Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Somonul colorat artificial: află cum să-l eviți

Somonul este o hrană apreciată și populară datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă sănătății noastre, dar și pentru că poate fi preparat într-o mulțime de feluri: somon la tigaie, somon la grătar, somon la cuptor și altele. Adorăm somonul, dar nu știm întotdeauna de unde provine somonul pe care îl consumăm cu mare plăcere, în ce condiții a fost crescut, sau dacă este somon de crescătorie sau somon sălbatic.

Articolul prezintă informații despre somon de crescători și somonul sălbatic în general, explică de ce este colorat artificial somonul și arată de ce e recomandat să eviți somonul colorat artificial. Citește despre caracteristicile somonului de crescătorie, prin ce se diferențiază somonul de crescătorie de somonul sălbatic,  care este cea mai bună variantă de somon pentru consum, dar și la ce să fii atent atunci când cumperi somon. Articolul indică care este cel mai sănătos somon, dar și de câte ori pe săptămâna este indicat să consumăm somon.

Somonul de crescătorie – caracteristici

Somonul este considerat unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Fiind bogată în grăsimi nesaturate sănătoase, Omega-3 esențiale pentru buna funcționare a organismului, carnea de somon are numeroase beneficii pentru sănătate: reduce inflamația, scade tensiunea arterială, reduce riscului îmbolnăvirii de cancer și îmbunătățește funcțiile celulelor, printre altele. Carnea de somon este apreciată, gustoasă și foarte căutată.

Somon colorat artificial

Deseori dietele prezintă imagini cu o carne de somon de culoare roz aprins, proaspăt scoasă din cuptor, rumenită și cu mirodenii atent aranjate. Este mai puțin cunoscut faptul că somonul de crescătorie nu are, în mod natural, carnea roz. Carnea somonul de crescătorie este gri, dar peștii sunt hrăniți cu un supliment numit astaxantină care este absorbit în carne și o colorează în roz.

Motivul intervenției crescătorilor de somoni este unul pur comercial: clienții nu cumpără carnea gri. Somonul de crescătorie este hrănit cu substanțe procesate, precum crochetele făcute din carne de pești mai mici, gluten de porumb, pene măcinate, boabe de soia, drojdie modificată genetic, chiar deșeuri, coloranți pe bază de petrol. Somonul de crescătorie primește o hrană bogată în grăsimi și proteine pentru a fi mari. Dieta somonului de crescătorie este complet diferită de dieta somonului sălbatic.

În afară de rozul artificial al cărnii, somonul de crescătorie poate prezenta riscuri pentru sănătate. Ar putea fi crescut, alături de alți mii de pești, într-o apă murdară, unde ar putea exista boli, paraziți și infecții care se răspândesc. Pentru evitarea infecțiilor, în hrama somonilor din crescătorie sunt adăugate antibiotice.

Somonul sălbatic, rar pe piață

Somonul sălbatic se găsește în oceane, râuri și lacuri. Potrivit healthline.com :

Jumătate din somonul vândut la nivel mondial provine din ferme piscicole, care folosesc un proces cunoscut sub numele de acvacultură pentru a crește pești pentru consumul uman. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, până în 2030, fermele piscicole vor asigura aproape două treimi din consumul global de pește alimentar.”

Somonul sălbatic are carnea roz, colorată natural, datorită astaxantinei, pe care o preiau din mediul natural prin hrană. Totuși, nici somonul sălbatic nu este cea mai sigură opțiune. Există mai multe aspecte de luat în considerare înainte de a decide care este cea mai indicată carne de somon pentru consum.

Conform datelor Centrului pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică, 75% dintre somonii sălbatici din Pacific sunt infectați cu Anisakis – viermi care ajunși în intestin produc o boală parazitară. Larvele infecțioase din pește transmit boala dacă peștele este consumat crud sau dacă nu este gătit suficient. Într-un alt studiu, cercetătorii din Alaska au găsit infestări cu nematode în fiecare somon proaspăt capturat pe care l-au examinat.

Somon afumat

Somonul afumat este obținut printr-un proces în care carnea crudă stă în sare vreme de mai multe zile, apoi este afumată, fie la temperaturi scăzute, fie la temperaturi ridicate. Carnea peștelui își păstrează textura crudă, fiind totuși sigur pentru a fi consumat. Date fiind riscurile din consumul de pește crud, somonul afumat este considerat totuși un aliment sigur. Datorită procesului de afumare, carnea de somon afumat poate fi consumată în siguranță.

Cea mai bună variantă de somon

Somonul de crescătorie diferă de somonul sălbatic prin modul în care este crescut. Somonul de crescătorie poate fi hrănit cu antibiotice și se poate afla într-un spațiu mic, închis, alături de mii de alți pești. Somonul sălbatic are o dietă naturală variată și circulă liber. Dar atât somonul de crescătorie, cât și somonul sălbatic sunt bogați în Omega-3. Beneficiile nutriționale oferite de somonul de crescătorie variază în funcție de alimentele cu care a fost hrănit.

Potrivit unui studiu din 2016 din Journal of Scientific Reports, somonul de crescătorie hrănit în primul rând cu o dietă pe bază de făină de pește de uscat avea niveluri mai scăzute de acizi grași nesaturați sănătoși și mai multe grăsimi saturate decât peștii capturați din mediul sălbatic. De asemenea, somonul de crescătorie poate fi lipsit de anumiți nutrienți esențiali prezenți în peștele sălbatic. Asociația Americană a Inimii recomandă reducerea la minimum a consumului de grăsimi saturate și creșterea consumului de grăsimi nesaturate sănătoase ori de câte ori este posibil.

Există mai multe tipuri diferite de somon:

  • cinci tipuri de somon de Pacific și
  • două tipuri de somon de Atlantic

Somonul de Atlantic este de obicei de crescătorie, în timp ce speciile de somon din Pacific sunt în principal capturate în stare sălbatică. Somonul din Pacific capturat în stare sălbatică este considerat cel mai sănătos somon.

Având în vedere că somonul sălbatic este mai greu de găsit, consumul de somon de crescătorie este recomandat pentru consumul regulat. Atât somonul de crescătorie, cât și cel sălbatic sunt o alegere sănătoasă, datorită și conținutului scăzut de mercur din carne.

Atunci când somonul sălbatic nu poate fi procurat cu ușurință sau pur și simplu nu se găsește, somonul de crescătorie oferă cu succes nutrienții esențiali și acizi grași nesaturați necesari unui organism sănătos. Somonul de crescătorie reprezintă o alegere indicată pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă, în lipsa somonului sălbatic.

Consumul de somon este recomandat de 2 ori pe săptămână, iar prin verificarea provenienței somonului de crescătorie se pot obține informații importante pentru consumul somonului crescut în cele mai bune condiții. Somonul este o sursă importantă de proteine, menține sănătatea oaselor și ajută organismul să se vindece. Descoperă mai multe sfaturi utile pentru o alimentație sănătoasă aici.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *