Alimentație sănătoasă

Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei

Din cauza ritmului tot mai alert în care trăim și a faptului că piața este pur și simplu invadată de semipreparate și de alimentele tip fast food, de multe ori uităm că un organism e sănătos atâta timp cât duce o viață sănătoasă. Pare greu la prima vedere, căci ne plac dulciurile, alimentele prăjite și cafeaua de dimineață, însă în realitate este relativ ușor să îți formezi obiceiuri care să te țină sănătos cât mai mult timp. Secretul este să nu pui deodată în practică toate sfaturile găsite pe internet, ci să îți formezi obiceiuri noi progresiv, pe baza unor informații provenite din surse de încredere.

Cea mai importantă masă a zilei

Chiar și când dormim, organismul continuă să lucreze, consumând resursele atât de necesare unei bune funcționări. Foarte mulți oameni au obiceiul de a bea dimineața cafea pe stomacul gol, uitând sau neglijând faptul că studiile nutriționiștilor arată cât este de important să mâncăm dimineața. Inversând rolurile, alegând să mâncăm înainte de a bea cafea, ne asigurăm că am făcut primul pas către un stil de viață sănătos.

Micul dejun

De ce este important să luam zilnic micul dejun? Pentru că din alimentele pe care le mâncăm dimineața ne extragem energia atât de necesară pe parcursul zilei, iar organismul nu mai simte impulsul de a se hrăni excesiv seară, pentru că în timp se reglează cantitatea de mâncare de care avem nevoie și programul meselor. Oamenii de știință au observat că persoanele care trec peste micul dejun sunt mai predispuse la obezitate și la diverse boli cardiovasculare.

Ce trebuie să conțină micul dejun?

Micul dejun trebuie să fie masa care să ne asigure necesarul de proteine, lipide și carbohidrați, în așa fel încât să avem pe parcursul zilei reale performanțe intelectuale, suficient randament fizic și o senzație de bine. Organismul își poate extrage necesarul de proteine din lactate (de preferat degresate) și din ouă. Lipidele pot fi găsite în diverse fructe (nuci, caju, migdale etc) și în uleiul de măsline. Carbohidrații se găsesc în fructe, legume, pâine și cerealele integrale.

Reteță de mic dejun pentru copii

Dacă adulții mai pot sări peste masa de dimineață din când în când, copiii au nevoie să se hrănească sănătos pe tot parcursul zilei și mai ales dimineața. 1-2 felii de pâine cu fibre sau semințe (în caz că aveți doar pâine albă, este de preferat să o frigeți pe plită) unse cu unt, un ou fiert moale și un fruct proaspăt ar trebui să fie suficiente pentru ca un copil să își înceapă ziua în condiții optime.

Reteță de mic dejun pentru adulți

Telemea amestecată cu mărar și semințe de floarea soarelui decojite, 3-4 felii de pâine intermediară sau integrală, un ou fiert și o roșie. Dacă sănătatea vă permite, după micul dejun este potrivită o ceașcă de cafea, care să vă ajute în procesul de digestie și să vă ofere un plus de energie.

În funcție de preferințe și de starea de sănătate, vă puteți face propriile rețete de mic dejun, însă nu uitați să țineți cont de formula proteine + carbohidrați + lipide.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *