Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Top 10 alimente anti-îmbătrânire – Cum să menținem un aspect tânăr al pielii cu ajutorul alimentației

Alimentația joacă un rol esențial în menținerea unui aspect tânăr. Tocmai de aceea, este important să consumăm alimente care asigură necesarul de antioxidanți și colagen, pentru o piele sănătoasă.

Frumusețea vine din interior – este o afirmație ce face trimitere atât la armonia psihică, cât și la modul în care ne hrănim. Astfel, există o legătură foarte strânsă între nutriție și aspectul fizic, de aceea este important să consumăm anumite alimente ale căror proprietăți ajută la menținerea fermității și sănătății pielii.

Legătura dintre nutriție și aspectul pielii a fost un punct de interes pentru oamenii de știință, de-a lungul timpului. Îmbătrânirea pielii constă în două procese independente din punct de vedere clinic și biologic, se arată într-un studiu. Primul constă în îmbătrânirea inerentă vârstei cronologice și al doilea este determinat de rezultatul factorilor externi, cum ar fi expunerea la soare și la radiațiile ultraviolete, fumatul, poluarea, lipsa de somn și alimentația săracă în nutrienți. Cel de-al doilea proces poate fi influențat cel mai eficient prin prevenție – un stil de viață echilibrat (reducerea caloriilor, îngrijirea corporală și exercițiile fizice), eliminarea pe cât posibil a factorilor stresori și adoptarea unei diete care să includă așa-numitele alimente anti-îmbătrânire, bogate în antioxidanți.

Alimente anti-îmbătrânire ce ajută la menținerea unui aspect tânăr al pielii

  • Uleiul de măsline extra-virgin

Este unul dintre cele mai sănătoase grăsimi pentru organismul uman. Potrivit www.healthline.com, cercetătorii au arătat că uleiul de măsline extra-virgin poate ajuta la prevenirea unor boli asociate cu procesul de îmbătrânire. Acesta reduce tensiunea arterială, riscul de a dezvolta boli de inimă și poate fi eficient chiar în lupta împotriva cancerului, arată https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Totodată, uleiul de măsline ajută la menținerea aspectului tânăr al pielii, unele studii observând că acesta are efecte antiinflamatorii, totodată protejând împotriva arsurilor solare, arată https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

  • Ciocolata neagră

Efectul antioxidant al ciocolatei negre este chiar mai puternic decât al fructelor de pădure, arată www.healthline.com. Ciocolata neagră conține antioxidanți numiți flavanoli, care protejează pielea de efectele razelor ultraviolete. Potrivit unui studiu, ciocolata neagră cu un conținut ridicat de flavonoli oferă protecție pielii în momentul expunerii la soare, mai exact, cei care o consumau regulat au putut să petreacă mai mult timp la soare decât în mod normal, înainte ca pielea lor să se înroșească. Cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât mai mare este conținutul de flavonoli. De aceea, este important ca ciocolata să aibă cel puțin 70% cacao.

  • Broccoli

Broccoli are un conținut ridicat de substanțe antiinflamatoare și anti-îmbătrânire, fiind bogat în vitaminele C și K, antioxidanți, fibre, folați, luteină și calciu. Vitamina C este importantă pentru producerea de colagen, proteina principală responsabilă de elasticitatea pielii, arată www.healthline.com.

  • Spanacul

Este plin de antioxidanți, care ajută la oxigenarea organismului, dar conține și vitaminele A, C, E și K, magneziu, fier și luteină. Cantitatea ridicată de vitamina C ajută în producția de colagen, care menține pielea fermă și fină, numărându-se astfel, printre cele mai apreciate alimente anti-îmbătrânire.

  • Avocado

Conține o cantitate ridicată de acizi grași, ce ajută la menținerea supleței pielii, precum și o varietate de nutrienți care previn efectele negative ale îmbătrânirii, arată www.ncbi.nlm.nih.gov. Avocado este bogat, de asemenea, în vitaminele K, C, E și A, complexul de vitamine B și potasiu. Conținutul ridicat de vitamina A ajută la înlăturarea celulelor moarte ale pielii, iar carotenul contribuie la blocarea efectelor negative ale razelor ultraviolete.

  • Pepenele roșu

Unul dintre cele mai iubite fructe ale verii este pepenele roșu. Bogat în vitaminele A, C și E, ce contribuie la menținerea sănătății pielii, acest fruct conține 92% apă, iar hidratarea este esențială pentru o piele fermă, cu un aspect tânăr și sănătos.

  • Strugurii

Strugurii conțin resveratrol, un antioxidant puternic ce contribuie la sănătatea inimii. Totodată, acesta protejează colagenul de efectul radicalilor liberi, dar și vasele de sânge, arată www.eatingwell.com. Colagenul este important pentru menținerea elasticității pielii, astfel că strugurii sunt un aliat important, ce face parte din categoria alimentelor anti-îmbătrânire.

  • Semințele de in

Aceste semințe conțin lignani (compuși naturali cu aceeași compoziție chimică precum cea a antioxidanților), cu rol în reducerea colesterolului, a cantității de zahăr din sânge și a nivelurilor de insulină, în același timp scăzând riscul apariției cancerului de sân și de prostată, potrivit www.healthline.com. De asemenea, semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega-3, care asigură protecția pielii împotriva razelor ultraviolete. Unele studii au observat că femeile care au consumat semințe de in sau ulei din semințe de in pentru 12 săptămâni aveau o piele mai hidratată și mai fină, arată aceeași sursă.

  • Rodiile

Bogate în vitamina C, aceste fructe conțin o varietate de antiodixanți, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi și reduc nivelurile de inflamație. De asemenea, rodiile conțin și un compus numit punicalagin (o formă de polifenol), care ajută la menținerea nivelurilor de colagen ale pielii, încetinind procesul de îmbătrânire.

  • Peștele gras

Unul dintre cele mai apreciate alimente pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire este peștele gras. Conține grăsimi Omega-3, cu proprietăți ce ajută la prevenirea bolilor de inimă, a inflamației, precum și a altor boli. Unele studii sugerează că acesta protejează și împotriva efectelor negative ale expunerii la soare, arată www.healthline.com. Somonul conține și un antioxidant numit astaxantină, cel care dă acestui pește culoarea roz. În cadrul unui studiu, participanților cu pielea afectată de expunerea la soare li s-a administrat o combinație de astaxantină și colagen timp de 12 săptămâni, observându-se ulterior o îmbunătățire semnificativă a elasticității și a nivelului de hidratare al pielii.

 

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *