Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de proteine și fibre, reducerea apetitului și, prin asta, ajutorul în controlul greutății.

Uleiurile naturale pot avea numeroase beneficii atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe, informează-te și află mai multe despre uleiuri naturale și modalitățile în care le poți introduce în viața ta.

Articolul prezintă beneficiile pe care le are utilizarea de ulei de in, modul în care se utilizează uleiul de in, cum trebuie ales un ulei de in de calitate precum și care este doza recomandată de ulei de in.

Beneficiile uleiului de in

Pentru a obține ulei de in, acesta este extras din semințe de in măcinate și presate pentru a elibera uleiul lor natural. Acest ulei este benefic pentru sănătate și are o mare varietate de utilizări, de la gătit, la îngrijirea pielii.

Printre beneficiile utilizării de ulei de in se numără:

  • Bogat în acizi grași Omega-3: acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru sănătate și au fost asociați cu beneficii precum reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății inimii și protecția creierului împotriva semnelor îmbătrânirii
  • Reduce riscul apariției celulelor canceroase: uleiul de in conține compuși cunoscuți pentru proprietățile lor de combatere a cancerului și pentru cele antioxidante.
  • Promovează sănătatea inimii prin aportul de acizi grași Omega-3. În plus, consumul de ulei de in scade tensiunea arterială și îmbunătățește elasticitatea arterelor
  • Consumul de ulei de in îmbunătățește sănătatea intestinală: deoarece în ulei de in se găsesc substanțe cu proprietăți laxative.
  • Îmbunătățește sănătatea pielii: ajută la netezirea și hidratarea pielii și scade sensibilitatea la iritații
  • Reduce simptomele menopauzei
  • Reduce inflamația

Ulei de in: mod de utilizare

Gustul de ulei de in este blând, așa că se poate consuma ca atare, câte o linguriță.

Alte modalități de adăugare în dieta dumneavoastră sunt:

  • Puteți adăuga ulei de in în salate sau sosuri reci
  • Puteți adăuga ulei de in în shake-uri sau smoothie-uri

Nu folosiți ulei de in la coacere. Atunci când este expus la căldură, uleiul de in poate elibera substanțe chimice dăunătoare.

În îngrijire personală, uleiul de in poate fi utilizat astfel:

  • Aplicat local sau adăugat în crema zilnică pentru a crește hidratarea și a netezi pielea
  • Aplicat pe păr pentru a stimula creșterea părului și strălucirea

Posibile efecte adverse

În funcție de doză și de reacția individuală, posibilele efecte adverse includ:

  • Gaze
  • Balonare
  • Diaree

Dacă doriți să folosiți ulei de in este important să discutați în prealabil cu medicul dumneavoastră. Printre persoanele care nu ar trebui să consume ulei de in se numără:

  • Femeile însărcinate
  • Copiii: nu există suficiente dovezi privind siguranța administrării uleiului de in la copii
  • Femeile care alăptează
  • Persoanele cu tulburări de sângerare: există studii care sugerează posibilitatea ca uleiul de in să crească riscul de sângerări
  • Persoanele care urmează să se supună unei intervenții chirurgicale: uleiul de semințe de in trebuie întrerupt cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală și pe toată perioada de recuperare pentru a preveni sângerările.

Cum să alegi uleiul de in?

Puteți găsi ulei din semințe de in disponibil sub formă de ulei de in presat la rece, care poate fi utilizat în prepararea mâncării, precum și ulei de in capsule, ce poate fi utilizat sub formă de supliment alimentar. Uleiul de in este sensibil la lumină și căldură, așa că este bine să cumpărați mereu ulei de in în sticle opace sau închise la culoare și să-l păstrați într-un loc răcoros și întunecat.

Doza recomandată de ulei de in

Nu există o doză recomandată de ulei de in. De obicei puteți urma indicațiile producătorului și mai ales ale medicului dumneavoastră.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Untul de arahide: idei de rețete

2 Minute
Arahidele și untul de arahide conțin nutrienți care pot stimula sănătatea inimii și îmbunătății nivelul de zahăr din sânge. De…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *