei tiroide, infecții fungice sau dereglări hormonale.

„Foamea” de dulce în contextul curei de slăbire

Provocările curei de slăbire

Schimbarea dietei și limitarea consumului alimentar poate fi dificilă, la început. Creierul are anumite obișnuințe, iar pentru a se adapta schimbărilor, are nevoie de o perioadă de acomodare. În primul rând, trebuie să vă asigurați că dieta include toți nutrienții de care corpul are nevoie pentru o bună funcționare.

Cum gestionăm pofta de dulce

Pentru a putea rezista tentațiilor, amintiți-vă că aveți un motiv serios pentru care ați ales să țineți dietă. Greutatea excesivă favorizează multe boli și afecțiuni care dereglează întregul organism și predispun mai ales la boli cardiovasculare.

Sfaturi de urmat:

  • Hidratează-te suficient. De multe ori, senzația de poftă sau de foame este confundată cu nevoia de a bea apă. Bea un pahar cu apă ori de câte ori simți nevoia de dulce.
  • Consumă fructe bogate în fibre, dar cu un conținut redus de zahăr.
  • Crește aportul de alimente bogate în proteine (carne slabă de curcan, pește, leguminoase). Senzația de sațietate pe care o dau acestea combate pofta de alimente dulci.
  • Planifică-ți mesele la intervale regulate, astfel încât să nu ajungi să-ți fie foame între ele.
  • Dormi suficient.
  • Evită situațiile stresante.
  • Fă sport sau mișcare.
  • Apelează la suplimentele alimentare care elimină pofta de dulce, prin reglarea nivelului de glucoză din sânge.
Articole recomandate
Alimentație sănătoasă

Probioticele și prebioticele. Ce sunt și ce roluri îndeplinesc?

5 Minute
Probioticele și prebioticele sunt folosite intens în prezent, în special pentru tratamentul și prevenirea diverselor afecțiuni gastrointestinale. Probioticele sunt bacterii…
Alimentație sănătoasă

Cele mai eficiente metode anti-stres

4 Minute
Într-o perioadă în care stresul afectează tot mai multe persoane, putând conduce chiar la tulburări psihice serioase, nicio metodă de…
Alimentație sănătoasă

Ghimbirul – proprietăți și beneficii

4 Minute
Ghimbirul este o plantă originară din Asia de Sud-Est, despre ale cărei proprietăți binefăcătoare se cunosc informații încă dinaintea erei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *