Alimentație sănătoasă

Grăsimile saturate, nocive sau nu?

Mitul grăsimilor saturate dăunătoare pentru organism circulă de multă vreme atât în cabinetele nutriționiștilor, cât și în mediul online. Este doar un mit sau este realitate? Nici cercetătorii nu pot spune  cu exactitate, existând studii contradictorii în acest sens. Există însă câteva aspecte clare, care pot da direcții în privința consumului de grăsimi.

Ce sunt grăsimile?

Adesea, grăsimile sunt privite, în ansamblu, fără a face diferența între ele și sunt excluse total din alimentație. Specialiștii susțin că este o atitudine greșită, mai ales că există numeroase alimente care conțin grăsimi și despre care se știe că aduc beneficii sănătății. În limbaj uzual se vorbește despre grăsimi sănătoase și nesănătoase. Esențiale pentru sănătatea organismului, grăsimile sunt împărțite, în limbaj uzual, în grăsimi sănătoase și nesănătoase. Științific, există trei mari categorii:

  • grăsimi nesaturate;
  • grăsimi saturare;
  • grăsimi trans-artificiale (o sub categorie a grăsimilor saturate în care sunt incluse sunt alimentele procesate, care conțin conservanți și aditivi alimentari și care nu sunt recomandate în regimuri sănă Ex: produse de patiserie și fast-food, pizza pentru congelator, chips-uri, margarină etc).

Ce conțin grăsimile saturate?

Toate grăsimile conțin hidrogen, carbon și molecule de oxigen. Diferența dintre grăsimile nesaturate și cele saturate este dată de tipurile legăturilor dintre moleculele de carbon. În cazul grăsimilor nesaturate (considerate sănătoase) există cel puțin o legătură dublă, în timp ce grăsimile saturate au legături simple între moleculele de carbon. În această ultimă categorie grăsimile sunt saturate cu molecule de hidrogen, ceea ce face ca acestea să fie solide la temperatura camerei, spre deosebire de cele nesaturate, care sunt lichide. Între tipurile de alimente care conțin grăsimi saturate se află carnea, laptele, brânza, uleiul de palmier și cel de cocoș.

Fac/nu fac rău organismului?

Multă vreme, specialiștii au recomandat evitarea consumului de grăsimi saturate, întrucât ar crește riscul bolilor cardiovasculare. Nu există însă dovezi clare care să indice acest lucru. Mai mult, au apărut studii care au analizat aceste tipuri de grăsimi și care nu descurajează consumul, din contră. Una dintre cercetări a studiat lipoproteinele (combinații de lipide și proteine care conțin esteri ai colesterolului și trigliceride) și a ajuns la concluzia că ipoteza conform căreia bolile de inimă ar fi agravate de consumul de alimente saturate sau că ar crește riscul acestora, este falsă.

În dieta zilnică, specialiștii recomandă ca minimum 30% din caloriile consumate să provină din grăsimi pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacitate normală spre maximă.

Cum poți integra grăsimile saturate într-o dietă sănătoasă

Acum, că începe să cadă mitul grăsimilor saturate care ar agrava factorii de risc ai diferitelor  boli de inimă, putem învăța și cum să integrăm un astfel de tip de grăsimi în cadrul unei diete sănătoase. Specialiștii consideră că grăsimile saturate pot fi adăugate cu succes într-un regim alimentar corect, fără să influențeze în mod negativ organismul.

Produsele din nucă de cocos (ulei de nucă de cocos, fulgii din nucă de cocos), iaurtul din lapte integral și carnea provenită de la animale hrănite exclusiv cu iarbă sunt alimente pe care le putem adăuga în dieta noastră sănătoasă și care vor aduce un aport pozitiv.

Cercetătorii au descoperit că efectul lactatelor care conțin grăsimi saturate este neutru sau chiar protector pentru organism, iar produsele din nucă de cocos ajută colesterolul HDL (colesterolul bun) și sunt indicate în dietele alimentare ale persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus.

Pe de altă parte există și alimente pe care specialiștii recomandă să fie evitate – consumul de alimente de tip fast-food și a mâncărurilor prăjite, care conțin grăsimi saturate, este legat în mod clar cu riscul ridicat de obezitate și cu dobândirea, pe parcurs, a unor boli de inimă.

Totuși, sfatul principal pe care îl dau atât medicii, cât și specialiștii în nutriție este acela de a găsi un echilibru între tipurile de alimente și băuturi pe care le consumăm. Este foarte importantă frecvența cu care consumăm diferite produse și este de reținut că nu este recomandat să excludem total din consumul nostru anumite alimente pentru a nu produce dezechilibre în organism.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *