Alimentație sănătoasă

Mituri despre alimentație

Necesitatea unei alimentații echilibrate reprezintă o idee relativ nouă. De-a lungul istoriei, majoritatea oamenilor au mâncat… ce au vânat, ce au pescuit, ce au găsit sau cultivat pe lângă casă, ce și-au permis, fără să țină cont de calorii, de combinații potrivite”, de necesarul de proteine sau carbohidrați. În ultimii ani, s-au lansat multe ipoteze legate de alimentație, unele adevărate, alte total false.

Unele au fost dovedite științific, în timp ce în cazul altora e nevoie să înțelegem cât mai rapid că nu au legătură cu realitatea. În prezent, internetul ne transmite vrute și nevrute doar prin câteva click-uri, iar informațiile despre orice se găsesc la fiecare pas, astfel că e de înțeles de ce multora le e greu cearnă informațiile.

Vom identifica în rândurile de mai jos câteva dintre cele mai des întâlnite idei legate de alimente și alimentație.

Fructele congelate nu sunt sănătoase

Fals! În unele cazuri, fructele congelate pot fi chiar mai sănătoase decât cele proaspete. Imediat după ce sunt recoltate, fructele sunt congelate și ambalate rapid, astfel că își păstrează toate substanțele esențiale. Atunci când le vei consuma, te vei bucura de un aliment sănătos, dacă procedurile au fost urmate corect. În contrabalans, s-a demonstrat științific că aproape 60% dintre fructele culese și neconsumate în termen de două sau trei zile își pot pierde până la un sfert din valoarea nutritivă și până la 30% din gustul inițial.

Pâinea îngrașă”

Fals! Consumată în cantități corecte și urmărind câteva criterii atunci când o alegem, pâinea nu îngrașă! Concret, dacă alegem pâinea integrală și o vom consuma moderat, mai ales în combinație cu alte alimente, atunci organismul va fi extrem de încântat. Făina integrală are un bogat conținut de fibre și de vitamina B, de minerale și de glucide complexe. Ajută la digestie și contribuie la scăderea colesterolului și a glicemiei.

Mesele dese te ajută să slăbești

De asemenea, fals! Dacă ți s-a spus sau ai citit pe undeva că slăbești dacă vei mânca mai puțin, dar mai des pe zi și vei ajunge să slăbești, să știi că ești pe punctul de a cădea într-o capcană. Specialiștii au demonstrat că numărul meselor nu influențează greutatea, deci nici nu te îngrași, dar nici nu slăbești. Ceea ce contează, în realitate, este numărul caloriilor pe care le consumi zilnic. Încearcă să găsești formula ideală pentru tine și să urmărești atent fiecare aliment pe care îl consumi. Doar așa vei putea slăbi. Și, desigur, nu uita de sport!

Nu este bine să mănânci după ora 18:00

Când ai primit sfaturi despre slăbit, sigur ai auzit măcar o dată că nu trebuie să mai mănânci seara, după o anumită oră. De fapt, ora nu este atât de importantă, indiferent că vorbim despre 18:00, 19:00 sau 20:00. Ce trebuie reținut este că între ultima masă a zilei și momentul în care mergeți la culcare trebuie să existe minimum patru ore. Astfel, este timp suficient pentru ca alimentele consumate la final de zi să fie digerate în mod corect de organism.

Nu este sănătos să mănânci carbohidrați

Parțial adevărat. Există două tipuri de carbohidrați. Unii buni, alții răi. Evident, pe cei răi e bine să-i eviți. Carbohidrații complecși sunt cei buni, de care organismul nostru are nevoie și pe care ne dorim să-i consumăm. Creierul se folosește de nutrienții din carbohidrații complecși pentru a funcționa la capacitate maximă. Tot ei ajută și la menținerea unui nivel optim al insulinei în corp. Din categoria carbohidraților buni amintim: cerealele integrale, fructele de pădure, cartofii dulci, fasolea, mazărea, lintea, orezul brun etc. De cealaltă parte, „dușmanii” sunt carbohidrații rafinați. Pe ei îi găsești în produsele de panificație și sunt o cauză importantă pentru mai multe afecțiuni, printre care și diabetul.

Cum faci diferența între informațiile adevărate și cele false?

În primul rând, alege să te informezi din surse de încredere și apelează la un specialist atunci când vrei să adaugi ceva nou în stilul tău de viață. Ești unic/ă, iar dietele sau „artificiile” făcute de prieteni nu vor funcționa neapărat și în cazul tău. Încearcă să citești cât mai mult despre „recomandarea” primită și fii întotdeauna atent/ă la semnalele pe care ți le transmite propriul corp.

 

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *