Dietele reprezintă un regim alimentar special, ce au ca efect scăderea greutății corporale. În timpul dietelor sunt eliminate din consumul zilnic alimentele bogate în carbohidrați și calorii, responsabile pentru acumularea grăsimii în corp. Există însă și situații în care renunțarea la anumite alimente ne poate provoca probleme de sănătate. Indiferent de ceea ce alegem să mâncăm, organismul nostru reacționează. Atunci când decidem că este momentul să începem o dietă ar trebui să ținem cont de sfaturile specialiștilor. În baza unor analize medicale amănunțite, medicul va stabili ce fel de dietă de slăbit eficientă și sănătoasă este potrivită pentru corpul nostru.
Ce fac dietele în corpul nostru?
Pe lângă exercițiile fizice, dietele alimentare sunt considerate o alternativă în lupta cu kilogramele în plus. Dietetele presupun eliminarea acelor alimente care ne îngrașă. Iar lista acestor produse este destul de lungă și include, printre altele, pizza, înghețata, sucurile acidulate, prăjiturile sau cartofii prăjiți. Ce au în comun toate aceste alimente? Un conținut ridicat de carbohidrați, zahar și calorii care, consumate în cantități mai mari, au ca efect creșterea în greutate. Modificarea adusă regimului alimentar prin dietă va avea efecte asupra organsimului. Excesul de grăsime se diminuează, dar acest proces poate genera și unele probleme de sănătate. Dacă refuzăm să utilizăm o dietă de slăbit eficientă și sănătoasă riscăm să ne confruntăm cu dezechilibre hormonale, schimbări ale stării de dispoziție și chiar depresie.
Pericolul unei diete nesănătoase
Marea provocare a persoanelor care urmează o dietă este capacitatea de a înțelege că organismul funcționează diferit, iar în procesul de scădere în greutate timpul este un factor important. Din dorința de a avea rezultate rapide, pierdem controlul asupra noului regim alimentar și putem transforma o dietă sănătoasă, într-una periculoasă pentru organism. În graba de a ieși învingători în lupta cu kilogramele în plus, unele persoane apelează la tehnica înfometării. Mănâncă mai puține alimente, cu scopul de a reduce cantitatea de carbohidrați. Potrivit unui studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină a Centrului Național de Biotehnologia Informației, SUA, eliminarea cabohidraților din alimentație este asociată cu prezența oboselii.
Oamenii de știință explică faptul că prin reducerea nivelului de carbohidrați, corpul rămâne fără substanțele care-i dau energie pentru a funcționa corespunzător. Totodată, deficitul de nutrienți generat de dietele sărace în calorii poate genera căderea părului. La această concluzie au ajuns specialiștii din cadrul Spitalului Hudson Methodist, SUA, după ce au realizat un studiu prin care au prezentat legătura dintre căderea părului și dietele sărace în nutrienți. Modificările de metabolism pot aparea, de asemenea, în momentul în care se schimbă regimul alimentar. De foarte multe ori, din cauza încetinirii proceselor metabolice apar dereglările hormonale.
Mai mult, eliminarea alimentelor din consumul zilnic poate genera slăbirea musculaturii sau formarea pietrelor la rinichi. Aceste probleme pot apărea mai ales în cazul persoanelor care urmează o dietă pe bază de proteine. Depresia poate fi generată de întârzierea rezultatelor pe care dorim să le obținem atunci când suntem la dietă. Specialiștii Universității Harvard explică, într-un studiu amplu ce are ca subiect legătua dintre depresie și dietă, că această problemă este mai des întâlnită în rândul persoanelor care urmează o dietă nesănătoasă.
Ce efecte poate avea o dietă săracă în calorii atunci când vrem să slăbim ?
Alături de carbohidrați, caloriile ajută organismul să aibă energie pentru a funcționa corespunzător. Cele mai multe diete de slăbit au la bază eliminarea alimentelor care conțin niveluri ridicate de carbohidrați sau calorii. O dietă săracă în calorii este mai puțin recomandată. Reducerea caloriilor din organism, prin dietă, poate perturba buna funcționare a sistemului endocrin.
Dezechilibrele hormonale pot provoca slăbirea oaselor și creșterea nivelului de hormoni ai stresului. Scăpăm de kilogramele în plus, dar putem să devenim mai anxioși și tot mai iritați. De asemenea, slăbirea masei osoase ar trebui să reprezinte motive de îngrijorare, pentru că acest proces este ireversibil și crește semnificativ riscul problemelor pe care oasele noastre le pot avea. Pentru a avea grijă de corpul nostru este recomandat să alegem diete de slăbit eficiente și sănătoase. O discuție cu un specialist în nutriție ne poate ajuta să alegem dieta potrivită pentru organism.