BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Andropauza: cauze și simptome

Femeile nu sunt singurele care suferă de pe urma efectelor schimbării nivelului de hormoni. Medicii au observat că unii bărbați experimentează aceleași simptome pe care le au femeile la premenopauză și menopauză. 

Modificările hormonale sunt o parte naturală a îmbătrânirii. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de testosteron scade, ceea ce poate duce la apariția andropauzei, dar, spre deosebire de scăderea dramatică a hormonilor în cazul femeilor la menopauză, în cazul bărbaților acestea se produc treptat. Articolul prezintă ce este andropauza, care sunt simptomele, felul în care andropauza afectează funcția sexuală precum și care sunt cauzele acesteia. 

Ce este andropauza? 

Testosteronul este hormonul responsabil pentru vocea profundă, masa musculară și modele de păr facial și corporal la bărbați. Când bărbații ajung la andropauză, adică atunci când, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de testosteron și producția de spermatozoizi scade treptat, aceștia se confruntă cu simptome de andropauză. Acestea sunt atât fizice, cât și psihologice ca urmare a nivelului scăzut de testosteron. 

Andropauza la bărbați face parte din procesul natural de îmbătrânire și se estimează că testosteronul scade cu aproximativ 10% în fiecare deceniu, după ce bărbații ajung la vârsta de 30 de ani. 

Andropauza este o afecțiune asociată cu scăderea hormonului masculin testosteron. Este diferită de menopauză prin faptul că scăderea testosteronului și apariția simptomelor este mai treptată decât ceea ce se întâmplă în cazul femeilor. Aproximativ de 30% dintre bărbații de 50 de ani vor prezenta simptome de andropauză. 

Ce simptome au bărbații la andropauză? 

Andropauza are manifestări care pot varia de la o persoană la alta. Acestea pot include: 

  • energie scăzută
  • depresie sau tristețe
  • lipsă de motivație
  • scăderea încrederii în sine
  • dificultăți de concentrare
  • insomnie sau dificultăți de somn
  • creșterea depozitelor de grăsime corporală
  • masă musculară scăzută
  • ginecomastie sau dezvoltarea sânilor
  • scăderea densității osoase
  • probleme sexuale

Nivelurile de testosteron scăzute asociate cu andropauza au fost, de asemenea asociate cu osteoporoza, dar acestea sunt cazuri rare. 

Andropauza și viața sexuală

Fiind provocată de scăderea hormonului masculin testosteron, andropauza afectează direct funcția sexuală provocând simptome precum: 

  • scăderea libidoului
  • scăderea erecțiilor spontane
  • dificultăți în avea erecții sau erecții mai slabe ca de obicei
  • infertilitate

Când se instalează andropauza? 

Nivelul testosteronului scade cu aproximativ 1% pe an după vârsta de 40 de ani. Dar majoritatea bărbaților în vârstă au încă niveluri de testosteron în limite normale, doar aproximativ 10% până la 25% au niveluri scăzute. 

Nivelurile scăzute de testosteron asociate cu andropauza trec adesea neobservate. Nivelul de testosteron poate fi verificat prin analize de sânge, dar testele nu se fac în mod obișnuit și mulți bărbați cu niveluri de testosteron scăzute asociate cu andropauza nu prezintă, de multe ori, niciun simptom. În plus semnele și simpomele asociate cu andropauza nu sunt specifice doar nivelului scăzut de testosteron, ele pot fi cauzate și de vârsta persoanei, de utilizarea medicamentelor sau de alte condiții, ca de exemplu de un indice de masă corporală ridicat. 

Andropauza: cauze

Andropauza este provocată de scăderea nivelului de testosteron. Cu toate acestea, andropauza este asociată și cu creșterea nivelului unui alt hormon numit globulină responsabil de legarea hormonilor sexuali, care extrage testosteronul utilizabil din sânge. Globulina leagă testosteronul utilizabil din sânge.Testosteronul care nu este legat, se numește testosteron biodisponibil, ceea ce înseamnă că poate fi disponibil pentru a fi utilizat de către organism. 

Bărbații care prezintă simptome de andropauză au cantități scăzute de testosteron biodisponibil în sânge. Prin urmare, țesuturile din organism care sunt stimulate de testosteron primesc o cantitate mai mică, ceea ce poate provoca diverse modificări fizice și, eventual, mentale la o persoană, cum ar fi schimbările de dispoziție sau oboseală. 

Surse: 

https://www.webmd.com/

https://medbroadcast.com/

https://www.mayoclinic.org/

https://www.healthline.com/

Articole recomandate
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
Afecțiuni neurologiceBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologie

Scleroza multiplă: simptome, tratament

3 Minute
Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează creierul și măduva spinării provocând o gamă largă de simptome, inclusiv probleme…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTECercetare și tratamente experimentaleCORONAVIRUSImunologieŞTIRI MEDICALE

De ce liliecii nu sunt afectați de infecția cu Sars-CoV-2?

2 Minute
Tratamentul împotriva Covid, consideră cercetătorii, ar putea fi dezvoltat pornind de la răspunsul întrebării: de ce liliecii nu se îmbolnăvesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *